Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009 προτείνει η ΕΣΕΕ

Στην επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009, πρότεινε η ΕΣΕΕ, κατά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κος Ιωάννης Βρούτσης με τους τέσσερεις θεσμικούς εταίρους, με κύριο θέμα την επανέναρξη του διαλόγου για θέματα αγοράς εργασίας, καθώς και τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος της ατζέντας των συζητήσεων.

Η ΕΣΕΕ

υπέβαλλε κοστολογημένη μελέτη με πίνακες που αποδεικνύουν ότι η επαναφορά του βασικού στα 701 € και τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ του 2009, θα αποδώσει επιπλέον έσοδα στο δημόσιο 2,4 δισ. και άλλα 4,7 δισ. στην ελληνική αγορά την επόμενη διετία.

Επίσης, η «ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» κατέθεσε και μία ολοκληρωμένη «Έρευνα Πεδίου» για τα εργασιακά και την απασχόληση στις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ΕΣΕΕ υποστήριξε -για ακόμη μία φορά- την αποκατάσταση της ΕΓΣΣΕ και την επαναφορά της στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, διατηρώντας και ενισχύοντας τον κοινωνικό διάλογο.

Οι προτάσεις όλων επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό νέας στρατηγικής της απασχόλησης, στη διατήρηση των κοινωνικών παροχών και στη δημιουργία ενός απλοποιημένου εργατικού κώδικα.

Επιπροσθέτως, η ΕΣΕΕ δεδομένου του ότι οι επάλληλες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ έως τώρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, κατέθεσε γραπτώς συγκεκριμένη πρόταση που αφορά σε μία πάγια ρύθμιση για την καταβολή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών από τους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους εμπόρους προς τον ΟΑΕΕ.

Όσον αφορά στην προσέγγιση των μικρομεσαίων εργοδοτών για το μισθολογικό κόστος, τόσο της ΕΓΣΣΕ όσο και της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, η επαναφορά των κατώτερων αμοιβών σε προ κρίσης επίπεδα και το πάγωμα των μισθών για μία τριετία, αποτελεί ξεκάθαρη θέση της ΕΣΕΕ, η οποία τόνισε το ότι η αύξηση κατά 45% των ελαστικών συμβάσεων δεν λύνει, αλλά, επιδεινώνει συνεχώς το πρόβλημα.

Οι μειώσεις των κατωτάτων μισθών στον ιδιωτικό τομέα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την αγορά και έχουν μειώσει τα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές. Η αιτία αυτής της μείωσης συνδέεται, πέρα από το γενικότερο «κλίμα», με την ήδη διαμορφωμένη «Οριακή Ροπή για Κατανάλωση».

Το τοπίο στα εργασιακά αλλάζει πολύ γρήγορα προς το χειρότερο και οι κοινωνικοί εταίροι δεν επιτρέπεται να είναι απλοί παρατηρητές, αλλά, πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση του μισθολογικού φαύλου κύκλου.

Η -έστω και μικρή- αύξηση των κατωτάτων μισθολογικών ορίων θα αντιστρέψει την ψυχολογία και την οριακή ροπή κατανάλωσης, θα ωφελήσει τα έσοδα του κράτους, θα τονώσει την αγορά και θα προστατεύσει την κοινωνική συνοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα