Κωνσταντινούπολη επεισόδια – Πρωτομαγιά: Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών και χημικά

Σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Συγκεκριμένα, η αστυνομία της Τουρκίας έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία να φθάσουν στην πλατεία Τάξιμ, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και έχει σημαντικό πολιτικό συμβολισμό. Κατά τη διάρκεια

της επιχείρησης της αστυνομίας σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων και των διαδηλωτών, όπως καταγράφηκαν και αναμεταδόθηκαν από το CNN Türk, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια έγιναν 210 συλλήψεις. Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση διαδηλώσεων στην πλατεία κι απέκλεισαν μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί διακρίνονταν να σημαδεύουν με τα όπλα τους τον κόσμο, ρίχνοντας μάλιστα λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει εντολή να αποκλειστεί η πλατεία Ταξίμ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπούν οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά η αντιπολίτευση, με πρώτο τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Οζέλ, κάλεσε τον κόσμο να πάει στην Ταξίμ κατά της απαγόρευσης. Η πλατεία Τάξιμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, έχει τεράστια συμβολική σημασία για τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, κυρίως εξαιτίας του μακελειού της Πρωτομαγιάς του 1977. Τότε, ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον των μισού εκατομμυρίου ανθρώπων που βρισκόταν στην πλατεία, σκοτώνοντας 34 ανθρώπους.

POLICE SPRAY SUFFOCATING PEPPER SPRAY AT MAY DAY PROTESTORS in Istanbul, Turkey; Protests occur over unauthorized permission for people to celebrate May Day in central Taksim Square.

After the government’s refusal, thousands of members of trade unions and political parties… pic.twitter.com/6oNSuqvfI8

— brane mijatovic (@brane_mija64426) May 1, 2024

Συγκέντρωση παρά τις απαγορεύσεις

Ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Οζγκούρ Οζέλ, ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στην πλατεία παρά την απαγόρευση που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. «Εάν η 1η Μαΐου δεν εορταστεί στην κεντρική πλατεία της χώρας, η δημοκρατία έχει πρόβλημα. Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το Ταξίμ να είναι ελεύθερο», δήλωσε ο Οζέλ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στη συνοικία Σαρατσάνε. Ο Οζέλ και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος επανεξελέγη φέτος με το ψηφοδέλτιο του CHP, ενώθηκαν στη συνέχεια με εργαζόμενους και μέλη εργατικών συνδικάτων για την πορεία προς την κοντινή πλατεία Ταξίμ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, η οργανωτική επιτροπή της Πρωτομαγιάς ανακοίνωσε λίγο αργότερα τη λήξη της διαδήλωσης στο Σαρατσάν μετά την επέμβαση της αστυνομίας, προκαλώντας οργισμένες αποδοκιμασίες από το πλήθος, όπως έδειξε βίντεο.

Οι αρχές είχαν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στο ιστορικό υδραγωγείο Valens σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ενώ οι  διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούσαν να σπάσουν τα οδοφράγματα. Περισσότεροι από 42.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί στην Κωνσταντινούπολη για τις διαδηλώσεις. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «έωλη» την επιχειρηματολογία των αρχών και κάλεσε να αρθεί η απαγόρευση, παραπέμποντας σε πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στα τέλη του 2023, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η απαγόρευση των διαδηλώσεων στην Τάξιμ παραβιάσει το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εζγκιούρ Εζέλ χαρακτήρισε ντροπή την απαγόρευση, υπενθυμίζοντας πως οι αποφάσεις του ΣΔ είναι δεσμευτικές. Η Τάξιμ ήταν εξάλλου επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί από το 2013, που προοδευτικά πήραν πελώριες, εθνικές διαστάσεις. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις συνέτριψε με σιδηρά πυγμή· έκτοτε οι αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στην πλατεία απαγορεύονται.

Turkish police scuffled with opposition protesters at a banned May Day parade in Istanbul. Workers and labor union members gathered to protest against soaring inflation and economic hardship https://t.co/a0vPM8zCO9 pic.twitter.com/Ti8x3TC6xu

Reuters (@Reuters) May 1, 2024

Πηγή: newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κωνσταντινούπολη, – Πρωτομαγιά, Εκατοντάδες,konstantinoupoli, – protomagia, ekatontades