Τουρκία: Aνακοινώθηκε τριετές πρόγραμμα λιτότητας -Πληθωρισμός και εκροές κεφαλαίων «ματώνουν» την οικονομία

Η τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε τη Δευτέρα ένα πρόγραμμα λιτότητας διάρκειας 3 ετών, το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, σε μια νέα κίνηση για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η δέσμη μέτρων, που παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρο Cevdet Yılmaz και τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Mehmet Şimşek, έρχεται καθώς η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, σύμφωνα με την

Daily Sabah.

Τριετές πρόγραμμα λιτότητας με «φόντο» τον πληθωρισμό

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας διαμορφώνεται επί του παρόντος σε σχεδόν 70% τον Απρίλιο και αναμένεται να κορυφωθεί στο 75%-76% τον Μάιο, προτού μειωθεί στο 38% στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας.

Στο πλαίσιο μιας πολιτικής στροφής από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Şimşek πέρυσι, η κεντρική τράπεζα έχει ήδη ακολουθήσει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο.

Στην τελευταία κίνηση, μια δέσμη μέτρων κρατικής εξοικονόμησης, ο Şimşek δήλωσε ότι οι αγορές και ενοικιάσεις νέων οχημάτων από δημόσιους φορείς, καθώς και η αγορά και η κατασκευή νέων κτιρίων, θα διακοπούν για τρία χρόνια.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τα οικονομικά θεμέλια της χώρας μας διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Η κατεύθυνση των επενδύσεων σε αποτελεσματικούς τομείς θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο αυτής της δέσμης μέτρων. Θα επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα προβούμε σε πολλές μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά».

Θα γίνουν επίσης περικοπές στην απασχόληση στον δημόσιο τομέα, την ενέργεια και τη διαχείριση αποβλήτων και τις επικοινωνίες, είπε, χωρίς να δώσει αριθμό για την αξία των εξοικονομήσεων που θα γίνουν.

Εκροές 10 δισ. «ματώνουν» την τουρκική οικονομία

Eν τω μεταξύ οι εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία αυξήθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια ενός μήνα κατά τον οποίο οι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες, μια επανάληψη της διαρροής χρημάτων που υπέστη κατά την προετοιμασία των εθνικών εκλογών πριν από ένα χρόνο.

Οι καταθέσεις σημείωσαν πτώση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, σχεδόν ίδια με το σύνολο του Μαΐου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Οι εκροές μείωσαν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας κατά το ίδιο περίπου ποσό, καθώς το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διογκώθηκε στα 4,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Οι εκλογές αποτέλεσαν το έναυσμα για την εκροή χρημάτων από την Τουρκία, σε μια αντανάκλαση της ανησυχίας για τον κίνδυνο μιας απότομης υποτίμησης του νομίσματος μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Η λίρα έχασε έως και 7% σε μία μόνο ημέρα μετά την περσινή προεδρική ψηφοφορία.

Παρόλα αυτά, η κλίμακα της φυγής κεφαλαίων από την Τουρκία τον Μάρτιο αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της στροφής προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές από τον περασμένο Ιούνιο και της εστίασης της κεντρικής τράπεζας στη διασφάλιση μιας πραγματικής ανατίμησης της λίρας.

Το τουρκικό νόμισμα παρέμεινε σε σχετικά σταθερή πορεία μετά τις τοπικές εκλογές, κερδίζοντας 0,5% έναντι του δολαρίου, ακόμη και όταν το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη ιστορική ήττα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Το σκληρό νόμισμα και ο χρυσός γίνονται συχνά καταφύγιο επιλογής για τους Τούρκους που αγωνιούν για την οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τον Μάρτιο, οι εισαγωγές χρυσού αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι πρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές θα πρέπει να βοηθήσουν να τεθούν τα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας σε πιο βιώσιμη τροχιά μετά την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, δήλωσε ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci.

Αν και οι εισαγωγές χρυσού ανέκαμψαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο Burumcekci αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί το 2024 κατά το ένα τρίτο από πέρυσι στα 30 δισ. δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα