Ψηφιακά εισιτήρια και ένα άλλο ποδόσφαιρο είναι εφικτό

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η πλήρης ψηφιοποιηση της διαδικασίας εισόδου στο γήπεδο ως ένα ακόμα μέτρο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα καθώς μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν ταραξιών και να προσθέσει ένα επιπλέον τεχνολογικό επίπεδο ασφαλείας.

Μια τέτοια καινοτομία με τόσο προφανή πλεονεκτήματα δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να παραγνωρίσει τις σχετικές προκλήσεις. Ποιες είναι αυτές; Η ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια αλλά και η προσβασιμότητα των ψηφιακών αυτών συστημάτων.

Καταρχάς σεότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, είναισημαντικό

να διασφαλισθεί και ναεπικοινωνηθει στους φιλάθλους το εάνκαι πως συλλέγονται δεδομένα τους μέσωτης διαδικασίας ταυτοποίησης, πουαποθηκεύονται αυτά και ποιος έχειπρόσβαση στις σχετικές βάσεις τωνευαίσθητων αυτών στοιχείων. Μόλις πριναπό λίγες εβδομάδες, αποκαλύφθηκε ότιστοιχεία διαβατηρίων και συμβόλαιωνπαικτών και προσωπικά δεδομένα ενόςτεράστιου αριθμού φιλάθλων τα οποίαδιαχειριζόταν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίατης Αυστραλίας διέρρευσαν. Η έρευναέδειξε ότι η διαρροή πιθανότατα προκλήθηκεαπό ανθρώπινο λάθος, όταν έναςπρογραμματιστής άφησε κατά λάθος μιακρίσιμη αναφορά διακομιστή σε κώδικαπροσβάσιμη στο κοινό. Επομένως, απαιτείταιιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο διαχείρισηςαυτών των δεδομένων ειδικά εάν αυτάγίνουν αντικείμενο ανάλυσης σε συνδυασμόμε τον τεραστιο όγκο δεδομένων που θασυλλέγονται από τις καμερες

Να μην ξεχνάμεεπίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις, είτευπερφορτωσης του διακομιστή είτεκυβερνοεπιθεσης, το ίδιο το σύστηματαυτοποίησης μπορεί και να αντιμετωπίσειπροβλήματα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνειεπιπτώσεις στην ίδια την ομαλή διαχείρισητης ροής εισόδου χιλιάδων φιλάθλωνεντός ενός περιορισμένου χρόνου λίγοπριν την έναρξη ενός αγώνα. Το πιοπρόσφατο παράδειγμα είναι ο τελικόςτου Carabao Cup στο Γουεμπλει όπου χιλιάδεςοπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τα πρώταλεπτά του αγώνα καθώς σημειώθηκανπροβλήματα στην ταυτοποίηση τωνεισιτηρίων εκατοντάδων φιλάθλων γεγονόςπου δημιούργησε πανικό. Επομένως, η‘ανθεκτικότητα’ και αποτελεσματικότητατου νέου αυτού συστήματος, η οποία καιθα δοκιμασθεί ιδιαίτερα σε αγώνες μετεράστια προσέλευση, πρέπει να διασφαλιστείπιλοτικά για να μην δημιουργηθούνφαινόμενα ‘κρασαρισματος’.

Η προσβασιμότητατων συστημάτων αυτών αποτελεί ένα άλλοιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα στο πλαίσιοτης ψηφιακής αυτής μετάβασης. Κάποιοιδεν διαθέτουν smartphone, άλλοι δεν διαθέτουνψηφιακό πορτοφόλι και άλλοι απλά μπορείνα βρεθούν με αφόρτιστο κινητό στηνείσοδο του γηπέδου. Ας μην ξεχνάμε επίσηςότι οι φίλοι του ποδοσφαίρου είναι εξορισμού πλάσματα της συνήθειας καθώςμερικοί συλλέγουν αποκόμματα εισιτηρίωνγια συναισθηματικούς λόγους, άλλοιθέλουν να μεταφέρουν το εισιτήριο σεάλλο μέλος της οικογένειας τους γιακάποιον συγκεκριμένο αγώνα ενώ άλλοιθεωρούν την είσοδο της τεχνολογίας σταγήπεδα ως μέσο αλλοτρίωσης της ίδιαςτης κουλτούρας του ποδοσφαίρου Επομένως,η ανάγκη διαθεσιμότητας υβριδικώνλύσεων θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικάκαι να αφουγκραστούμε την αγωνία όσωναναπολούν την χαμένη αυθεντικότητα καιαθωότητα του ποδοσφαίρου και ενστερνίζονταιπολλά από τα αιτήματα πολλών grassrootsκινημάτων against modern football.

Στην Αγγλίαγια παράδειγμα η συγκεκριμένη ψηφιακήμετάβαση δεν έχει γίνει από όλουςαποδεκτή με αποτέλεσμα αρκετοί σύλλογοιτης Premier League με επικεφαλής την West Ham ναπροσφέρουν πλέον την επιλογή εκτύπωσηςεισιτηρίων. Η Μάντσεστερ Σίτιανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις τωνφιλάθλων της να αρθεί ο ιδιότυπος αυτόςψηφιακός αποκλεισμός δίνει στουςκατόχους εισιτηρίων διάφορους τρόπουςτην επιλογή παραλαβής εισιτηρίων απότο εκδοτήριο εισιτηρίων, είτε τις ημέρεςτων αγώνων είτε σε καθορισμένες ώρεςεπτά ημέρες πριν από τον αγώνα και τηνδυνατότητα εκτύπωσης εισιτηρίου ήμεταφοράς εισιτηρίου σε λογαριασμόφίλου. Άλλοι σύλλογοι έχουν επίσηςαπλουστεύσει τις ψηφιακές μεθόδουςπρόσβασης εγκαθιστώντας υποδοχέςφόρτισης στο γήπεδο για να τις χρησιμοποιούνοι οπαδοί σε περίπτωση που το τηλέφωνότους τελειώσει η μπαταρία.

Σε κάθεπερίπτωση, οι ψηφιακές αυτές καινοτομίεςαναδεικνύουν άθελα τους μια ακόμα σοβαρήαντίφαση ανάμεσα στον ψηφιακό και τονφυσικό κόσμο ειδικά στον ελληνικό χώρο:εισάγεται ένα προηγμένο σύστημα ψηφιακήςταυτοποίησης (ακολουθώντας το παράδειγμαάλλων προηγμένα ποδοσφαιρικά χωρών) σεγήπεδα τα περισσότερα εκ των οποίωναδυνατούν να προσφέρουν ακόμα και τιςστοιχειώδεις ανέσεις στον Έλληναφίλαθλο. Μπορεί ψηφιακά να νοιώθουμεότι προσεγγίζουμε τις πρακτικές πιοπροηγμένων πρωταθλημάτων αλλά δυστυχώςαπέχουμε παρασάγγας από το να θεωρηθείη επίσκεψη σε ελληνικό γήπεδο οποιασδήποτεκατηγορίας μια ευχάριστη οικογενειακήεμπειρία ‘ευρωπαϊκού’ τύπου. Αςελπίσουμε τουλάχιστον αυτή η πρωτοβουλίανα οδηγήσει σε ένα κάποιον ‘έλεγχο’του το τι συμβαίνει εντός γηπέδου αλλάεάν και αυτή δεν συνδυαστεί με άλλουτύπου μέτρα -εκπαιδευτικού και κοινωνικούκυρίως χαρακτήρα- δεν θα καταφέρει νααναχαιτίσει το αυξανόμενο κύμα βίαςπου φαίνεται να κατακλύζει γειτονιές,σχολεία και άλλους χώρους μαζικήςσυνάθροισης.

* O Δρ. Μιχάλης Kρητικός είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και Επίκουρος Καθηγητής σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Μετάβασης στη Σχολή Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψηφιακά,psifiaka