Αυστηρό μήνυμα της Κίνας σε ΗΠΑ για την επιβολή νέων δασμών

20:44 14/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αυξήσει κατά 18 δισ. δολάρια τους τελωνειακούς δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα, το κινέζικο υπουργείο Εμπορίου, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του πως η κίνηση αυτή «θα επηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούς συνεργασίας» και καλεί την Ουάσιγκτον «να αναιρέσει άμεσα τις λανθασμένες αποφάσεις τους και να ακυρώσουν τα επιπλέον δασμολογικά μέτρα εναντίον της Κίνας».

Υπενθυμίζεται πως οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου δέκα βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται «στρατηγικοί», όπως αυτοί των

ημιαγωγών, των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων ή ακόμη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οι δασμοί θα αυξηθούν από το 25% στο 100%.

Εκτός από τον τετραπλασιασμό των δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Ουάσιγκτον αυξάνει τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο από το 7,5% στο 25%, όπως και για τις μπαταρίες, και τους δασμούς για τους ημιαγωγούς από το 25% στο 50%, αύξηση που θα ισχύσει επίσης και για τα ηλιακά πάνελ και ορισμένα ιατρικά προϊόντα.

Για το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, που εκφράζει την «έντονη αποδοκιμασία» του, οι ΗΠΑ «πολιτικοποιούν και εργαλειοποιούν τα οικονομικά και εμπορικά θέματα» και προχωρούν σε «μια χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικής χειραγώγησης», καθώς η κίνηση αυτή «δεν συνάδει με το πνεύμα ομοφωνίας που είχε εξευρεθεί από τους δύο αρχηγούς κρατών». Όπως επισημαίνεται από την πλευρά του Πεκίνου, «η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».

Keywords
Αναζητήσεις
afstiro-minyma-tis-kinas-se-ipa-gia-tin-epivoli-neon-dasmon.htm
Τυχαία Θέματα