Καιρός: Ανάσα από τη σκόνη, ανεβαίνει η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο -Το θερμικό ridge κινείται ανατολικότερα

Σταδιακά περιορίζεται από αύριο, Τρίτη, το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα σε περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, μειωμένες συγκεντρώσεις σκόνης θα διατηρηθούν την Τρίτη, αλλά από Τετάρτη η ατμόσφαιρα αναμένεται να βελτιωθεί.

«Μειωμένες οι συγκεντρώσεις της σκόνης, αν και θα διατηρηθούν και την Τρίτη, ενώ από την Τετάρτη προβλέπεται βελτίωση ποιότητας της ατμόσφαιρας. Η θερμοκρασία πάντως θα ανέβει στα

κεντρικά και νότια και τοπικά θα φτάσει τους 33 με 35° C», έγραψε σε ανάρτησή του.

Κολυδάς για καιρό: Το θερμικό ridge που υπάρχει στα δυτικά της χώρας μας κινείται ανατολικότερα

Σε άλλη ανάρτησή του αναφέρθηκε στη θερμοκρασιακή προοπτική του καιρού αυτή την εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «θερμικό ridge». «Τα ridge αποτελούν περιοχές με αντικυκλωνική κυκλοφορία (υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών) στις διάφορες στάθμες της ατμόσφαιρας όπου υπάρχουν καθοδικές κινήσεις της ατμόσφαιρας», εξήγησε.

Αναφορικά με τις θερμοκρασίες, ο Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε ότι η θερμοκρασία θα ανέβει το επόμενο διήμερο, ενώ από την Πέμπτη αναμένεται βαθμιαία πτώση.

«Στην προοπτική του καιρού για το επόμενο διήμερο εκτός από τα δυτικά και νότια η θερμοκρασία θα ανέβει και στα κεντρικά, καθώς το θερμικό ridge που υπάρχει στα δυτικά της χώρας μας κινείται ανατολικότερα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν αύριο , ενώ την Τετάρτη παρότι οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αρχίζουν να πέφτουν, οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλές λόγω θερμικής αδράνειας , ενώ παράλληλα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δυτικοί καταβατικοί άνεμοι στα ανατολικά ηπειρωτικά. Από την Πέμπτη και μετά προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και επάνοδος σε κανονικές για την εποχή τιμές», έγραψε στο Χ.

Ζιακοπούλου: Απομάκρυνση της σκόνης από την Τετάρτη

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της σκόνης, θα πάρουμε ανάσα από την Πέμπτη σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Παράλληλα, η θερμοκρασία Θα σημειώσει μικρή πτώση, ενώ το Σαββατοκύριακο δεν αποκλείονται και αρκετές μπόρες σε ηπειρωτικές περιοχές.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη περιμένουμε αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με λίγες μπόρες από το μεσημέρι στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο έως 5. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα νότια τους 35 βαθμούς, έως 28 με 30 στα υπόλοιπα.

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι έως 4 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Την Τετάρτη περιμένουμε κάποιες αραιές νεφώσεις με λίγες μπόρες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 34 βαθμούς.

Τσατραφύλλιας: Βροχές στα βόρεια, σκόνη στην υπόλοιπη χώρα

Βροχές και σποραδικές αναμένονται αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγου του Alpha, Γιώργο Τσατραφύλλια, σε Μακεδονία και Θράκη, με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα είναι συννεφιασμένος ο καιρός, ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ήπειρο, στο Ιόνιο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, θα υπάρχουν νεφώσεις και αφρικανική σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο μέχρι 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Πάτρα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές συννεφιές και σκόνη, με τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κρήτη και τις Κυκλάδες θα σημειωθεί συννεφιά και σκόνη, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 33 βαθμούς Κελσίου. Στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα έχει λίγες νεφώσεις, με τους ανέμους να πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ και το θερμόμετρο να αγγίζει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις και αφρικανική σκόνη. Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, στην Αττική αναμένονται νεφώσεις και σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Τρίτη

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται ο καιρός στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανοικτά του Ιονίου έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 τοπικα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 τοπικά στα δυτικά τους 34 βαθμούς ενώ στη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά ορεινά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 με 27 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα βόρεια ορεινά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανοικτά του Ιονίου έως 7 μποφόρ, βαθμιαία εξασθενούντες από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 με 33 τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 με 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 και στην Κρήτη έως 30 με 31 στα νότια έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα.Ανεμοι: Νότιοι έως 4 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα