H JP Morgan «φέρνει» αναβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών απέναντι στις ΗΠΑ

15:22 1/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αν και εξακολουθεί να ανησυχεί για την επανάληψη της διόρθωσης που χτύπησε τις αγορές το περασμένο καλοκαίρι, η JP Morgan διαμηνύει ότι τα πράγματα για τις μετοχές της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκά και η υπεροχή των ΗΠΑ έχει πλέον τελειώσει.

Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση, το καλοκαίρι

του 2023, καθώς ο πληθωρισμός εξέπληξε ανοδικά και οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ)  ή άλλων κεντρικών τραπεζών τιμολογούνταν από τις αγορές, οι επενδυτές άρχισαν να εξετάζουν τη μείωση των overweight θέσεων τους ή την προσθήκη αντισταθμίσεων στις αγορές ρίσκου, όπως οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα. Σημειώνεται πως μεταξύ των αρχών Αυγούστου και του τέλους Οκτωβρίου, οι αγορές μετοχών σημείωσαν διόρθωση περίπου 10%.

Αυτή η αντίληψη των αγορών η οποία μοιάζει με τη σημερινή, σε συνδυασμό με την «τεντωμένη» τοποθέτηση των επενδυτών, την αύξηση της μεταβλητότητας και τις πολύ αισιόδοξες προσδοκίες για την αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών, αποτελούν ισχυρούς κινδύνους και αντίθετους ανέμους για τα χρηματιστήρια. Παράλληλα πληθωρισμός ο οποίος παραμένει πολύ υψηλός είναι μια πραγματική ανησυχία.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο εφησυχασμό στις αποτιμήσεις των μετοχών, την πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμείνει επίμονος, την περαιτέρω ανατιμολόγηση για τη στάση της Fed για τα επιτόκια, τις προοπτικές της κερδοφορίας των εταιρειών όπου η εκτιμώμενη επιτάχυνση φέτος μπορεί να καταλήξει πολύ αισιόδοξη, την υψηλή συγκέντρωση της αγοράς καθώς και την πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας», επαναλαμβάνει η αμερικάνικη τράπεζα σε  έκθεση της.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan προχώρησε σε αλλαγές στρατηγικής στο πρώτο τρίμηνο και συγκεκριμένα, έκλεισε τη μακροχρόνια bearish άποψή της για την αγορά της Κίνας, δεδομένης της μείωσης κατά περισσότερο από 30% τους τελευταίους 12 μήνες, του τρέχοντος πολύ ελκυστικού P/E το οποίο διαμορφώνεται στο 9,5x, την αρνητική θέση της αγοράς απέναντι στις κινεζικές μετοχές και ορισμένων καλύτερων στοιχείων που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Επίσης, αναβάθμισε τις μετοχές της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο.

 Tον Μάρτιο η JPM έκλεισε την underweight στάση στην Ευρωζώνη που διατηρούσε από τον Μάιο του 2023, λόγω των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, της δυναμικής ανάπτυξης η οποία έχει αφήσει πίσω τα χαμηλά της καθώς και του ότι ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να κινείται νωρίτερα από τη Fed σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων. Έτσι η JP Morgan, από το τέλος του α’ τρίμηνου, τηρεί ουδέτερη στάση στην Ευρωζώνη, όπως και στις ΗΠΑ. Όπως είχε επισημάνει, η περιοχή του ευρώ είναι φθηνότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ και η συνολική απόδοση των μετόχων – μερίσματα και επαναγορές – είναι πλέον σημαντικά υψηλότερη από τις ΗΠΑ.

Η JPM πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν αναμένει ότι η αγορά της Ευρωζώνης θα αποσυνδεθεί από τις ΗΠΑ, ωστόσο είναι ενδιαφέρον ότι στην πρόσφατη περίοδο αδυναμίας της αγοράς, ο S&P500 υποχώρησε 5-6%, σε αντίθεση με την πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroStoxx50, η οποία ήταν στο 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα