Fast Track ιδιωτική τοποθέτηση 5,6% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σε ξένους επενδυτές – Προοίμιο εξελίξεων

06:59 19/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με συνοπτικές διαδικασίες και με ωράριο Wall Street η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, διέθεσε σε ξένους επενδυτές συνολικά 6 εκατ. μετοχές από αυτές που είχε συλλέξει με αγορές ιδίων και με μέση τιμή 7,29 ευρώ, ενίσχυσε το μετοχολόγιό της πριν προχωρήσει τα επενδυτικά πλάνα της και αύξησε και τη ρευστότητά της.  

Το Placement ήταν αυστηρά ιδιωτικό, ταχύτατο και μόνον για ξένους που απέκτησαν τελικά ένα εκατομμύριο τίτλους της εταιρείας παραπάνω από όσο υπολογίζονταν αρχικά, με μέση τιμή 13,20 ευρώ, ανά μετοχή. Προέκυψε έτσι και κέρδος περίπου 35 εκατ. ευρώ στα ταμεία της εταιρείας, από τα

περίπου79 εκατ. ευρώ που εισέπραξε, λόγω της διαφοράς στην τιμή απόκτηση των ιδίων μετοχών και της πώλησής τους.

Οι μετοχές που διατέθηκαν αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και πουλήθηκαν με  discount 5,70%, έναντι της τρέχουσας τιμής.

Η διάθεση ενίσχυσε τη διασπορά του τίτλου και αυξάνει τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών στη μετοχή της εταιρείας. Αρχικά επρόκειτο να διατεθούν 5 εκατ. μετοχές που απέκτησε η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με ίδιες αγορές ή ποσοστό 4,83%.

Ήταν μέρος από τα συνολικά 10,29 εκατ. μετοχές αγορασμένες με μέση τιμή 7,29 ευρώ. Συνολικά ένα πακέτο που αποκτήθηκε περίπου με 75 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό 9,95% των μετοχών της εταιρείας, που παράλληλα ανακοίνωσε ότι σταματάει την αγορά ιδίων μετοχών.

Η διάθεση για να γίνει με ταχύτητα και να πάρουν άμεσα τις μετοχές οι ξένοι επενδυτές, απαιτούσε μία πολύπλοκη διαδικασία. Να δοθούν δανεικές μετοχές μέσω ενδιαμέσου, την Πειραιώς στους επενδυτές, ενώ η έκδοση μετοχών να γίνει στην Ελλάδα ως αύξηση κεφαλαίου, μετά την οποία οι ισάριθμες 6 εκατ. μετοχές θα ακυρωθούν.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής της, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 596/2014 και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύουν, την επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές. Λόγω αυξημένης ζήτησης τελικώς διατέθηκαν 6.000.000 συνολικά κοινές μετοχές έκδοσής της (οι «Μετοχές») σε τιμή 13,20 ευρώ ανά Μετοχή, αντί των αρχικά ανακοινωθεισών 5.000.000 Μετοχών.

Η AXIA Ventures Group Ltd ενήργησε ως Διεθνής Συντονιστής της διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης. Οι συναλλαγές πακέτου θα εκτελεστούν στις 19.01.2024.

Η ολοκληρωθείσα ιδιωτική τοποθέτηση των 6.000.000 μετοχών της Εταιρείας σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της Εταιρείας, βελτιώνει την ελεύθερη διασπορά των μετοχών, ενώ επίσης παρέχει επιπρόσθετα κεφάλαια που θα ενισχύσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας και θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στην Εταιρεία και στους μετόχους της.

Παράλληλα, η διασπορά και η μετοχική βάση της Εταιρείας διευρύνεται με τη συμμετοχή περισσότερων θεσμικών επενδυτών, η οποία αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα των μετοχών της Εταιρείας.

Δανεισμός, αύξηση και μετά ακύρωση των νέων μετοχών – Η ανακοίνωση

Στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρεται μεταξύ άλλων αναλυτικά η πολύπλοκη διαδικασία, με την οποία θα πάρουν άμεσα τις μετοχές οι ξένοι.

«Προκειμένου να διευκολυνθεί και επισπευσθεί η διάθεση των Μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση, η Εταιρεία και η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, ενεργώντας ως ενδιάμεσος, έχουν συνάψει με τη μέτοχο της Εταιρείας, PERGE LTD, συμφερόντων του κ. Γ. Περιστέρη, συμφωνία δανεισμού ισάριθμων μετοχών της Εταιρείας.

Οι  δανεισθησόμενες μετοχές θα διατεθούν στους επενδυτές της ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω του ενδιαμέσου και, σε δεύτερη φάση, ο ενδιάμεσος θα αποκτήσει ίσο αριθμό νέων μετοχών, στην τιμή που αυτές θα διατεθούν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης (η «Τιμή Διάθεσης»), μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας όπως περιγράφεται παρακάτω, και στη συνέχεια θα επιστρέψει τις μετοχές αυτές στην PERGE LTD, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του από τη σύμβαση δανεισμού μετοχών.

Επομένως, θα λάβει χώρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με την έκδοση ισάριθμων με τις Μετοχές νέων μετοχών στην Τιμή Διάθεσης, με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, την έγκριση της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της που θα συγκληθεί άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Σημειώνεται παράλληλα ότι στην ίδια Γενική Συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί και την ακύρωση ισάριθμου με τις Μετοχές αριθμού ιδίων μετοχών, ενώ οι λοιπές ίδιες μετοχές αναμένεται να αξιοποιηθούν σε προγράμματα παροχής κινήτρων προς το προσωπικό της Εταιρείας, κοκ.

Επομένως, εφόσον η Γενική Συνέλευση εγκρίνει τα ανωτέρω, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Εταιρείας δεν θα υποστούν αραίωση (dilution) από την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε άλλη πώληση, προσφορά ή διάθεση μετοχών για διάστημα 90 ημερών από την ως άνω ιδιωτική τοποθέτηση των Μετοχών, εξαιρουμένων των μετοχών που θα λάβει η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ προκειμένου να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της από την ανωτέρω σύμβαση δανεισμού μετοχών. 

Στο μεταξύ, με άλλη ανακοίνωση η εταιρεία γνωστοποιεί ότι παύει την αγορά ιδίων μετοχών:  «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στις 18 Ιανουαρίου 2024 αποφάσισε την οριστική παύση αγορών ιδίων μετοχών της Εταιρείας στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε εγκριθεί με την από 20.10.2022 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας.

Με το εν λόγω πρόγραμμα αποκτήθηκαν συνολικά 2.799.168 ίδιες μετοχές έναντι συνολικού τιμήματος 33.438.054,63 ευρώ (μέση τιμή απόκτησης 11,9457 ευρώ / μετοχή). Tο σύνολο των ιδίων μετοχών που κατέχει σήμερα η Εταιρεία άμεσα και έμμεσα ανέρχεται σε 10.295.406 μετοχές (ήτοι ποσοστό 9,95% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας) με μέσο κόστος απόκτησης 7,2929 ευρώ ανά μετοχή».

Keywords
Αναζητήσεις
fast-track-idiotiki-topothetisi-56-tis-gek-terna-se-xenous-ependytes--prooimio-exelixeon.htm
Τυχαία Θέματα