Προωθεί την επέμβαση στη Συρία ο Ομπάμα

Τρόπο να προωθήσει το σχέδιό του για επέμβαση στη Συρία προσπαθεί να βρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος προσπαθεί να πείσει το σύνολο της Γερουσίας να ταχθεί με αυτόν. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσαν τηλεφωνικά κάποια μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. «Σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές και τις ενημερώσεις, υπήρξε το ίδιο βασικό επιχείρημα:

Αν δεν κάνουμε τίποτα εναντίον του Άσαντ, θα αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης χημικών όπλων και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τον Άσαντ και τους βασικούς συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών προτύπων δεν έχει καμία συνέπεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σήμερα (Δευτέρα) ο Ομπάμα θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει το ψήφισμα που εξουσιοδοτεί το Λευκό Οίκο να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με άλλα μέλη του Κογκρέσου.

«Κλειδί» το Κογκρέσο για την απόφαση επέμβασης

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Γερουσία -όπου έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί και η Βουλή των Αντιπροσώπων -όπου είναι κυρίαρχοι οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν αναμένεται να συνεδριάσουν πριν από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πάντως το Σάββατο αποφασισμένος να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος, διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τέλος την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου ως την χειρότερη του 21ου αιώνα, «μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», που θέτει ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα