Φόβοι παγκόσμιας σύρραξης μετά το χτύπημα με πύραυλο στην Πολωνία- Τι απαντάει η ρωσική πλευρά και ποιο είναι το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης των G20;

14:16 16/11/2022 - Πηγή: iPop

Σε επικίνδυνα νερά κινείται τις τελευταίες ώρες το διεθνές σκηνικό. Από την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας για πρώτη φορά οι ισορροπίες κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, με το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης των εντάσεων, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, να είναι ορατό. Στην Πολωνία έπεσε πύραυλος τα ξημερώματα της Τετάρτης, με αποτέλεσμα τον θάνατο 2 πολιτών.

Ο πύραυλος προσγειώθηκε έξω από το αγροτικό πολωνικό χωριό Przewodow, το οποίο βρίσκεται περίπου 6,4 χιλιόμετρα δυτικά από τα ουκρανικά σύνορα. Την ίδια ώρα η Ρωσία

εξαπέλυε το μεγαλύτερο κύμα πυραυλικών επιθέσεων της σε πόλεις της Ουκρανίας, που έχει να καταγραφεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Οι συνθήκες γύρω από το περιστατικό, το οποίο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια χώρα του ΝΑΤΟ χτυπήθηκε άμεσα κατά τη διάρκεια της σχεδόν εννιάμηνης σύγκρουσης, παραμένουν ασαφείς. Δεν είναι γνωστό ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, ή ακριβώς από πού εκτοξεύτηκε, αν και το Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών τον έχει περιγράψει ως «ρωσικής κατασκευής».

Ο Banksy «γεμίζει» την βομβαρδισμένη Ουκρανία με τοιχογραφίες που κόβουν την ανάσα

Presumably – a video of the consequences of a landed missile in Poland.

pic.twitter.com/Jpy1a3t1wq

— NEXTA (@nexta_tv) November 15, 2022Ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι το χτύπημα στην Πολωνία με πύραυλο δεν θα μείνει έτσι, αν χρειαστεί θα επικαλεστεί μέχρι και το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda σημείωσε ότι, ενώ δεν ήταν σαφές ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, πιθανότατα κατασκευάστηκε στη Ρωσία. «Εργαζόμαστε με ηρεμία», δήλωσε ο Duda κατά τη διάρκεια ομιλίας από το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στη Βαρσοβία.

Από την άλλη πλευρά ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που προσγειώθηκε στο Przewodów ήταν «μοναδική πράξη» και δεν υπάρχουν περαιτέρω πυραυλικά πλήγματα. Ωστόσο, ενώ παρότρυνε την ηρεμία, ο Morawiecki είπε ότι η Πολωνία θα αυξήσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα και σκέφτεται την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ αναφέρει: «Τα Μέλη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα Μέλη». Οποιαδήποτε χώρα μέλος μπορεί να επικαλεστεί επίσημα το Άρθρο 4., μόλις γίνει επίκληση, το θέμα συζητείται και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποια μορφή κοινής απόφασης ή δράσης εκ μέρους της συμμαχίας.

Παρόλα αυτά, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας υπό την ηγεσία της Πολωνίας, το περιστατικό αυτό ενίσχυσε τις μακροχρόνιες ανησυχίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού στο πεδίο της μάχης που θα πυροδοτήσει τη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ποια στάση κρατάει η Ρωσία και τι απαντάει η Ουκρανία;

The incident with the Ukrainian-alleged "missile strike" on a Polish farm proves just one thing: waging a hybrid war against Russia, the West moves closer to the world war.

Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) November 16, 2022

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ανάμειξη στην έκρηξη, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να χαρακτηρίζει τις αναφορές των πολωνικών ΜΜΕ «σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι φωτογραφίες των συντριμμιών που δημοσιεύθηκαν «από τη σκηνή στο χωριό Przewodow δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε την Τετάρτη ότι «το περιστατικό στην Πολωνία είναι μια προσπάθεια να προκληθεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», προσθέτοντας ότι το περιστατικό θα αποτελέσει το επίκεντρο της προσοχής στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα εντός της ημέρας.

Ουκρανία: Ένα τείχος από λουλούδια και φωτογραφίες στήθηκε στο Λβιβ στην μνήμη των θυμάτων του πολέμου

Από την μεριά της η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν έχει καμία ανάμειξη στο συμβάν. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε νωρίτερα ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η Ουκρανία ευθύνεται για τους θανάτους στην Πολωνία αποτελεί ρωσική «θεωρία συνωμοσίας» και ότι όποιος ενισχύει το μήνυμα διαδίδει «ρωσική προπαγάνδα».

Τι ανέφερε ο Biden σχετικά με το συμβάν στην Πολωνία στους G20;

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden είπε ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι μάλλον φαίνεται «απίθανο» ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να πει κάτι οριστικό, καθώς η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την έρευνα της Πολωνίας για την έκρηξη… Και θα βεβαιωθώ ότι θα καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη», ανέφερε ο Biden, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους για τον θάνατο των δύο ανθρώπων. «Τότε θα καθορίσουμε συλλογικά το επόμενο βήμα μας καθώς ερευνούμε και προχωράμε. Υπήρχε απόλυτη ομοφωνία μεταξύ των ανθρώπων στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά το συμβάν στην Πολωνία, συγκλήθηκε η συνάντηση των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Αυτή η σύγκληση έκτακτης συνάντησης των δυτικών ηγετών έγινε για να συζητηθεί η έκρηξη στο έδαφος του ΝΑΤΟ, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια νέα ακόμη πιο επικίνδυνη διάσταση.

Η Σύνοδος Κορυφής στο Μπαλί της Ινδονησίας ολοκληρώθηκε με μια δήλωση ηγετών που «εκφράζει τη λύπη της για την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και απαιτεί την πλήρη και άνευ όρων απόσυρσή της από το έδαφος της Ουκρανίας».

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φόβοι παγκόσμιας σύρραξης μετά το χτύπημα με πύραυλο στην Πολωνία- Τι απαντάει η ρωσική πλευρά και ποιο είναι το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης των G20; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φόβοι, Πολωνία-, G20,fovoi, polonia-, G20