Σούνακ για το σκάνδαλο του NHS: «Ημέρα ντροπής για την Βρετανία, θα αποζημιωθούν οι οικογένειες»

«Μέρα ντροπής για το βρετανικό κράτος» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Ρίσι Σούνακ και ζήτησε συγνώμη για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άλλες που καταστράφηκαν από το μολυσμένο αίμα που χορηγούσε το εθνικό σύστημα υγείας (NHS).

Η έκθεση της έρευνας για το μολυσμένο αίμα αποκαλύπτει μια «δεκαετή ηθική αποτυχία» από το NHS μέχρι τη δημόσια διοίκηση, και έως σε υπουργούς σε διαδοχικές κυβερνήσεις.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε ότι θα αποζημιωθούν όλοι εκείνοι που η ζωή τους επηρεάστηκε από το «σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος» όπως

αποκαλείται. 

«Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές γκρεμίστηκαν» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, αλλά ήρθε η ώρα να «επανορθώσουμε για τα λάθη που έγιναν». Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αποζημίωσης θα δοθούν αύριο Τρίτη (21/5).

Στην ίδια γραμμή και ο Σερ Κιρ Στάρμερ χαιρέτησε την επιβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα καταβληθεί  αποζημίωση, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση της έρευνας καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε συγγνώμη πρέπει να συνοδεύεται από δράση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα «θα συνεργαστεί μαζί του» για να γίνει αυτό γρήγορα. 

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με HIV και ηπατίτιδα C από το 1970 έως το 1991 από μολυσμένα προϊόντα με περίπου 3.000 να έχουν πεθάνει έκτοτε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σούνακ, NHS, Ημέρα, Βρετανία,sounak, NHS, imera, vretania