Βόρειο Αιγαίο: Έρχεται ο «Σούπερ» FRONTEX

18:07 8/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από απόφαση του Ευρωκοινοβουλόυ. Ο γνωστός μέχρι τώρα οργανισμός FRONTEX δίνει τη θέση του σε ένα πολύ πιο δραστικό φορέα, ο οποίος αποκτά περισσότερες και κυρίως ουσιαστικότερες δραστηριότητες. Η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή θα μπορεί να δρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ακόμα και αν δεν έχει την έγκριση ή τη σύμφωνη γνώμη

των κρατών-μελών και τα στελέχη της θα μπορούν να προβαίνουν σε αστυνόμευση και έλεγχο πολιτών εντός των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται, κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν.

Διθυραμβικά ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία της Νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για την απόφαση της Επιτροπής ο νέος οργανισμός θα παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών-μελών. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σχετικό δελτίου τύπου: “τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος μέλος υφίσταται σημαντική μεταναστευτική πίεση που θέτει σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν και εφόσον δεν επίκειται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο ή εάν αυτά είναι ανεπαρκή, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να αποστέλλει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα.”

Keywords
Τυχαία Θέματα