Σε χαμηλά επίπεδα 20ετίας η αγορά στην Ευρώπη

Η συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς αυτοκίνητου στην Ευρώπη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής λιτότητας.

Οι πρώτοι 11 μήνες τους έτους, ήταν οι χειρότεροι των τελευταίων 20 ετών, με τις μεγαλύτερες αγορές να κινούνται πτωτικά κατά 7,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Χαρακτηριστικό, είναι ότι τον Νοέμβριο ακόμα και η Γερμανία εμφάνισε μείωση στις πωλήσεις, αποδεικνύοντας σε πόσο δύσκολη θέση έχουν έρθει οι εταιρείες στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), οι ταξινομήσεις των νέων μοντέλων σε όλη την Ευρώπη έφθασαν το Νοέμβριο μόλις τις 965.918 μονάδες, καταγράφοντας μείωση 10,3%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Renault-Dacia με -27,4%, ακολούθησε ο όμιλος PSA/Peugeot-Citroen με -16%, η GM (Opel, Vauxhall, Chevrolet) με απώλειες -13%, Fiat με -12,8% και η Ford με -10,2%. Οι μοναδικές κατασκευάστριες εταιρείες που σημείωσαν άνοδο ήταν η Hyundai με +7% και ο όμιλος της BMW (BMW-MINI), με +0,4%.

Σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες αγορές, η πτώση σε Ιταλία και Ισπανία έφθασε το 20%, στη Γαλλία το 19% και στη Γερμανία το 3,5%. Εξαίρεση αποτελεί η Βρετανία, η οποία και εμφάνισε αύξηση κατά 11%.

Λουκάς Παπαλάμπρος
Keywords
Τυχαία Θέματα