Νέος νόμος για την στέγαση, τη παιδική φροντίδα και την νεολαία στους δήμους

Ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 5107 «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις» Σκοπός του νόμου είναι: α) η ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», β) η διεύρυνση του προγράμματος χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας, δ) η θέσπιση προγράμματος ενίσχυσης

της νεολαίας με τίτλο «Εθνική πρωτεύουσα Νεολαίας», στ) η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και παιδικής προστασίας, καθώς και της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, με στόχο την ενίσχυση της θέσης και του επιπέδου προστασίας των ωφελουμένων

Σημαντικά άρθρα για τους δήμους είναι:

Άρθρο 3 Διεύρυνση ωφελουμένων του προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» – Τροποποίηση άρθρου 15 ν. 4756/2020
βγ) η φράση «αναπτυξιακή επιχείρηση Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού ή κοινωφελής δημοτική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,» αντικαθίσταται από τη φράση «νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,»,

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και λειτουργεί συμπληρωματικά στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της έλλειψης αυτής.

Ως ωφελούμενες μονάδες ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες:

β) Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

α) Επιδότηση ενοικίου για διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.

β) Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

γ) Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώ- θησης στην εργασία,

Το πρόγραμμα προκηρύσσεται κατ’ ελάχιστον ανά διετία, κατόπιν δημοσίευσης δημόσιας πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης σχεδίων από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Δικαι- ούχοι φορείς που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης σχεδίων, μόνοι τους ή συνεργαζόμενοι, είναι:

α) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας απογραφής, διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, ανεξαρτήτως πληθυσμού και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, στους οποίους λειτουργούν δομές των περ. α), γ) και δ) της παρ. 2, ανεξαρτήτως πληθυσμού.

Ο δικαιούχος φορέας συμπράττει, για τους σκοπούς υλοποίησης του σχεδίου, με διαχειριστή φορέα, ο οποίος δύναται να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σύμφωνα με τον ν. 2646/1998 (Α’ 236), που δραστηριο- ποιείται στην παροχή υπηρεσιών που άπτονται της εφαρ- μογής του παρόντος. Το πιστοποιημένο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του προηγούμενου εδαφίου δύναται να συμπράττει ως διαχειριστής φορέας σε έως τρία (3) σχέδια στην ίδια Περιφέρεια και σε έως τέσσερα (4) σχέδια πανελλαδικά για κάθε πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης. Η σύμπραξη των δικαιούχων φορέων της περ. γ) με διαχειριστή φορέα είναι δυνητική.

Άρθρο 4

Διεύρυνση του προγράμματος χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 58 ν. 4837/2021

Στην παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4837/2021 (Α’ 178), περί του προγράμματος χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο διαγράφεται η φράση «αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», β) στο δεύτερο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «Οργανισμοί Τοπικής Αυ- τοδιοίκησης α’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών», γ) καταργείται το τελευταίο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορ- φώνεται ως εξής:

«1. Για τη δημιουργία νέων θέσεων για βρέφη σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς με σκοπό την εξασφάλιση μίας θέσης για όλα τα βρέφη και την υποστήριξη των οικογενειών, το Υπουργείο υλοποιεί πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση έως πενήντα χιλιάδων (50.000) νέων θέσεων για βρέφη σε όλη την Επικράτεια. Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορεί να συμμετέ- χουν ιδιώτες, φορείς, νομικά πρόσωπα κάθε μορφής, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών.»

Άρθρο 6

Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας

Θεσπίζεται πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας», το οποίο υλοποιείται σε ετήσια βάση.

Σκοποί του προγράμματος είναι η προαγωγή της ενεργού συμμετοχής των νέων ηλικίας δεκαπέντε (15) έως είκοσι εννέα (29) ετών στα κοινά σε τοπικό επίπεδο, η καλλιέργεια ισχυρών δεσμών μεταξύ των νέων και της τοπικής κοινωνίας και η ενθάρρυνση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού για την υλο- ποίηση δράσεων που αφορούν στην ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά σε τοπικό επίπεδο.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η βράβευση ενός Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, ο οποίος, κατόπιν αξιολόγησης, διακρίνεται σε εθνικό επίπεδο για τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση πολιτικών – καλών πρακτικών και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των σκοπών της παρ. 2. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, κατόπιν της δημοσίευσης της δημόσιας πρόσκλησης της παρ. 6, υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας, η οποία περιλαμβάνει τις δράσεις και άλλες πρωτοβουλίες, τις οποίες πρόκειται να υλοποιή- σουν εντός δώδεκα (12) μηνών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης και οι οποίες προωθούν τους σκοπούς της παρ. 2. Εφόσον οι δράσεις του προηγούμενου εδαφίου συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση, στην αίτηση υποψηφιότητας αναφέρεται υποχρεωτικά η πηγή χρη- ματοδότησής της. Για την αξιολόγηση της αίτησης κάθε υποψήφιου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, λαμβάνονται υπόψιν ήδη υλοποιούμενες δράσεις και λοιπές πρωτοβουλίες, οι οποίες εξυπηρετούν τους σκοπούς της παρ. 2.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού αξιολογούνται από Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 29. Με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία λαμβάνει υπόψιν την αξιολόγηση της Επιτροπής, απο- νέμεται στον Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ο οποίος διακρίνεται, ο τίτλος της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας» για το έτος της διάκρισής του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Άρθρο 8 Διοίκηση, εσωτερικός έλεγχος και διαφάνεια Φορέων λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας – Τροποποίηση άρθρου 1Α ν. 2345/1995

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέος,neos