Ν. Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά -Πώς μεταδίδεται

Για τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία ο σταφυλόκοκκος μίλησε ο
καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, με αφορμή τα ευρήματα του ΕΟΔΥ για τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και έπαθαν δηλητηρίαση.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη

και όταν μολύνει τρόφιμα και καλλιεργηθεί προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, πλην όμως μπορεί να είναι τοξική και επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες» επισήμανε ο καθηγητής στο ΕΡΤNews.

Με ποια τρόφιμα μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος

«Ο σταφυλόκοκκος όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες παράγει μια εντεροτοξίνη και αυτή ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες, δηλαδή τις τροφικές δηλητηριάσεις», είπε για να προσθέσει: «Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας.

«Ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου τα τρόφιμα»

Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, υγιεινή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, έτσι ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπως αυτή» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Αφρικανική σκόνη και ευπαθείς ομάδες

«Το επεισόδιο της αφρικανικής σκόνης το οποίο παραμένει αρκετές ημέρες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτριας έντασης από πλευράς συγκεντρώσεων της σκόνης, όμως το κάνει τοξικό και επικίνδυνο το ότι είναι πάρα πολλές μέρες», σημείωσε ο καθηγητής πνευμολογίας.

«Επομένως η αθροιστική έκθεση τόσων πολλών ημερών σε αυτό το φαινόμενο, στην ουσία ισοδυναμεί με μια συγκέντρωση σωματιδίων πολύ υψηλή, αυτό ειναι το χαρακτηριστικό που το κάνει ενοχλητικό και στα υγιή άτομα, τοξικό και επικίνδυνο σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι έχοντες βρογχικό άσθμα, ιδιαίτερα σοβαράς μορφής, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καρδιολογικά άρρωστοι»., ανέφερε επίσης.

Συνέστησε στις ομάδες των ανθρώπων που έχουν προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ πρόσθεσε ότι όσοι βρίσκονταοι πιο ψηλά σε μεγαλύτερο υψόμετρο δέχονται περίπου διπλάσια επιβάρυνση απ' ότι όσοι ζουν χαμηλότερα.

Παραλλαγές Covid -19 και φόβοι για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι

Για τις παραλλαγές Covid -19 καθώς και για τους φόβους που υπάρχουν ενόψει καλοκαιριού για αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Τζανάκης είπε ότι ο κορωνοϊός κάνει ξεσπάσματα και κάποιους κύκλους, όμως η επίπτωσή του από πλευράς επιβάρυνσης του υγειονομικού συστήματος αυτή τη στιγμή είναι το ίδιο με οποιαδήποτε αναπνευστική ίωση, ίσως και μικρότερης σημασίας από άλλες αναπνευστικές ιώσεις. «Επομένως θα συνεχίσει να μας ενοχλεί, αλλά δεν νομίζω ότι θα μας βάλει σε μια καινούργια αφετηρία» τόνισε τέλος.

Ακολουθεί το βίντεο με τα όσα δήλωσε ο κ Τζανάκης στην ΕΡΤ:

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα