Joker: Η αξία της συνέχειας (και) στον Δημόσιο τομέα

10:01 9/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ένα από τα all time classic ζητήματα που ταλαιπωρούν (στην πράξη) την ελληνική Πολιτεία έχει να κάνει με την α-συνέχεια που επικρατεί σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση ή λαμβάνει χώρα ανασχηματισμός.

Λογική που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τους σκοπούς και εν γένει στόχους που θέτει μια κυβέρνηση και σίγουρα ναρκοθετεί την αποτελεσματικότητά της σε επιμέρους τομείς άσκησης κυβερνητικού έργου. Αποτέλεσμα; Πλήθος από δράσεις, ενέργειες, διαδικασίες

και τομές να μένουν στα… μισά του δρόμου.

Ευτυχώς, την τελευταία πενταετία, με την διπλή (τριπλή, για την ακρίβεια) εκλογική επικράτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι δείχνει να αλλάζει στο πεδίο της σταθερότητας και της επιμονής σε συγκεκριμένα πρόσωπα που καταλαμβάνουν δεδομένες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και η λειτουργία των οποίων κρίνεται ως θεμελιώδους σημασίας για την παραγωγή έργου, την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την βελτίωση της σχέσης του κράτους με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, αλλά και την υιοθέτηση μιας σύγχρονης ατζέντας στην εφαρμογή της πολιτικής.

Αναμφίβολα, οι εν εξελίξει δύο τετραετίες των κυβερνήσεων Μητσοτάκη φέρουν έντονη τη σφραγίδα της ψηφιοποίησης και εν γένει μετασχηματισμού της χώρας μας, αρχής γενομένης από τον Δημόσιο τομέα. Το «θαύμα Πιερρακάκη» της τετραετίας 2019-2023 και (Θεού θέλοντος και συνθηκών επιτρέποντος) έχει στο (θετικό, όσο και άκρως παραγωγικό) παρασκήνιο ένα πρόσωπο: Τον Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στο αντικείμενο των Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα διετέλεσε Πρύτανης με τετραετή θητεία (2011 – 2016), καθώς επίσης και Κοσμήτορας της Σχολής Ψηφιακής Τεχνολογίας. Παράλληλα, είναι Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια των Sussex και Manchester, στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ταυτόχρονα είναι Πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αποτέλεσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη όσο και παραγωγική επιλογή για την θέση του ΓΓΠΣΔΔ, διαθέτοντας την απαιτούμενη γνώση του αντικειμένου, τις ιδιαιτερότητες (μα και παθογένειες) του χώρου, αλλά και ποιες διαδρομές πρέπει να γνωρίζει και ποιες οφείλει να αποφύγει. Κι αυτό, καθώς πέρα από την αποδεδειγμένη κατάρτιση και απόλυτη γνώση του τεχνολογικού / πληροφοριακού αντικειμένου, είχε διατελέσει και Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από το 2004 έως και το 2009. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητείας του δημιουργήθηκαν τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας ακινήτων (ΕΤΑΚ) και περιουσιολογίου (E9), το νέο TAXISnet, το ηλεκτρονικό τελωνείο (ICISnet), οι ελεγκτικές υπηρεσίες (ELENXIS), η ηλεκτρονική ενημέρωση και εξυπηρέτηση συνταξιούχων, η διαδικασία ενημέρωσης μέσω κινητής τηλεφωνίας (Μ-TAXIS) κ.ο.κ.

Αντικρίζοντας εντελώς ψυχρά τα προαναφερθέντα, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει διαδραματίσει κομβικής σημασίας ρόλο στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Οπότε, μόνο ως έκπληξη δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως υπό τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και υπό την δημιουργική μπαγκέτα του προηγούμενου (και νυν υπουργού Παιδείας) υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο συγκροτημένος και σοβαρός καθηγητής συνετέλεσε τα μέγιστα στην αλματώδη εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας κατά τα τελευταία έτη. 

Γεγονός που εκτιμήθηκε δεόντως από το Μέγαρο Μαξίμου, που έδωσε το «πράσινο» φως προκειμένου να συνεχίσει τον παραγωγικό του οίστρο, αυτή τη φορά έχοντας ως κορυφαίο της χορωδίας που διευθύνει, τον Δημήτρη Παπαστεργίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νέας κυβερνητικής τετραετίας που διανύουμε, ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί έργα που θα συνάδουν με την ωρίμανση των αναγκών ψηφιοποίησης του Δημόσιου τομέα, την θωράκιση της ομαλής και συντονισμένης λειτουργίας του, την μετάβαση του συνόλου των κρατικών δομών σε περιβάλλον cloud, την αξιοποίηση του ΑΙ σε πλήθος από υπηρεσίες, την περαιτέρω διασφάλιση ασφαλούς επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ), την εκκαθάριση και τον συγχρονισμό βασικών Μητρώων της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ενίσχυση της προσπάθειας για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγική λειτουργία σημαντικών πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών και εργαλείων πληροφορικής σε σχέση με την ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση και τη λειτουργία Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.

Κεντρικό ζητούμενο των ανωτέρω, αλλά και της συνολικότερης λειτουργίας της ΓΓΠΣΔΔ είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ο περιορισμός των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο Τομέα, καθώς επίσης και η εξάλειψη της ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, με την παροχή σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών διεκπεραίωσης τους.

Το στοίχημα του κ. Καθηγητή φαντάζει (και είναι) εξόχως δύσκολο και απαιτητικό, μα και θελκτικό συνάμα, ωστόσο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στελέχη που συνδυάζει τα πολλά… χιλιόμετρα στον τομέα, την αποτελεσματικότητα, την thoroughly γνώση του αντικειμένου και της επιστήμης της τεχνολογίας και φυσικά την προσήλωση στον στόχο και την πίστη στην μέθοδο.

Η αξία και σημασία της συνέχειας που λέγαμε στην αρχή του κειμένου…

Keywords
Αναζητήσεις
joker-i-axia-tis-synecheias-kai-ston-dimosio-tomea.htm
Τυχαία Θέματα