Βρετανία: Πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας των τελευταίων 100 ετών παρουσιάζονται σε έκθεση στο Λονδίνο

Από την πολύχρωμη απεικόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ με την υπογραφή του Άντι Γουόρχολ στις φωτογραφίες του Σεσίλ Μπίτον με πρωταγωνίστρια της αδελφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα, μια νέα έκθεση παρουσιάζει τα πορτρέτα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας των τελευταίων 100 ετών.

Με τίτλο «Βασιλικά Πορτρέτα: Ένας αιώνας φωτογραφίας» ("Royal Portraits: A Century of Photography"), η έκθεση, η οποία ξεκινά στην αίθουσα The King’s Gallery στο παλάτι του Μπάκιγχαμ σήμερα, παρουσιάζει

περισσότερες από 150 φωτογραφικές αποτυπώσεις, τεκμήρια και έγγραφα από τη Βασιλική Συλλογή και τα Βασιλικά Αρχεία, ορισμένα εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ ξανά δει το φως της δημοσιότητας.

«Αυτή η έκθεση καταγράφει την εξέλιξη της φωτογραφίας των βασιλικών πορτρέτων τον τελευταίο αιώνα, από… τη λάμψη της υψηλής κοινωνίας τη δεκαετία του 1920 έως τη στέψη του βασιλιά Καρόλου το 2023», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αλεσάντρο Νασίνι, εκ των βασικών εφόρων φωτογραφιών στο Royal Collection Trust και έφορος της έκθεσης.

Η έκθεση ξεκινάει με το πορτρέτο που τράβηξαν τον 1923 με την ευκαιρία του αρραβώνα τους ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η λαίδη Ελίζαμπεθ Μπόουζ-Λάιον, οι μετέπειτα βασιλιάς Γεώργιος και βασίλισσα Ελισσάβετ, το οποίο κρέμεται σε κοντινή απόσταση από το επίσημο πορτρέτο της ενθρόνισης το 2023 του βασιλιά Καρόλου.

«Το ένα απέχει από το άλλο ακριβώς 100 χρόνια. Βλέπουμε την αναλογική τεχνολογία από τη μία πλευρά και από την άλλη, μονόχρωμο, χρώμα και μια ιδιωτική ανάθεση και την επίσημη. Νομίζω ότι δίνουν το εύρος… της έκθεσης, που κυμαίνεται μεταξύ του πολύ ιδιωτικού στο πολύ δημόσιο, το επίσημο».

Μεταξύ των χάιλαϊτ της έκθεσης είναι μία πολύχρωμη μεταξοτυπία του 1985 της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία απεβίωσε το 2022, με την υπογραφή του Γουόρχολ.

Επιπλέον υπάρχουν φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας από την εποχή του πολέμου, μεταξύ άλλων ορισμένες από τον φωτογράφο Μπίτον, οποίος τράβηξε πολλά πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας για πολλές δεκαετίες.

Επίσης, ένα πορτρέτο της Κέιτ, συζύγου του πρίγκιπα Ουίλιαμ, με αφορμή τα 40α γενέθλιά της, κρέμεται κοντά σε έναν πίνακα που το ενέπνευσε: εκείνος της προηγούμενης πριγκίπισσας της Ουαλίας Αλεξάνδρας της Δανίας.

Στην έκθεση μπορεί να παρακολουθήσει κανείς φωτογραφίες των μελών της βασιλικής οικογένειας από διάσημους φωτογράφους μεταξύ άλλων την Άνι Λίμποβιτς, τον Ντέιβιντ Μπέιλι και τον Ράνκιν.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα