Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή

Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί έντονη αντίδραση υπερευαισθησίας ενάντια σε συνήθως αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον, στον αέρα που εισπνέουμε, στις τροφές που καταναλώνουμε, σε τσιμπήματα εντόμων, σε αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, καθώς επίσης και σε φαρμακευτικές ουσίες. Ο

ι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι γενετικοί και περιβαλλοντικοί και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες, χαρακτηρίζονται ως ατοπικοί.

«Οιουσίες που, δυνητικά, προκαλούν αλλεργικήαντίδραση ονομάζονται αλλεργιογόνακαι

ανάμεσα τους συναντούμε τη γύρη τωνλουλουδιών -ιδιαιτέρως την άνοιξη-, τιςτρίχες των ζώων, την οικιακή σκόνη,ατμοσφαιρικούς μύκητες, κάποιες τροφέςκαι φάρμακα. Επιπλέον, σοβαρές αλλεργίεςμπορεί να προκαλέσουν τσιμπήματαεντόμων. Ένα από τα λουλούδια που προκαλείτις σοβαρότερες αλλεργίες είναι τοπερδικάκι, του οποίου η γύρη κυκλοφορείέντονα στην ατμόσφαιρα», αναφέρει oκ. Διονύσιος Γιαννακόπουλος Αλλεργιολόγοςστο MetropolitanHospitalκαι συνεχίζει:

«Στοαίμα μας κυκλοφορούν διάφορα αντισώματαπου στοχεύουν στο να απομονώσουν καινα καταστρέψουν κάθε ξένη ουσία πουμπορεί να μας βλάψει. Εκείνα πουεμπλέκονται στους μηχανισμούς τηςαλλεργίας είναι κατά κύριο λόγο οιανοσοσφαιρίνεςΕ (immunoglobulineE ή εν συντομία IgE).Τα συγκεκριμένα αντισώματα ενεργοποιούνταιμετά από επαφή με τα αλλεργιογόνα καιδρομολογούν μια σειρά από αντιδράσεις.Αρχικά, παράγονται τα ειδικά αντισώματαΕ, τα οποία επικάθονται στην επιφάνειαειδικών κυττάρων που ονομάζονταιμαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αφθονούνστη μύτη, τους οφθαλμούς, το δέρμα, τουςπνεύμονες και στη γαστρεντερική οδόκαι περιέχουν χημικές ουσίες (π.χ.ισταμίνη), τους λεγόμενους «μεσολαβητές»που «συλλαμβάνουν» κάθε φορά τηναλλεργιογόνο ουσία.

Αξίζεινα σημειωθεί πως η αλλεργία είναι μίααπό τις συνηθέστερες εκδηλώσειςδιαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματοςκαι παρουσιάζεται σχεδόν στο 1/3 τουπληθυσμού», τονίζει.

Ποιαείναι τα συμπτώματα που προκαλούνταιαπό τα αλλεργιογόνα του αέρα;

Τασυμπτώματα αυτά επηρεάζουν κυρίως τημύτη, με τα άτομα να παρουσιάζουνκαταρροή, μπούκωμα, φτέρνισμα, φαγούραστον ουρανίσκο και την γλώσσα καιυπερέκκριση βλέννας, και μπορεί ναοδηγήσουν μέχρι και σε αλλεργικήβρογχίτιδα, βήχα και άσθμα. Επιπλέον,μπορεί να επηρεάσουν και το δέρμα,εμφανίζοντας έκζεμα ή εξανθήματα, ενώσυμπτώματα παρουσιάζονται και σταμάτια, με την εμφάνιση επιπεφυκίτιδαςαλλά και ερυθρότητας, φαγούρας ή οιδήματοςστα βλέφαρα.

Πώςπραγματοποιείται η διάγνωση τηςαλλεργίας;

Οικυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι είναι:

Αλλεργικά δερματικάτεστ (skin prick tests, ενδοδερμικά και PATCHTESTS)
Τααλλεργικά δερματικά τεστ αποτελούντην πιο συνηθισμένη μέθοδο για ναεντοπιστεί κάποια αλλεργία. Γίνεταιμε ένα ελαφρύ ξύσιμο στο δέρμα, αφούπροηγουμένως έχουμε εγχύσει μία σταγόνααπό κάθε αλλεργιογόνο ουσία. Ανδημιουργηθεί αντίδραση όπως ερεθισμός,οίδημα ή κνησμός, τότε υφίσταταιαλλεργική προδιάθεση στη συγκεκριμένηουσία.Αιματολογικάtests (RAST)
Είναιαιματολογική εξέταση, περισσότεροδαπανηρή από την προηγούμενη, με λιγότεροάμεσα αποτελέσματα. Χρησιμοποιείταικυρίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατηη πραγματοποίηση των δερματικώνδοκιμασιών.Μέτρηση της ολικήςIgE
Πραγματοποιείταικυρίως σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση.BAT(Test ενεργοποίησηςβασεοφίλων)LTT(Test μετασχηματισμούλεμφοκυττάρων)

Γιατο βρογχικό άσθμα είναι απαραίτητη ησπιρομέτρηση, η οποία εκτελείται καιεπαναλαμβάνεται, αφού ο εξεταζόμενοςέχει κάνει εισπνοές με β2-διεγέρτη.

Πώςμπορούμε να προλάβουμε τις αλλεργίες;

Σημαντικήείναι η πρόληψη με την αποφυγή, όσο είναιδυνατόν, των γνωστών αλλεργιογόνωνουσιών και η απομάκρυνση από χώρους πουαποδεδειγμένα αποτελούν αιτία συχνώνκαι σοβαρών αλλεργικών κρίσεων.

«Υπάρχουνασθενείς που παρουσιάζουν σταθερά κάθεχρόνο, την άνοιξη, συμπτωματολογίααλλεργικής ρινίτιδας ή βρογχικούάσθματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις,πρέπει να αρχίσουμε την κατάλληλη αγωγήένα μήνα περίπου πριν την έναρξη τηςάνοιξης, ώστε να αποφύγουμε την εκδήλωσητης νόσου ή τον περιορισμό τηςσυμπτωματολογίας.

Παρόλααυτά, σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικήςσυμπτωματολογίας, θα πρέπει να απευθυνθείτεστον ειδικό αλλεργιολόγο ώστε να σαςσυστήσει την κατάλληλη θεραπευτικήαντιμετώπιση», συστήνει ο ειδικός.

Ηλύση για τις αλλεργίες

«Μίαπρώτη βοήθεια μπορεί να επέλθει από ένααντιισταμινικό, όπως αντιισταμινικάχάπια με ελάχιστες παρενέργειες, ρινικάσπρέι εκ των οποίων πιο ασφαλή και μεσωστή δόση θεωρούνται τα κορτιζονούχα,και εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα.

Ταυτόχρονα,εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει ηαπευαισθητοποίηση, τα λεγόμενα εμβόλιατης αλλεργίας. Σε αυτήν τη θεραπεία,χορηγώντας την πρωτεΐνη του αλλεργιογόνου,είτε με τη μορφή ένεσης, είτε υπογλώσσια,ο ασθενής εξοικειώνεται με τη συγκεκριμένηουσία, καθώς το ανοσοποιητικό τουμαθαίνει ότι αυτή η ουσία δεν πρέπει νατον ενοχλεί», καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα