Teleperformance και Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον υποθαλάσσιο θησαυρό μας

16:45 20/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μια νέα δράση για την προστασία του θαλάσσιου βιότοπου της Ελλάδας ξεκινάει από την Aegean Rebreath, σε συνεργασία με την Teleperformance στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία Posidonia Oceanica: «Do Not Disturb» αφορά ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και δράσης,

σχετικά με την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας, η οποία θα ξεκινήσει από τον Δήμο Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, και συγκεκριμένα στο Πόρτο Ράφτη.

Η Aegean Rebreath θα ηγηθεί των προσπαθειών, καθοδηγούμενη από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), με στόχο την καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών στο πλαίσιο του Δικτύου Γαλάζιων Δήμων.

Ο Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των δημοτικών αρχών, της κοινωνίας και των εταιρειών με το Aegean Rebreath και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., καθώς δεν έχει επαναληφθεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τι είναι τα λιβάδια Ποσειδωνίας;

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι ένα είδος θαλάσσιου αγγειόσπερμου, που λανθασμένα αποκαλούμε ως «φύκια» και υπάρχει μόνο στη Μεσόγειο. Σχηματίζουν μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος, αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, τον λεγόμενο «μπλε άνθρακα», ελευθερώνουν οξυγόνο και είναι ικανά να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών και θραυσμάτων, βοηθώντας στο να παραμένουν οι θάλασσες καθαρές. Μάλιστα, είναι πολύ πιο παραγωγικά από τα τροπικά δάση και τα δάση του Αμαζονίου, για αυτό και είναι πολύ σημαντική η διαφύλαξη των καθαρών νερών, ώστε να μην εμποδίζεται η διαδικασία φωτοσύνθεσής τους.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως ό,τι αφορά τα σκάφη αναψυχής, έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αποτελώντας απειλή για τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Η ανεξέλεγκτη και αυτοσχέδια αγκυροβολία αποτελεί κύρια αιτία εκτεταμένης υποβάθμισης των λιβαδιών κατά μήκος της μεσογειακής ακτής. 

Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., στο πλαίσιο τριών εθνικών προγραμμάτων παρακολούθησης των θαλασσών μας, τα οποία είναι η «Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα», «Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική» και η «Εποπτεία Περιοχών Natura 2000», μελετάει και παρακολουθεί τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, για περισσότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα λιβάδια της Ελλάδας βρίσκονται σε υγιή κατάσταση, ωστόσο υποβαθμισμένα λιβάδια Ποσειδωνίας εντοπίζονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

Posidonia Oceanica: «Do Not Disturb»

Η δράση της Teleperformance Greece, σε συνεργασία με την Aegean Rebreath, ονομάζεται «Do Not Disturb» για να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό είναι να αφήσουμε τα λιβάδια Ποσειδωνίας «ήσυχα». Η καμπάνια στόχο έχει τόσο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, όσο και να δράσει ενεργά προς την προστασία τους.

Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε άξονες:Χαρτογράφηση και αξιολόγηση των αναγκών στην περιοχή παρέμβασης: Λεπτομερής ανάλυση της πίεσης αγκυροβολιάς στα λιβάδια Ποσειδωνίας.Αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των λιβαδιών Ποσειδωνίας: Αξιολόγηση επί τόπου με τη χρήση κατάλληλων οικολογικών δεικτών.Εξασφάλιση αδειών για την τοποθέτηση αγκυροβολίων.Εγκατάσταση τεχνητού αγκυροβολίου.Εφαρμογή παρεμβάσεων αποκατάστασης (φύτευση) σε περιορισμένη περιοχή.

Αυτές οι κρίσιμες φάσεις αποσκοπούν στη μείωση της πίεσης στα λιβάδια Ποσειδωνίας και στην αναζωογόνηση αυτού του ζωτικού οικοσυστήματος.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, υπογράμμισε πως ο Δήμος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας είναι ο πρώτος που συμμετέχει στη δράση και ευχαρίστησε πολύ για την πρόταση. 

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Νικολακόπουλος Αναστάσιος, ο οποίος είναι εταίρος στο πρόγραμμα, ανέφερε πως η περιοχή του Πόρτο Ράφτη δέχεται περισσότερη επισκεψιμότητα κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να γίνεται αναγκαία η διατήρηση των καθαρών θαλασσών. Ακόμα, με την πραγματοποίηση της δράσης αυτής, θα βοηθήσει έμμεσα και άλλες περιοχές.

Τελικός στόχος της πιλοτικής αυτής δράσης είναι να μπορέσει να πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Keywords
Αναζητήσεις
teleperformance-kai-aegean-rebreath-enonoun-tis-dynameis-tous-gia-ton-ypothalassio-thisavro-mas.htm
Τυχαία Θέματα