10+1 αθάνατα τραγούδια που θα μας θυμίζουν για πάντα το Πολυτεχνείο και τον Νοέμβρη του ’73

17:50 17/11/2022 - Πηγή: iPop

Τα τραγούδια για το Πολυτεχνείο πάντα θα μας θυμίζουν τις σχολικές γιορτές. Τραγουδάγαμε μικρά παιδιά για το γελαστό παιδί, για τον ήλιο της δικαιοσύνης, για τον δρόμο που είχε τη δική του ιστορία. Μπαίναν στα χείλη μας οι στίχοι των μεγάλων μας ποιητών και με δυσκολία μπορούσαμε να βιώσουμε τι σημαίνει να πολεμάς για την Ελευθερία. Για το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος ελεύθερος. Τελειώσαμε το σχολείο και η μέρα αυτή έγινε απλά μια μέρα σαν όλες τις άλλες.

Ο Νοέμβρης του ’73

49 χρόνια πέρασαν από

εκείνη τη μέρα. Εκείνη τη μέρα που έσβησε τα 7 χρόνια του απόλυτου μαύρου. Του πόνου, του φόβου, της ανελευθερίας, της εξορίας, της λογοκρισίας, του σκοταδισμού, του θανάτου. Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, που οι γονείς μας έζησαν και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια.

Εικόνες από τα τανκς στην Πατησίων, με το έδαφος να τρίζει κάτω από τα πόδια τους και εκείνα να τρέχουν μικρά παιδιά να κρυφτούν. Εκείνον τον Νοέμβρη που από τον ασύρματο φωνάζαν οι φοιτητές «Εδώ Πολυτεχνείο», σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων.

Η τέχνη φιμώθηκε, εξορίστηκε, διώχθηκε και βίωσε βασανιστήρια, όμως δεν σώπασε, μέσα από συμβολισμούς στάθηκε στο ύψος της να κρατά δυνατό το κουράγιο και να δίνει δύναμη στους ανθρώπους. Όλοι ενωμένοι και αδελφωμένοι ενάντια στον εχθρό.

Αν δεις βιντεάκια από εκείνη την εποχή δεν γίνεται να μην ανατριχιάσεις. Ο κόσμος να τραγουδά ενωμένος τα τραγούδια και να δίνει ο ένας δύναμη στον άλλο. Όλοι μαζί, ενωμένοι! Ημέρα μνήμης η σημερινή, γεμάτη συγκίνηση και δάκρυα.

Αν έχεις κοντά σου τους γονείς σου , ρώτησε εκείνους να σου μιλήσουν για το Πολυτεχνείο και πώς το βίωσαν, έζησαν εκείνη την εποχή, έζησαν τη σύγχρονη ιστορία και μπορούν να σου πουν για την αξία της Ελευθερίας που συχνά θεωρούμε δεδομένη.

10 εμβληματικά τραγούδια για το ΠολυτεχνείοΈνα το χελιδόνιΟ ΔρόμοςΤο γελαστό παιδίΟ Λεβέντης Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ Μαλαματένια λόγιαΑυτό το χώμα είναι δικό μαςΕίμαστε δυοΣτη συγκέντρωση της Ε.Φ.Ε.ΕΤο σφαγείοΠότε θα κάνει ξαστεριά

Το iPop αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη με τις μελωδίες που μας ταξίδεψαν και μας έκαναν να ονειρευτούμε

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 10+1 αθάνατα τραγούδια που θα μας θυμίζουν για πάντα το Πολυτεχνείο και τον Νοέμβρη του ’73 εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα