Στον ενιαίο φόρο ακινήτων τα αυθαίρετα - ημιυπαίθριοι

Στον ενιαίο νέο φόρο ακίνητων αναμένεται να πιαστούν και οι ημιυπαίθριοι, τα αυθαίρετα αλλά και οι βοηθητικοί χώροι που «τακτοποιήθηκαν» με τις πρόσφατες ρυθμίσεις. Περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπολόγιζαν ότι θα ξεμπέρδευαν πληρώνοντας ένα πρόστιμο στο κράτος, χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους έως ότου

το πουλήσουν αναμένεται να βρεθούν προ εκπλήξεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζει να τους καλέσει να δηλώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα στο έντυπο Ε9, ώστε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να μπορέσει να τους επιβάλει τον νέο φόρο, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της άνοιξης.

Σήμερα, οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι δηλώνονται υποχρεωτικά ως κύριοι χώροι της κατοικίας μόνο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος και λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τεκμηρίου της κατοικίας. Στο έντυπο Ε9 οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονταν ως τώρα (παρέμενε ό,τι είχε αναγραφεί πριν την ρύθμιση) και δεν προστίθεντο στους κύριους χώρους της κατοικίας, αφού οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν πως αυτό θα συμβεί μόνο στις περιπτώσεις που το ακίνητο αλλάξει χέρια και από τον νέο ιδιοκτήτη που το παίρνει «τακτοποιημένο», μετά την παγωγή στη ρύθμιση.

Όπως για παράδειγμα ένα διαμέρισμα που στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 70 τ.μ. και έχουν τακτοποιηθεί βοηθητικοί χώροι 30 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν 100 τ.μ. σαν "κύριοι χώροι".

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και το περασμένο Οκτώβριο είχαν κατατεθεί 432.063 αιτήσεις για ρύθμιση αυθαιρέτων. Από αυτές έγιναν δέκτες 221.338. Τα έσοδα από πρόστιμα και παράβολα διαμορφώθηκαν στα 662.638.633 ευρώ έναντι στόχου 1,5 δισ ευρω. Την ίδια περίοδο κατατέθηκαν 689.000 αιτήσεις για ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 800.000.000 ευρώ έναντι στόχου 1,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα