H Ρωσία προχωρά σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου

17:45 29/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ρωσία γνωστοποίησε ότι προβαίνει εκουσίως σε πρόσθετες περικοπές στην τροφοδοσία πετρελαίου κυρίως με τη μορφή των περικοπών στην παραγωγή του καθώς αντιμετωπίζει περιορισμένη ικανότητα διύλισης καθώς και πιο αυστηρές κυρώσεις. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, στόχος της κίνησης αυτής είναι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι περικοπές με τις άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία

είχε ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου της και τις εξαγωγές της επιπροσθέτως με 471.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου σε συντονισμό με ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+.

Παρά το γεγονός ότι, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Ρωσία μείωσε στο πρώτο τρίμηνο τις εξαγωγές αργού και πετρελαιοειδών κατά 500.000 bpd, αποφάσισε να μειώσει τα όρια εξαγωγών στο δεύτερο τρίμηνο και να εστιάσει αντ' αυτού στον περιορισμό της παραγωγής.

Την ίδια στιγμή σχεδιάζει να χαλαρώσει τις περικοπές στις εξαγωγές: τον Απρίλιο θα μειώσει την παραγωγή εκτάκτως κατά 350.000 bpd, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 121.000 bpd. Τον Μάιο οι έκτακτες περικοπές θα φθάσουν τα 400.000 bpd και οι περικοπές στις εξαγωγές τα 71.000 bpd.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία υφίσταται πολυάριθμες διακοπές και επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα μεγάλα της διυλιστήρια από τις αρχές του έτους εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

Η JP Morgan ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει τις περικοπές που είχε υποσχεθεί, η παραγωγή της χώρας σε αργό πετρέλαιο θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως τον Ιούνιο, που αντιστοιχεί στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτό είναι ένα μέτρο (εμβαθύνει τις περικοπές της παραγωγής) που λαμβάνεται έτσι ώστε όλες οι χώρες να συνεισφέρουν ισότιμα (στις περικοπές της παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+)» , δήλωσε ο Νόβακ και πρόσθεσε «όπως θυμόσαστε, δεν μειώσαμε (την παραγωγή) με βάση τον όγκο, το ποσοστό, που τη μείωσαν οι άλλες χώρες. Είχαμε μια μείωση στις εξαγωγές. Η στιγμή αυτή ήρθε όταν, αντίθετα με τις εξαγωγές, μειώνουμε την παραγωγή».

Σύμφωνα με το Reuters η ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου στο δεύτερο τρίμηνο για να διασφαλίσουν ότι θα πετύχουν τον στόχο παραγωγής των 9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το τέλος Ιουνίου που συνάδει με τις δεσμεύσεις προς τον ΟΠΕΚ+.

Keywords
Αναζητήσεις
h-rosia-prochora-se-meiosi-tis-paragogis-petrelaiou.htm
Τυχαία Θέματα