Η on camera κόντρα Μητσοτάκη-Ερντογάν για τη Χαμάς -«Είναι τρομοκρατική οργάνωση» -«Όχι, είναι αντιστασιακή»

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά υπήρξαν κάποια σημεία διαφωνίας.

Ενώ πολλοί θα ανέμεναν οι όποιες κόντρες θα προέκυπταν να εστίαζαν σε άλλα ζητήματα, τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν διαφώνησαν για τον χαρακτήρα της Χαμάς.

Μετά από δηλώσεις σχετικά με την καλή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, και τον θετικό δρόμο στον οποίο κινείται η σχέση μεταξύ των χωρών, υπήρξε μια στιγμή έντονης διαφωνίας, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν

εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η Τουρκία, όπως είπε ο πρόεδρός της, τη θεωρεί «αντιστασιακή».

Υπήρξαν και άλλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, όπως το ζήτημα της Μονής της Χώρας και των μειονοτήτων, αλλά η πιο έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μετά την αναφορά στη Χαμάς.

Διαφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για τη Χαμάς

Σε κάποιο σημείο της δήλωσής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα τα οποία αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό».

Ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού στη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, λέγοντας: Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς -αντιθέτως έχει ιδρυθεί για να προστατεύσει τα εδάφη, είναι αντιστασιακή οργάνωση που δυστυχώς απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνει τις 45.000 προσπαθεί να δώσει αγώνα προστασίας. Είναι αντιστασιακή οργάνωση, θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Θα ήταν βάναυση προσέγγιση να την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, τη θεωρώ οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους. Αν την πείτε τρομοκρατική οργάνωση αυτό θα μας λυπούσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: Ας συμφωνήσουμε, κ. Πρόεδρε, ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε στην ανάγκη αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, που είναι και τα άδικα, τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου.

Και ο Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει, σας ευχαριστώ».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα