Ο ρόλος της χειρουργικής επέμβασης επινεφριδίου στη θεραπεία της υπέρτασης

Η υπέρταση, δηλαδή η υψηλή πίεση του αίματος, είναι πολύ συχνή αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό ότι πολλές περιπτώσεις υπέρτασης μπορούν να διορθωθούν με χειρουργικό τρόπο.

Ειδικότερα, η υπέρταση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής υπέρταση οφείλεται στην ηλικία και αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Η χειρουργική όμως μπορεί να λύσει προβλήματα της δευτεροπαθούς υπέρτασης.

«Ηδευτεροπαθής αποτελεί το 20% των περιπτώσεωνυπέρτασης και συνήθως προέρχεται απόκάποιον όγκο

στα επινεφρίδια. Αυτός οόγκος, ή αλλιώς αδένωμα του επινεφριδίου,εκκρίνει αυτόνομα ορμόνες που ανεβάζουντην αρτηριακή πίεση, όπως η κορτιζόλη,η αλδοστερόνη, και η αδρεναλίνη. Αφαιρώνταςτον όγκο του επινεφριδίου με τη νέαοπισθοπεριτοναϊκή επέμβαση διορθώνεταιτο πρόβλημα της δευτεροπαθούς υπέρτασης,μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνοςκαρδιοαγγειακών νοσημάτων, και αυξάνεταιη διάρκεια και η ποιότητα της ζωής»,επισημαίνει ο κΑριστοτέλης Κεχαγιάς MD PHD FACS ΓενικόςΧειρουργός, Χειρουργός ΕνδοκρινώνΑδένων, με εξειδίκευση στην ΠροηγμένηΛαπαροσκοπική Χειρουργική, Διευθυντήςτης Θ’ Χειρουργικής Κλινικής τουMetropolitanGeneral.

Τιείναι τα επινεφρίδια;

«Γιανα γίνει πιο κατανοητό», συνεχίζει, «ταεπινεφρίδια είναι δύο μικροί αδένεςπου βρίσκονται στο πιο πίσω μέρος τηςκοιλιάς, που ονομάζεται οπισθοπεριτόναιο,στην περιοχή της μέσης. Κανονικά εκκρίνουνορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας αφούρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, και ενγένει τον μεταβολισμό.

Πολλοίόγκοι των επινεφριδίων βρίσκονται σετυχαίο έλεγχο όπως η αξονική, πουπαραγγέλνεται για άλλη αιτία (π.χ. γιασκωληκοειδίτιδα), οπότε αυτοί οι όγκοιονομάζονται «τυχαιώματα».

Άλλεςφορές γίνεται στοχευμένος έλεγχος μεαξονική ή μαγνητική γιατί ο ασθενήςπάσχει από σύνδρομα που οφείλονται σευψηλές τιμές ορμονών του επινεφριδίου.Όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Cushingλόγω υψηλής κορτιζόλης που προξενείυπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και πολλάάλλα προβλήματα. Στον πρωτοπαθήυπεραλδοστερονισμό έχουμε υψηλήαλδοστερόνη με υπέρταση με σταδιακήκαταστροφή της καρδιάς και των αγγείων.Στο φαιοχρωμοκύττωμα έχουμε υπερέκκρισηαδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, ειδικάσε στιγμές στρες, με παροξυσμική υπέρταση,πονοκεφάλους, ταχυκαρδία και ζάλη».

Επέμβασηαφαίρεσης επινεφριδίου

«Ηεπέμβαση για την αφαίρεση του επινεφριδίουείναι απαραίτητη:

Όταν ο ορμονικόςέλεγχος επιβεβαιώνει ότι υπάρχει υψηλήτιμή κάποιας από τις ορμόνες τουεπινεφριδίου, και ανεξάρτητα εάν τοεπινεφρίδιο είναι μικρό ή μεγάλο σεμέγεθος. Έτσι διορθώνεται το ορμονικόπρόβλημα.Στην περίπτωση πουο όγκος του επινεφριδίου δεν παράγειορμόνες αλλά είναι μεγάλος -πάνω από 4εκατοστά- οπότε αφαιρείται για ναπροληφθεί ή να θεραπευτεί μια κακοήθεια.Η πιθανότητα κακοήθειας αυξάνεται όσοπιο μεγάλο είναι το αδένωμα τουεπινεφριδίου. Αδενώματα μεγαλύτερααπό 6 εκατοστά έχουν πιθανότητα γιακακοήθεια άνω του 25%.Όταν ο όγκος είναιμεν κάτω από 4 εκατοστά αλλά μεγαλώνεισε διαδοχικές αξονικές ή, αν και μικρόςεγείρει ήδη υποψία καρκίνου στην αξονικήή μαγνητική.

Όσοναφορά το τεχνικό κομμάτι της επέμβασηςέχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου χάρηστην ειδική οπισθοπεριτοναϊκή τεχνική,σε αντίθεση με την παλαιότερη λαπαροσκοπικήεπέμβαση. Η Οπισθοπεριτοναϊκή Επέμβασηπροσφέρεται σε ελάχιστα κέντρα παγκοσμίωςκαι είναι η επιτομή της ΕλάχισταΕπεμβατικής Χειρουργικής γιατί γίνεταιμε 3 μικρές οπές στην περιοχή της μέσης.Εκεί βρίσκεται το επινεφρίδιο το οποίοαφαιρείται εύκολα γιατί ο χειρουργόςδεν συναντά κανένα άλλο όργανο σεαντίθεση με την κοινή λαπαροσκοπικήεπέμβαση. Η νοσηλεία είναι μικρότερητων 24 ωρών, ο πόνος ελάχιστος έως καθόλου,και με άμεση επαναφορά στην καθημερινότητα»,καταλήγει ο κ. Κεχαγιάς.

*ΗΚλινική έχει εισαγάγει δική μαςτροποποίηση της οπισθοπεριτοναϊκήςτεχνικής ώστε να αφαιρούνται γιγαντιαίοιόγκοι επινεφριδίου (πάλι με τη χρήση 3μικρών οπών) το οποίο θα είναι το θέμαομιλίας στο ΠανευρωπαϊκόΣυνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικήςτον Ιούνιο του 2024 στο Μάαστριχτ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα