Ο ενοικιαστής σου έφυγε και άφησε απλήρωτα κοινόχρηστα; Την πάτησες…

09:29 5/12/2013 - Πηγή: TNSite

Το φαινόμενο είναι (δυστυχώς) εξαιρετικά σύνηθες στις μέρες μας. Ο ενοικιαστής εγκαταλείπει το ακίνητο και αφήνει πίσω του απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και ένα σωρό χρέη στην πολυκατοικία. Μαντέψτε σε ποιον πέφτει το βάρος της αποπληρωμής των υποχρεώσεων…

Όσον αφορά στα ενοίκια, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα διατηρήσει σε ισχύ την πρόβλεψη ότι ο ιδιοκτήτης που δεν μπορεί να εισπράξει τα απλήρωτα

ενοίκια, θα μπορεί να τα δωρίζει στο δημόσιο έτσι ώστε να αποφεύγει (τουλάχιστον) τη φορολογία εισοδήματος. Για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα πράγματα είναι πολύ απλά: αν ο ιδιοκτήτης κάνει το λάθος και αφήσει το ρολόι στο όνομά του, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να τον κυνηγήσει. Ένας τρόπος υπάρχει για να εξασφαλιστεί ο ιδιοκτήτης: να ζητήσει, κατά την υπογραφή του ενοικιαστηρίου συμβολαίου, να περάσει ο λογαριασμός της ΔΕΗ στο όνομα του ενοικιαστή. Είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία η οποία όμως γλιτώνει τον ιδιοκτήτη από ένα πρόσθετο ρίσκο ενώ την ίδια ώρα, δεν φορτώνει στον ενοικιαστή περισσότερα βάρη από αυτά που του αναλογούν (μοναδικό θολό σημείο ήταν μέχρι τώρα το χαράτσι των ακινήτων αλλά και αυτό φεύγει από τον χάρτη, καλώς εχόντων των πραγμάτων).

Κι ερχόμαστε στο φλέγον θέμα; Τι γίνεται αν ο ενοικιαστής αφήσει, μεταξύ άλλων, και απλήρωτα τα κοινόχρηστα; «Υπόχρεος έναντι των υπόλοιπων ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, είναι πάντα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Γι’ αυτό τα οφειλόμενα κοινόχρηστα πρέπει να κληθεί να τα πληρώσει ο ιδιοκτήτης.

Με όλα αυτά τα βάρη να πέφτουν στους ώμους του, ο ιδιοκτήτης συχνά σκέφτεται να αφήσει το διαμέρισμα άδειο. Ούτε και σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι γλιτώνει από τα κοινόχρηστα. Για σωστή απάντηση, θα πρέπει να καταφύγει στο καταστατικό της πολυκατοικίας. Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κανονισμοί των πολυκατοικιών δεν προβλέπουν έκπτωση στα κοινόχρηστα ιδιοκτησιών οι οποίες για οποιοδήποτε λόγο παραμένουν κλειστές και αχρησιμοποίητες, με δύο εξαιρέσεις:
1. Στις πολυκατοικίες πού δεν έχουν αυτονομία θέρμανσης συνήθως υπάρχει μία έκπτωση γύρω στο 50 %. Και στην περίπτωση όμως αυτή πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες συνήθως είναι: Να παραμείνει η ιδιοκτησία τελείως κλειστή και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 - 60 ημερών. Να απομονωθούν και να σφραγιστούν τα σώματα του καλοριφέρ, με ευθύνη του διαχειριστή, ο οποίος πρέπει επίσης να τα αποσφραγίσει.

Στις πολυκατοικίες με αυτονομία θέρμανσης είναι αυτονόητο ότι στα κλειστά διαμερίσματα χρεώνεται μόνο το πάγιο θέρμανσης, αφού οι μετρητές δεν καταγράφουν κατανάλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα