Hot η πληροφορική, σφήνα α-λα ιταλικά στην Epsilon, Enter και συμπτώσεις, stealth η ΔΕΗ, το εξάμηνο της Εθνικής, Alpha και Eurobank

08:13 16/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της κομπόστας, αλλά το ΧΑ σερβίρισε φιλέτο χθες και μάλιστα καλοψημένο. Προτιμάμε. Η νοστιμιά του ψητού στα κάρβουνα είναι ότι κανένα σημείο δεν ψήνεται ακριβώς το ίδιο με το διπλανό του. Αυτή η ασυμμετρία, δίνει ένα σημείο λίγο πιο ζουμερό, κι ένα πιο ξεροψημένο. Γίναμε κατανοητοί; Αυτή είναι τώρα η εικόνα στο ΧΑ. Οι 1.500 μονάδες είναι άνοδος 0,50% και οι 1.550 περίπου 3,5% ακόμα.

Ιστορικά υψηλά κατέγραψε χθες η Wall Street με το δείκτη S&P 500  για πρώτη φορά πάνω από τις 5.300 μονάδες και το Nasdaq να πετάει, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι συγκλονιστικές και οι επιδείξεις ενός νέου ChatGPT έχουν αφήσει όλους άναυδους, η Google και η Apple είναι έτοιμες να λανσάρουν δικές τους νέες εφαρμογές και έναν εκ των συνιδρυτών της Open AI υπεύθυνης για το ChatGPT, να αποχωρεί. Ο λόγος για τον Ilya Sutskever, που ήταν ο επικεφαλής επιστήμονας αλλά και ένας από αυτούς που εξεδίωξαν τον Sam Altman. Κατά που τραβάει;

Στο μεταξύ, η μετοχή της NVIDIA να κλείνει στα 946,30 δολάρια με μεγάλη άνοδο έναντι υψηλού 950,2 δολάρια (κλείσιμο) στις 25 Μαρτίου. Πάνω και η AMD με ανοδικό χάσμα. Πάτωσε στα 144 δολάρια, είναι στα 167 και τα υψηλά έως τώρα είναι στα 210 δολάρια. Μιλάμε για κλεισίματα. Η ARM διόρθωσε στα 113,67 δολάρια. Υψηλό στα 168,97 δολάρια. Και κάτι άλλα ψιλά μπορεί και να τα φανερώσουμε, μπορεί και όχι.

Ο κλάδος της πληροφορικής είναι hot. Και όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η και η περίπτωση της ιταλικής TeamSystem  S.P.A. η οποία είδε ξαφνικά φως και μπήκε στην EpsilonNet.

Η ιταλική εταιρία απέκτησε από τις 2 έως τις 10 του μήνα, συνολικά 307.190 κοινές μετοχές ή ποσοστό 0,57% ανά μετοχή στα 12 ευρώ, λέει. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στην εισηγμένη, είναι διατεθειμένη να πουλήσει στο σχήμα Ginger που απαρτίζουν οι τρεις προτείνοντες, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει με βάση την τελευταία ανακοίνωση ποσοστό 73,27%.αλλά με τις τελευταίες αγορές μπορεί και να είναι κάπου στο 75%.

Η TeamSystem είναι μία εταιρία ανάλογη της EpsilonNet με έδρα την Ιταλία ειδικευόμενη σε λογιστικά προγράμματα. Έστειλε στην εισηγμένη επιστολή που αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια της γνωστοποίησής μας προς εσάς σχετικά με την απόκτηση από εμάς ποσοστού 0,57% των μετοχών της Epsilon Net S.A. (η Εταιρεία), θέλουμε να σας ενημερώσουμε (υπό το φως της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης (ΥΔΠ) που έχει υποβληθεί για την  απόκτηση μετοχών εκδόσεως της Εταιρείας) ότι η επένδυσή μας διενεργήθηκε για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς. 

Προτιθέμεθα πλέον να πωλήσουμε οποιεσδήποτε μετοχές της Εταιρείας τις οποίες κατέχουμε στο όχημα που υπέβαλε την ΥΔΠ, δηλ. στην Ginger Digital BidCo Μονοπρόσωπη Α.Ε., κατά ή πριν από τον διακανονισμό της ΥΔΠ, ή να προσφέρουμε αυτές τις μετοχές στην ΥΔΠ.»

Πολύ κατατοπιστική η εξήγηση για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς. Η εταιρία ουσιαστικά επιχειρώντας αυτό που ευγενικά αποκαλείται «μετοχικός ακτιβισμός», αλλά ενίοτε σχολιάζεται δυσμενέστερα, λέει: κάντε μας πρόταση κι εδώ είμαστε. Βέβαια για να επιτύχει άνοδο της τιμής πάνω από τα 12 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 10% των μετοχών κι αυτό δεν είναι τόσο απλό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποτύχει, κι αν έχει σηκώσει πολύ την τιμή, θα χάσει χρήματα κιόλας.

Ο λόγος που δημοσιοποίησε μία τόσο μικρή θέση 0,57% είναι ακριβώς για να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να αποθαρρύνει τους μετόχους από το να πωλούν. Με άλλα λόγια, νέα περίπτωση Sea Jets μας προέκυψε…

Υπενθυμίζεται ότι έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 90% οι μέτοχοι μίας εταιρίας μπορούν να επιτύχουν τη διαγραφή της από το ταμπλό και στην περίπτωση που το σχήμα Ginger Digital BidCo, πετύχει το στόχο αυτό, οι μέτοχοι της ιταλικής εταιρίας, θα πάρουν ότι δίνουν οι προτείνοντες σε όλους τους μετόχους.

Μεταξύ 2 και 10 του μήνα η μετοχή έκανε υψηλό στα 12,02 ευρώ στις 2 και στις 8 ενώ στις 9 έκανε υψηλό στα 12,04 και στις 10 του μήνα στα 12,06 ευρώ. Στις 13 και 14 η μετοχή έκλεισε κιόλας στα 12,08 ευρώ. Χθες έκανε υψηλό στα 12,04 ευρώ. Για τον απλό μέτοχο ο οποίος δεν πούλησε τα 12,04 είναι παραπάνω από τα 12 ευρώ, ας κοιτάξει το συμφέρον του, έχει χρόνο.

Για τους θεσμικούς αν τυχόν έμειναν έτσι που την ξεπουλούσαν τη μετοχή χαμηλότερα, μπορεί και να κάνει κάποιο νόημα να σκεφτούν τη σχέση τους με τους προτείνοντες, διότι οι τρίτοι και οι τυχαίοι που είδαν φως και μπούκαραν, είναι περαστικοί, ενώ οι ίδιοι θα μείνουν. Δεν ξέρουμε αν, είμαστε και πάλι σαφείς; 

Για τη Barca δύο στα δύο και με τον ίδιο τρόπο; Με τις τιμές να ανεβαίνουν πάνω από τα επίπεδα που αγοράζουν οι προτείνοντες; Σύμπτωση θα είναι.

Ανάλογα είχαν γίνει και με την Entersoft και τα είχαμε καταγράψει. Δεν προέκυψε όμως κάτι. Πάντως κι ο κ. Πάνος Γερμανός έχει ζήσει νομίζω την εμπειρία σε πιο συνεννοήσιμο επίπεδο το 1.999. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, το σημερινό Public δεν ήταν κάποτε η Αθηναία; Τι παλεύουμε να θυμηθούμε τώρα, εκείνη την εποχή είμαστε μικρά παιδιά και δεν είχαμε ιδέα. Ιδέα όμως.

Η Εθνική Τράπεζα το είπαμε, είναι σε άλλη κατηγορία και σε άλλη φάση στο ταμπλό. Κάνει νέα υψηλά, έχει ζήτηση από σοβαρούς ξένους επενδυτές καθώς η εξάμηνη διακοπή πωλήσεων μετοχών παύει να ισχύει και πιθανόν κάποιοι ξένοι που περίμεναν placement τον Ιούνιο, αποφάσισαν έτσι κι αλλιώς να αυξήσουν τις θέσεις τους.

Στο άλλο placement του Jumbo, η μετοχή βρήκε στήριξη στον 50άρη κινητό μέσο, αλλά το θέμα όπως το αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι το discount, αλλά ότι ο κ. Απόστολος Βακάκης, έμεινε με ποσοστό κάτω κι από 16,5%. Βεβαίως δημόσια εταιρία είναι που λένε κι οι Αμερικάνοι. Αλλά αφού παίρνει τις μερισματάρες του γιατί μικραίνει τόσο τη θέση του, στο δημιούργημά του;

Προς το 30% των κερδών προς διανομή σε μέρισμα κρυφοκοιτάζουν τόσο η Εθνική, όσο και η Eurobank. Τρόποι υπάρχουν κι όταν οι ηγεσίες των δύο καλών τραπεζών ακούνε ότι ο Andrea Orcel της UniCredit μοιράζει όλα τα κέρδη, κάπου με το δίκιό τους κιόλας, αντιδρούν μέσα τους στην ιδέα ότι μπορεί να μπει τυπικό φρένο στο 25%. Για κάτσε δηλαδή…

Οι τράπεζες

Η Alpha Bank πρώτη σήμερα πριν το άνοιγμα του ΧΑ και η Eurobank στη συνέχεια με το κλείσιμο ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου. Η παραμονή των επιτοκίων στα υψηλά, έχει διασφαλίσει το περιθώριο και τα έσοδα. Στη γραμμή περιμένουν νέα δάνεια και ο Απρίλιος ήταν καλύτερος από τους μήνες του πρώτου τριμήνου.

Η Eurobank άφησε κέρδη στο τραπέζι χθες παρά τα καλά ημερήσια κέρδη, αλλά ξαναλέμε η ουσία είναι ότι φέτος ενοποιεί την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο για την οποία θα υποβάλει δημόσια προσφορά. Έχει κάνει μεθοδικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και η υλοποίηση του σχεδίου είναι win-win για τις δύο πλευρές.

Το ΔΑΑ και η Optima Bank μπήκαν στο δείκτη small cap της MS. Θα ισχύσει από Ιούνιο, όπως σας λέγαμε για ΔΑΑ. Πολύ ωραίες νέες παρουσίες στο ΧΑ. Το νου σας.

Πολύ ενδιαφέρουσα η συμπεριφορά της ΔΕΗ. Καλή άνοδος μετά από καιρό, με μικρό τζίρο πέρασε stealth. Παραμένει στα ραντάρ της στήλης. Ενδιαφέρουσα συμπεριφορά και για τα ΕΛΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα