Ιράν: Ο πρόεδρος Ραϊσί ταξίδευε με ελικόπτερο Bell 212, που είχε αγοραστεί πιθανώς το 1976, πριν την Ισλαμική Επανάσταση

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί πιθανώς ταξίδευε με ένα ελικόπτερο Bell 212, που άρχισε πτήσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του CNN, Σέντρικ Λέιτον.

Ο ίδιος δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ότι πιθανώς να έπαιξε ρόλο στη συντριβή του ελικοπτέρου η δυσκολία του Ιράν να βρει ανταλλακτικά για το ελικόπτερο λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Στο ελικόπτερο, που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν, επέβαιναν συνολικά εννέα

άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις αξιωματούχοι, ένας ιμάμης και μέλη της ομάδας πτήσης και ασφάλειας, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Το μέσο ενημέρωσης του IRGC, Sepah, ανέφερε ότι οι εννέα περιλαμβάνουν: τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον Υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, τον ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Μοχάμαντ Αλί Αλεχασέμ, καθώς και τον πιλότο, τον συγκυβερνήτη, τον αρχηγό πληρώματο, τον επικεφαλής ασφαλείας και έναν ακόμη σωματοφύλακα.

Στα τέλη της δεκατείας του '60 ξεκίνησαν οι πτήσεις των Bell 212

Το ελικόπτερο κατασκευαζόταν αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στον Καναδά, δήλωσε ο Λέιτον, απόστρατος συνταγματάρχης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Κατασκευάστηκε για πρώτηφορά κατά την τελευταία περίοδο τηςδιακυβέρνησης του Σάχη το 1976 σε εμπορικήμορφή και είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτεραστον στρατό των ΗΠΑ, επομένως η πραγματικήέναρξη της λειτουργίας αυτού τουσυγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου μπορείνα ήταν ήδη από τα τέλη της δεκαετίαςτου 1960. », είπε ο Λέιτον.

«Έτσι, τα ανταλλακτικά θα ήταν σίγουρα ένα πρόβλημα για τους Ιρανούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα με την εξεύρεση των ανταλλακτικών, λόγω των κυρώσεων, συν τον καιρό που ήταν πολύ κακός τις τελευταίες ημέρες σε αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του βορειοδυτικού Ιράν, όλα αυτά, νομίζω ότι συνέβαλαν σε μια σειρά περιστατικών και μια σειρά αποφάσεων που πήρε ο πιλότος και πιθανώς ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος  όταν επρόκειτο να πετάξει αυτό το αεροσκάφος… Και δυστυχώς για αυτούς, το αποτέλεσμα είναι αυτή η συντριβή.»

Το 2023 το τελευταίο δυστύχημα με τέτοιου τύπου ελικόπτερο

Το πιο πρόσφατο δυστύχημα με Bell 212 ήταν τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ένα ιδιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το Flight Safety Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στην ασφάλεια των αερομεταφορών.
Η πιο πρόσφατη ιρανική συντριβή ελικοπτέρου τέτοιου τύπου ήταν το 2018, όταν και έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράν, Ραϊσί, Bell 212, 1976, Ισλαμική Επανάσταση,iran, raisi, Bell 212, 1976, islamiki epanastasi