«Ψάχνονται» στην κυβέρνηση για τις προθέσεις της τρόικας

Το σκηνικό τείνει να επαναληφθεί για πολλοστή φορά: οι υπουργοί της κυβέρνησης αρνούνται να «μετάσχουν του αίματος» των μέτρων, το «πακέτο» των μέτρων συμπληρώνεται όπως-όπως, η τρόικα το βρίσκει μη ρεαλιστικό και συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση, οπότε θέτει το δίλημμα: είτε αρνητική έκθεση και διακοπή χρηματοδότησης είτε συμπλήρωση του «πακέτου» με περικοπές οριζόντιου

χαρακτήρα στα γνωστά «αντικείμενα»: κοινωνικά επιδόματα, μισθοί - συντάξεις, αριθμός δημοσίων υπαλλήλων.

Επί δέκα και πλέον μέρες, το ΚΕΠΕ, επιτελικά στελέχη των υπουργείων, υπουργοί, ο πρωθυπουργός και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα πειστικό σχέδιο ούτε για τα «διορθωτικά» μέτρα του 2012 ούτε για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.

Την κυβέρνηση μοιάζει να απασχολεί περισσότερο το «αμελητέο» ποσό των 205 εκατ. ευρώ που αφορά στα ειδικά μισθολόγια, χωρίς ούτε καν σε αυτό να έχει βρει με σαφήνεια τα ισοδύναμα μέτρα!

Κατά τα άλλα, στο κυρίως θέμα», το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου, ύστερα από τις αγωνιώδεις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα να καλύψει τις «τρύπες» από τις ελλιπέστατες προτάσεις των συναρμόδιων υπουργών, οι περικοπές προσεγγίζουν με το ζόρι τα 7,5 δισ. ευρώ.

Για να βρεθούν τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ, άνοιξαν νέα κεφάλαια περικοπών: ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ με περικοπές σε όλη την κλίμακα των μισθών, νέες μειώσεις σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, μείωση συντάξεων και «μαχαίρι» στο εφάπαξ, μείωση συμβασιούχων («πρόλογος» των αναπόφευκτων απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) κ.λπ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το λόγο θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι θα επιβάλουν ξανά οριζόντιες περικοπές, ενώ η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θα αποδώσει τα πάντα στις ανελαστικές προτάσεις της τρόικας…

Επιδείνωση κλίματος

Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει ουσιώδης αλλαγή κλίματος στις σχέσεις κυβέρνησης και τρόικας. Η τρόικα δείχνει τόσο ανελαστική και «σκληρή», ώστε στην κυβέρνηση σκέφτονται έντονα και το κακό σενάριο. Οι γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις, άλλωστε, δεν προϊδεάζουν για θετικές εξελίξεις.

Η γερμανική «απάθεια» ενώ η Ιταλία και η Ισπανία κλυδωνίζονται, η αναβολή της απόφασης του γερμανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) για το Σεπτέμβριο, η «πλήρης αδιαφορία» για την Ελλάδα, όλα προϊδεάζουν για ανυποχώρητη στάση της τρόικας και για κενό χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Τούτων δοθέντων, η έγερση από τους πολιτικούς αρχηγούς ζητήματος αναδιαπραγμάτευσης ύστερα από τη χθεσινή τους συνάντηση επιδέχεται δύο αντίθετων ερμηνειών: είτε της επίδειξης πολιτικού σθένους είτε απογοήτευσης και παραίτησης, λόγω των αρνητικών «μηνυμάτων» που έρχονται από τις Βρυξέλλες…

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα