Πάσχα στο Λεωνίδιο: Νερατζένια φαναράκια, αερόστατα και γλέντι στην κεντρική πλατεία -Τα έθιμα του τόπου

Από τα πιο δημοφιλή μέρη για πασχαλινές αποδράσεις είναι το Λεωνίδιο Αρκαδίας, η τσακώνικη κωμόπολη, που βρίσκεται περικυκλωμένο κάτω από έναν κατακόκκινο βράχο.

Κάθεχρόνο στους τοπ πασχαλινούς προορισμούςφιγουράρει το Λεωνίδιο, η γραφικήκωμόπολη που διατηρεί μέχρι σήμερα τηντσακώνικη παράδοση, μιας και οι κάτοικοιτου τόπου έχουν καταφέρει να διατηρήσουντα έθιμα τους μεταλαμπαδεύοντας τα στιςεπόμενες γενιές.

Αν ο επισκέπτης δε βιώσει το Πάσχα στο Λεωνίδιο

δεν μπορεί να φανταστεί αυτές τις μαγικές εικόνες που θα του αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις. Μα πάνω απ’ όλα τον ενθουσιασμό των κατοίκων που φροντίζουν να διατηρήσουν τα ξεχωριστά έθιμα του τόπου.

Ηπροετοιμασία ξεκινάει λίγες ημέρεςνωρίτερα από τη Μεγάλη Βδομάδα, όπου οιντόπιοι στις αυλές τους ξεκινούν ναπροετοιμάζουν τα αερόστατα τους, έτσιώστε να τα έχουν έτοιμα για το βράδυ τηςΑνάστασης. Από την άλλη, φροντίζουν νααξιοποιήσουν τα νεράτζια που έχουνπέσει κάτω μετατρέποντας τα σε φαναράκιαγια να φέγγουν το βράδυ που από τουςκεντρικούς δρόμους θα περάσει ο Επιτάφιοςκάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιοκατανυκτική.

Το Λεωνίδιο απέχει τρεις ώρες από την Αθήνα, συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, και αυτή την περίοδο μπορείτε να επισκεφτείτε τα όμορφα γραφικά χωριά του Πάρνωνα. Αν η διαμονή σας είναι μέσα στην κωμόπολη, τότε αφήστε το αυτοκίνητο, επιλέξτε να κινηθείτε με τα πόδια και να ζήσετε ένα Πάσχα αλλιώτικο από τα άλλα.

Ταπασχαλινά έθιμα του τόπου

Από νωρίς το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής οι κεντρικοί δρόμοι του Λεωνιδίου θα γεμίσουν με νερατζένια φαναράκια, τα οποία θα ανάψουν μόλις πέσει το φως. Μόνο πέρυσι στους δρόμους υπήρχαν 6.000 φαναράκια δίνοντας μια ξεχωριστή πινελιά.

Ο κόσμος κατευθύνεται στους ναούς και από τη Μητρόπολη ξεκινάει η περιφορά του Επιταφίου που συνοδεύεται από τη Φιλαρμονική. Πέντε Επιτάφιοι συναντιούνται σε κεντρικό σταυροδρόμι, κατευθύνονται στο Ηρώο Πεσόντων και στη συνέχεια επιστρέφουν πίσω στις ενορίες τους.

Το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του μέρους συναντιούνται μπροστά στο ρολόι και αφού γίνει η Πρώτη Ανάσταση αφήνουν ελεύθερα τα πρώτα αερόστατα.

Το ίδιο βράδυ, ο κόσμος κατευθύνεται προς τις ενορίες. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες αερόστατα θα γεμίσουν στον ουρανό προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα, σε συνδυασμό με τα πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα.

Κυριακή του Πάσχα ο δήμος διοργανώνει ένα πρώτο πρωινό γλέντι, στον κήπο του Δημαρχείου, βάζοντας σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια προσφέροντας στα στον κόσμο μαζί με κουλουράκια και κόκκινα αυγά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στήνεται ένα πολύ μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Χορευτές και χορεύτριες φορούν την παραδοσιακή τους στολή κατευθύνονται προς την πλατεία της 25ης Μαρτίου, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο και στην τσακώνικη διάλεκτο. Μετά ξεκινάει ένα μεγάλο γλέντι.

Τααξιοθέατα και τα ορεινά χωριά

Το Λεωνίδιο είναι μια μικρή εντυπωσιακή κωμόπολη με πέτρινα αρχοντικά και διάσπαρτα πυργόσπιτα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου. Αξίζει να περπατήσετε μέσα στις γειτονιές και να επισκεφτείτε τον Πύργο Τσικαλιώτη -η είσοδος είναι ελεύθερη. Ο Πύργος Τσικαλιώτη είναι από τους πιο ξεχωριστούς. Πρόκειται για ένα αρχοντικό με διπλές σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα που σε γυρίζει πίσω στο 1808, ενώ φαίνονται οι τουφεκίστρες, το χαγιάτι, το δωμάτιο με κρύπτη αλλά και πολλά άλλα μυστικά σύμβολα της εποχής.

Ανεβείτε στην εντυπωσιακή Μονή Έλωνα, ένα επιβλητικό μοναστήρι που είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε βράχο -μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρωινή λειτουργία της Ανάστασης.

Τα χωριά του Πάρνωνα προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία στους ταξιδευτές και η εποχή είναι κατάλληλη να τα εξερευνήσετε. Από τα πιο γνωστά ο Κοσμάς Αρκαδίας, σε κοντινή απόσταση από τη μονή Έλωνα, κάντε στάση για ελληνικό καφέ και ζεστό γαλακτομπούρεκο, η Καστάνιτσα, που είναι περίπου 40 λεπτά πριν φτάσετε στην κωμόπολη, και μπορείτε να τη συνδυάσετε με τον Πραστό, που κάποτε ήταν το τσακώνικο κεφαλοχώρι, και με τη Βαμβακού όπου θα βρείτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις για παιδιά και οικογένειες.

Από το Λεωνίδιο μπορείτε να ανεβείτε τα Πελετά και στο Πηγάδι και να καθίσετε σε τοπικά μαγαζάκια για αυθεντικό φαγητό -κυριολεκτικά από το χωράφι στο τραπέζι σας.

Οι πιο τολμηροί μπορείτε να φτάσετε μέχρι το μαγευτικό Κυπαρίσσι -είναι περίπου 1ώρα η διαδρομή και ο δρόμος έχει στροφές -το μέρος θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Στάσηγια φαγητό

Ηαρκαδική κωμόπολη φημίζεται για τηντσακώνικη μελιτζάνα και θα τη βρείτεσε πολλές παραλλαγές πιάτων: απόμελιτζανοσαλάτα και παπουτσάκια μέχριμοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα, πάνωσε πίτσα και γλυκό του κουταλιού.

Στο εστιατόριο «Μυρτώον», βρίσκεται στα παραθαλάσσια Πούλιθρα, πάνω στη θάλασσα θα απολαύσετε πιάτα με θαλασσινά: καλαμαράκια, χταπόδι ψητό, ζυμαρικά με θαλασσινά, ενώ αν βρείτε ζυμαρικά με κωλοχτύπα επιβάλλεται να το δοκιμάσετε.

Γιαμαγειρευτό φαγητό θα κάνετε στάση στοεστιατόριο «Μητρόπολη». Το ΜεγάλοΣάββατο από νωρίς το απόγευμα μέχριαργά ρο βράδυ σερβίρει μαγειρίτσα καιτο Πάσχα θα βρείτε αρνί στη σούβλα καιστο φούρνο.

Στοκαφενείο «Μπούμπης» το Μεγάλο Σάββατοψήνουν χταποδάκι και σερβίρονταινηστίσιμα μεζεδάκια και το απόγευματης Κυριακής πάνω στη φωτιά μπαίνουντα χοιρινά καλαμάκια.

Πρωινόθα απολαύσετε στο καφενείο «Αίγλη»-προτιμήστε την μπασκέτα με φέτες ψωμιού,μαρμελάδες και μέλι, και αυγά -μάτια ήομελέτα -που τα μαζεύουν από το κοτέτσιτης οικογένειας.

Γιακαφέ, street food επιλογέςκαι cocktails καθίστεστο «Κάλυε», στην κεντρική πλατεία. Ανέχετε παιδιά είναι η τέλεια επιλογή,καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση είναι ηπαιδική χαρά.

Διαμονή:Αγροκτήματα, αρχοντικά και μοντέρναενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Στηναρκαδική κωμόπολη θα βρείτε ενδιαφέρουσεςπροτάσεις σε καταλύματα μιας και κάποιεςεπιλογές είναι πιο εναλλακτικές.

Αγροκτήματα μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, αρχοντικά, μοντέρνα ενοικιαζόμενα, όπως το «Kraka Apartments», παραθαλάσσιο ξενοδοχείο με πισίνα «Smyros» στα Πούλιθρα, αλλά και μικρά σπιτάκια μέσα στα περιβόλια που έχουν μεταμορφωθεί σε γουστόζικα Airbnb.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα