ΑΑΔΕ – ΚΕΦΟΚ: Προχωράει η διαδικασία ενσωμάτωσης των υπηρεσιών ΔΟΥ στα νέα κέντρα

Συνεχίζεται η σταδιακή ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων φορολογίας μεταβίβασης περιουσίας και κατοχής ακινήτων στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, από σήμερα μεταφέρονται στο ΚΕΦΟΚ Αττικής οι παραπάνω αρμοδιότητες των ΔΟΥ Α’ Αθηνών, Δ’ Αθηνών, ΦΑΕ

Πειραιά, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Ψυχικού, Αιγάλεω, IB’ Αθηνών, ΙΖ’ Αθηνών και Ελευσίνας. Οι φορολογούμενοι που ανήκουν στις συγκεκριμένες ΔΟΥ θα εξυπηρετούνται από σήμερα ψηφιακά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) ή από το myAADEapp στην εφαρμογή του ΚΕΦΟΚ Αττικής, επιλέγοντας «τα Αιτήματά μου». Επιπλέον, λειτουργεί το τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), στο +30 213 162 1000, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 έως 17:00.

Η μεταφορά των παραπάνω αρμοδιοτήτων των υπόλοιπων ΔΟΥ του νομού Αττικής στο ΚΕΦΟΚ Αττικής θα ολοκληρωθεί στις 20/5/2024 με τη μεταφορά των ΔΟY ΙΓ’ Αθηνών, Αγίων Αναργύρων, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Νέας Ιωνίας, Α’ Πειραιά, Ε’ Πειραιά, Νίκαιας και Περιστερίου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν μεταφερθεί από τις 19 Απριλίου οι παραπάνω αρμοδιότητες των ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πλοίων, Κορωπίου, Παλλήνης, Χολαργού και Κατοίκων Εξωτερικού & Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, είχε δηλώσει σχετικά με την έναρξη του ΚΕΦΟΚ πως «καθετοποιούμε τις υπηρεσίες των Τμημάτων Κεφαλαίου και δημιουργούμε πυρήνες εξειδίκευσης, που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Εξασφαλίζουμε ομοιομορφία στην εφαρμογή της νομοθεσίας και των σχετικών διαδικασιών, διευκολύνουμε την κεντρική παροχή κατευθύνσεων και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων μας, ενώ παράλληλα προσφέρουμε στους ανθρώπους μας ένα σύγχρονο και λειτουργικό περιβάλλον εργασίας με πολλές ευκαιρίες ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, που θα τους επιτρέψει να ασκούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση».

ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης

Ταυτόχρονα, ανακαθορίζονται οι ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) και του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης (KEBEIΣ) Θεσσαλονίκης. Το ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκης ξεκινά τη λειτουργία του στις 25/6/2024, οπότε και μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των ΔΟΥ Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων, Λαγκαδά και Ιωνίας Θεσσαλονίκης. Στις 8 Ιουλίου θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των υπολοίπων ΔΟΥ και συγκεκριμένα, της Δ’ Θεσσαλονίκης, Ε’ Θεσσαλονίκης, Ζ’ Θεσσαλονίκης και ΦΑΕ Θεσσαλονίκης. Το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 15 Ιουλίου με τη μεταφορά των ειδικών αρμοδιοτήτων από τις ΔΟΥ Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων, Λαγκαδά και Ιωνίας Θεσσαλονίκης. Ημερομηνία μεταφοράς αρμοδιοτήτων (22/7/2024) αφορά στις ΔΟΥ Δ’ Θεσσαλονίκης, Ε’ Θεσσαλονίκης, Ζ’ Θεσσαλονίκης και ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.

Τα νέα κέντρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις προβλέψεις της ΑΑΔΕ, πρόκειται να αναλάβουν την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογούμενων και της εικόνας τους, την επιτήρηση της διαδικασίας φορολόγησης των ακινήτων, τον προσδιορισμό προσωρινής αξίας για ακίνητα για τα οποία δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα αλλά και τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως αυτές που έγιναν με μετρητά, γονικές παροχές, δωρεές, όσοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων αλλά και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι υπάλληλοι των δύο νέων υπηρεσιών θα «ξεσκονίζουν» εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, ενώ θα στέλνουν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες υποθέσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα