Κασσελάκης για Συμφωνία των Πρεσπών: «Καλούμε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών και τα έβαλε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την προκλητική δήλωση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε μία ανάρτηση στο Facebook, τοποθετούμενος για την δήλωση της νέα

προέδρου της γειτονικής χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία σήμερα κατά την ορκωμοσία της σε ειδική συνεδρίαση της βουλής αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

«Δεν ήταν προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών;»

Ο Στ. Κασσελάκης έγραψε:

«Γιατί αποχώρησε η ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αποκάλεσε τη χώρα της με το συνταγματικό όνομα που είχε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εκλιπαρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών;Δεν ήταν προδοτική τελικά;»

Συνεχίζει: «Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν του άρεσε μεν η Συμφωνία, αλλά ''το κράτος έχει συνέχεια και γι’ αυτό πρέπει να τηρηθεί''.ΟΧΙ, κύριε Μητσοτάκη. Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου.Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε.Τα κόλπα κομμένα».

«Φοβικοί Ελλαδέμποροι»

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στην πλάτη της όλη την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που εσείς φοβόσασταν να στηρίξετε την πάγια εθνική θέση, μη χάσετε εθνικιστικά ψηφαλάκια. Ένας πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φοβικούς Ελλαδέμπορους.Η ιστορική αλήθεια καμιά φορά αργεί να φανεί, δικαιώνει όμως πάντα τους τολμηρούς, τους αληθινά πατριώτες. Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΕΞ για την προκλητική δήλωση της προέδρου της βουλής της Β. Μακεδονίας

Νωρίτερα, το ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανακοίνωση με αφορμή το απαράδεκτο γεγονός:

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της ''Μακεδονία''».

Συνεχίζει: «Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου».

«Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα