Γαλλία: Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Ντρανσί εγκαινιάζεται αύριο

13:51 20/9/2012 - Πηγή: E-Typos
Σχεδόν 70 χρόνια μετά την αναχώρηση των πρώτων αυτοκινητοπομπών που μετέφεραν εβραίους της Γαλλίας στο Άουσβιτς, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα εγκαινιάσει αύριο ένα Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο σημείο όπου βρισκόταν το στρατόπεδο του Ντρανσί, κοντά στο Παρίσι, απ΄όπου εκτοπίστηκαν 70.000 άνθρωποι.
Το μνημείο ανεγέρθη στη Cite de la Muette (σιωπηλή πόλη), ύστερα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στην τοποθεσία όπου βρισκόταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης για να αποτελεί έναν "τόπο διδασκαλίας" για το ευρύ κοινό, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ζακ Φρεντς.
"Ο τόπος αυτός θα συμπληρώνει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι και θα επιτρέψει να γίνει γνωστή η ιστορία της πόλης και ο βασικός ρόλος που έπαιξε το στρατόπεδο στις διώξεις των εβραίων της Γαλλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", πρόσθεσε ο Φρεντς.
Το κτίριο, έργο του ελβετού αρχιτέκτονα Ρότζερ Ντίνερ, εξοπλισμένο με μεγάλα γυάλινα ανοίγματα, έχει πέντε επίπεδα: αίθουσα συνεδριάσεων στο υπόγειο, χώρους υποδοχής στο ισόγειο, αίθουσες ενημέρωσης για τις ομάδες που το επισκέπτονται, καθώς και ένα κέντρο τεκμηρίωσης.
Μια μόνιμη έκθεση υπάρχει στον πρώτο όροφο που σκιαγραφεί την ιστορία και τη λειτουργία του στρατοπέδου καθώς και την καθημερινή ζωή των εγκλείστων.
"Ο στόχος ήταν να υπάρχει ένα κτίριο λιτό, διαφανές, που να εντάσσεται πλήρως στην πόλη. Θέλαμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο το περιεχόμενο από αυτό που το περιβάλλει", υπογράμμισε.
Το μνημείο χρηματοδοτήθηκε πλήρως από το ίδρυμα με εβραϊκά περιουσιακά στοιχεία που είχαν κατασχεθεί κατά τον Β΄Πόλεμο Παγκόσμιο Πόλεμο. "Ήταν ένα χρέος απέναντι στα θύματα του στρατοπέδου", είπε ο Φιλίπ Αλούς, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος.
Η "σιωπηλή πόλη" οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1930 για να στεγάσει εργατικές πολυκατοικίες, όμως το 1941 μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης πριν γίνει το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των εβραίων της Γαλλίας πριν από τον εκτοπισμό τους.
Η πόλη άρχισε να ανακτά τον πρώτο στόχο της για την ανέγερση εργατικών κατοικιών το 1948.
Σύμφωνα με το ίδρυμα, 67.000 έως 75.000 εβραίοι που εκτοπίστηκαν από τη Γαλλία πέρασαν από το στρατόπεδο του Ντρανσί από το καλοκαίρι του 1941 έως το καλοκαίρι του 1944, κυρίως μετά τη μεγάλη "επιδρομή του Χειμερινού Ποδηλατοδρομίου" στις 16 και 17 Ιουλίου του 1942, δηλαδή την επιχείρηση της αστυνομίας της κυβέρνησης του Βισύ στο Παρίσι και τα περίχωρά του και τη σύλληψη 13.152 Εβραίων. Από αυτούς περίπου 5.000 κατέληξαν στο Ντρανσί, ενώ οι υπόλοιποι στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο, απ' όπου μεταφέρθηκαν σε άλλα στρατόπεδα εξόντωσης.
Σε τελετή μνήμης για τη μαύρη αυτή επιδρομή, τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος Ολάντ υπογράμμισε την ευθύνη της Γαλλίας σε αυτό το δράμα."Η αλήθεια είναι ότι το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε στη Γαλλία από τη Γαλλία", είπε παρότι συνεχίζεται η αμφισβήτηση για το χαρακτήρα του καθεστώτος Βισύ ως νόμιμης κυβέρνησης τότε στη χώρα.
Keywords
Αναζητήσεις
ντρανσι, ντρανσυ
Τυχαία Θέματα