Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Συμπτώματα ακόμα και έξι μήνες μετά την ανάρρωση

16:48 10/1/2021 - Πηγή: iPop

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Luncet” αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ακόμα και έξι μήνες μετά την ανάρρωση.

Συμπτώματα ακόμα και έξι μήνες μετά την ανάρρωση

Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά την αρρώστια, σύμφωνα με νέα μελέτη παρακολούθησης του Wuhan. Η μελέτη στηρίχθηκε σε 1733 ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορονοϊό μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου.

Το 76% των ασθενών με COVID-19 έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι η κόπωση και η μυϊκή αδυναμία με δυσκολίες στον ύπνο και συχνά αναφέρεται επίσης άγχος ή κατάθλιψη. Χαμηλότερα αντισώματα κατά του κορονοϊου σε ασθενείς έξι μήνες μετά την αρρώστια σε σύγκριση με κατά τη διάρκεια οξείας λοίμωξης εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα επανεμφάνισης του ιού.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ασθενών έχουν τουλάχιστον ένα συνεχιζόμενο σύμπτωμα έξι μήνες μετά την αρχική αδιαθεσία τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet. Οι ασθενείς που ήταν σοβαρά άρρωστοι στο νοσοκομείο είχαν συχνότερα μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων και ανιχνεύθηκαν ανωμαλίες στην απεικόνιση του θώρακα – που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν βλάβη οργάνων – έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ακόμα, λίγα είναι εκείνα που είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του COVID-19, καθώς μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί λίγες μελέτες παρακολούθησης. Ο καθηγητής Bin Cao, από το Εθνικό Κέντρο Αναπνευστικής Ιατρικής, το Νοσοκομείο Κίνας-Ιαπωνίας και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Capital, δήλωσε χαρακτηριστικά:

Επειδή ο COVID-19 είναι μια τόσο νέα ασθένεια, αρχίζουμε να κατανοούμε μόνο μερικές από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στους ασθενείς. Η ανάλυση μας δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς συνεχίζουν να ζουν με τουλάχιστον μερικές από τις επιδράσεις του ιού μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και υπογραμμίζει την ανάγκη για φροντίδα μετά την έξοδο, ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρές λοιμώξεις. Η εργασία μας υπογραμμίζει επίσης τη σημασία διεξαγωγή μεγαλύτερων μελετών παρακολούθησης σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, προκειμένου να κατανοήσουμε το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει το COVID-19 στους ανθρώπους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Συμπτώματα ακόμα και έξι μήνες μετά την ανάρρωση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα