Ίμβρος-Τένεδος: Πύλες εισόδου στην Τουρκία

Εξαιρετική πρόσφατη εξέλιξη χαρακτηρίζουν οι ιμβριακοί σύλλογοι την απόφαση των τουρκικών αρχών να προχωρήσουν σε ίδρυση τελωνείων στην Ιμβρο και στην Τένεδο. Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στο υπ΄αριθμ. 28150 φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της χώρας, έγινε δεκτή με ικανοποίηση καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων αλλά και του Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με τους ιμβριακούς Συλλόγους «με την εξαιρετική αυτή εξέλιξη, τα νησιά Ιμβρος

και Τένεδος είναι πλέον σημεία εισόδου στην Τουρκία από το εξωτερικό και εξόδου από αυτήν για διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς το εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απευθείας συγκοινωνία με τα γύρω ελληνικά νησιά της Σαμοθράκης και της Λήμνου, ούτε και με την Αλεξανδρούπολη. Από την Λήμνο υπάρχει σύνδεση με το λιμάνι του Κέπεζ στην ασιατική ακτή των Δαρδανελλίων, από όπου μπορεί κάποιος να περάσει στην Ίμβρο. Επίσης, μπορεί κάποιος να περάσει από δύο τουρκικά λιμάνια, το λιμάνι του Τσανάκκαλε και το λιμάνι του Καμπάτεπε που βρίσκεται στην Χερσόνησο της Καλλίπολης.

Η Ίμβρος είναι το μεγαλύτερο νησί της Τουρκίας και ανήκει στην νομαρχία του Τσανάκαλε. Έχει έκταση 285,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται 13 μίλια βορειανατολικά της Λήμνου και 15 νοτιανατολικά της Σαμοθράκης. Ο μόνιμος πληθυσμός της Ίμβρου σήμερα ανέρχεται σε περίπου 200 Έλληνες, uπερήλικες στην πλειοψηφία τους και σε περίπου 7.000 Τούρκους. Η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στην Ίμβρο βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη την Κυριακή το βράδυ στην Κων/πολη συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, Πρωτοσύγκελλο της Ι.Α.Α., τον Πρωτοπρεσβύτερο Αδαμάντιο Αυγουστίδη και τον Διάκονο Επιφάνιο Αρβανίτη. Τον Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του υποδέχθηκαν στην Ίμβρο ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, κληρικοί και λαϊκοί.

Πηγή: ecclesia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα