Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ - Πόλεμος Βενιζέλου με την παρέα Παπανδρέου

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε «βενιζελικούς» και «παπανδρεϊκούς» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οδηγούν οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.Η «ανάσα» που πρόσκαιρα πήρε η Ιπποκράτους και προσωπικά ο Ευ. Βενιζέλος από το περιεχόμενο του πορίσματος που βρίσκεται πλέον στη Βουλή και εμπλέκει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην αλλοίωση
της λίστας, έδωσε γρήγορα τη θέση της στον προβληματισμό για το τι κινήσεις πρέπει να γίνουν σε κομματικό επίπεδο.Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέγραψε τον Γ. Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ και οι επόμενες κινήσεις του αφορούν στην στοχοποίηση της πρώην ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας του να βγει από το κάδρο και να διαχωρίσει τη θέση του, από μία περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ήταν κορυφαίος υπουργός. Όλες οι εισηγήσεις προς τον Ευ. Βενιζέλο αφορούν κινήσεις με στόχο να απεμπλακεί ο ίδιος «από την περίοδο και την παρέα του Παπανδρέου» αν και θεωρείται σχεδόν απίθανο – πέραν κάποιων έμμεσων αιχμών που σίγουρα θα υπάρξουν – ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με τον προκάτοχό του. Κορυφαίος συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου έλεγε στον Τύπο της Κυριακής ότι «η υπόθεση αφορά συγκεκριμένη περίοδο και συγκεκριμένη παρέα που τότε διαχειριζόταν τα πράγματα και οφείλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας. Υπάρχουν ατομικές ευθύνες και αν δεν αναληφθούν θα αποδοθούν». Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που η Ιπποκράτους ανέμενε κάποια αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιδράσει επισήμως ή ανεπισήμως ο ίδιος. «Τα είπε όλα ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην ανακοίνωσή του» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Στην Ιπποκράτους επικρατεί πολεμικό κλίμα εναντίον του Γ. Παπανδρέου, των λεγόμενων «κηπουρών» του αλλά και των υποστηρικτών της περιόδου εκείνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε εισηγήσεις που έλεγαν ότι πρέπει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ διότι δε θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της διαφθοράς των στελεχών του, κάτι που σύμφωνα με συνεργάτες του δεν πρόκειται ο ίδιος να υιοθετήσει. Αντιθέτως, λένε κύκλοι της Ιπποκράτους, «είναι μονόδρομος για τον Βενιζέλο να κάνει τον πόλεμο που δεν έκανε εναντίον του προηγούμενου συστήματος Παπανδρέου, όταν ανέλαβε την προεδρία» Αναγνωρίζουν ότι η θέση του κ. Βενιζέλου, ακόμα και μετά τις τελευταίες, ραγδαίες εξελίξεις, δεν είναι εύκολη, ότι στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν είναι νέο στέλεχος και αποτελεί κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ, λένε όμως ότι «έχει μία τελευταία ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση του από τον Παπανδρέου και την παρέα του, παίρνοντας το δρεπάνι…».
Μετωπική σύγκρουση Γρηγοράκου – Ραγκούση Ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει στο ΠΑΣΟΚ ήταν η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή του κόμματος και αντιπρόεδρο της Βουλής Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούση.«Οι παραλείψεις είναι συγκεκριμένες και βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα, συγκεκριμένη παρέα και συγκεκριμένη πολιτική. Δε μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα και να ζητάει τα ρέστα από τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτε. Δεν ήξεραν για τη λίστα Λαγκάρντ; Δε μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να μην το ήξερε. Ένας πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου. Αυτά τα άτομα ήταν υπουργοί του Παπανδρέου, η Δικαιοσύνη και η Βουλή οφείλουν να διερευνήσουν τη λίστα» δήλωσε ο «βενιζελικός» βουλευτής Λ. Γρηγοράκος και κατέληξε: «Εγώ θα περίμενα οι ίδιοι, εφόσον είναι το όνομά τους να έχουν φύγει και να διαχωρίσουν τη θέση τους». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος έχει παραιτηθεί μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά αρθρογραφεί συστηματικά κατά του Ευ. Βενιζέλου: «Το στοιχείο της γελοιότητας και της φαιδρότητας είναι όσα είπε εν γνώσει του ο αντιπρόεδρος της Βουλής, στενότατος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο κ. Γρηγοράκος σχετικά με το ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό ότι ξέραμε για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι ψευδέστατο. Θα το μετανιώσει πάρα πολύ πικρά ο κ. Γρηγράκος που τολμάει τέτοιες μέρες να διαπράττει αυτές τις συκοφαντικές εμετικές αθλιότητες» απάντησε ο κ. Ραγκούσης και επανέλαβε αυτό που είχε πει και παλαιότερα. Ό,τι δηλαδή η πρώτη φορά που ο ίδιος αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των υπουργικών συμβουλίων της περιόδου εκείνης πληροφορήθηκαν για τη λίστα Λαγκάρντ ήταν όταν ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε τον Αύγουστο του 2011 ότι δε μπορούσε να την αξιοποιήσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα