Ελεύθερος Σκοπευτής: Ελληνικές μετοχές σε ιστορικά υψηλά

08:27 23/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έχει πολλές ειδήσεις η αγορά που μέρος τους μόνον θα ξεδιπλωθεί αυτή την εβδομάδα. Υπάρχουν επίσης πολλά σχέδια σε εξέλιξη και οι απανωτές παρουσιάσεις και roadshows μπορεί να βγάλουν θετικά αποτελέσματα, με το κλίμα στις αγορές να είναι καλό και το ΧΑ να κινείται με το δικό του ρυθμό. Θυμίζουμε ότι η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη φέτος 2,5% ενώ στην Ευρώπη είναι σε στασιμότητα.

Ένα από τα καλύτερα νέα

που θα μπορούσαν να βγουν, είναι να ενδιαφερθούν σοβαροί θεσμικοί για καλά μερίδια της Τράπεζας Πειραιώς. Και παρόλο που δεν υπάρχει νέο για να αναφερθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, με τόση δουλειά που έχει γίνει ήδη σε αυτό τον τομέα και με τη δουλειά που θα επακολουθήσει μέχρι το Μάρτιο.

Δύσκολα θα πραγματοποιηθεί στο μεταξύ, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, λόγω της ασθένειάς του με γρίπη Η1Ν1, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, επρόκειτο να μεταβεί στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο και του roadshow της JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές, ενώ είχε προγραμματιστεί και συνάντηση με τον CEO Jamie Dimon. Αν τελικώς δεν ταξιδέψει μπορεί να γίνει η συζήτηση έστω μέσω βιντεοκλήσης; Χάνει μέρος από τη λάμψη της η εκδήλωση, χωρίς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αποτελεσματική πάντως, θα είναι η εκδήλωση για τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν εκεί. Μετά λόγου γνώσης.

Ο Μυτιληναίος έκανε νέα ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα. Οδεύει προς ανακοίνωση πολύ καλών αποτελεσμάτων του 2023 και χτίζει μεθοδικά την πρόοδό του. Η Optima προβλέπει λειτουργικά κέρδη EBITDA στα 995 εκατ. ευρώ αυξημένα 21% με περισσότερα από τα 2/3 να προέρχονται από τον κλάδο ενέργειας.

Προβλέπει καθαρά κέρδη στα 591 εκατ. ευρώ, αυξημένα 27%. Η Optima έβαλε τιμή στόχο τα 47 ευρώ και η μετοχή έκλεισε στα 39,30 ευρώ. Η Eurobank Equities δίνει τιμή στόχο τα 45,20 ευρώ για την μετοχή, με εκτιμώμενο πολλαπλασιαστή κερδών 8,2 φέτος και 7,4 το 2025.

Στο μεταξύ ιστορικά υψηλά έκανε τη Δευτέρα και η Motor Oil. Έκλεισε στα 25,42 ευρώ στα υψηλά της ημέρας. Έχει πολλές εφεδρείες η αγορά γι αυτό και η Eurobank Equities έβαλε τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.622 μονάδες.

Ο οίκος προτιμά τράπεζες και δίνει ως κορυφαία επιλογή την Τράπεζα Πειραιώς. Βάζει τιμή στόχο τα 4,66 ευρώ με εκτιμώμενο πολλαπλασιαστή κερδών 4,6 ευρώ φέτος και 5 το 2025. Πιο συγκρατημένη από τη JP Morgan η οποία έχει βάλει τιμή στόχο 5 ευρώ.

Τι είναι τα 5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς; Νομίζεται υπερβάλλει ο μεγάλος οίκος; Το TBV (δηλαδή η λογιστική αξία μείον τα άυλα στοιχεία) ανά μετοχή στο εννεάμηνο, είναι 4,94 ευρώ. Νούμερο το οποίο έχει αυξηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Οι άλλες τιμές στόχοι της η Eurobank Equities είναι:

ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 13 ευρώ.
Είπαμε για το μέρισμα της ΔΕΗ; Μετά από τόσον καιρό, η ΔΕΗ που επεκτάθηκε και στη Ρουμανία, επεκτάθηκε και στις ΑΠΕ και μοιάζει αναγεννημένη και πολύ ισχυρή στο ταμπλό. Όπου έπιασε νέα υψηλά 13-14 ετών…

Jumbo με τιμή στόχο τα 31,20 ευρώ.
Ο τίτλος έχει καλή παρουσία στο ΧΑ, χάρη στην επιστροφή στους μετόχους.

ΤΙΤΑΝ με τιμή στόχο τα 25,30 ευρώ.
Όχι εδώ δεν αυξήθηκαν τα ναύλα, ο δείκτης Baltic Dry Index είναι σε πτώση για τα συγκεκριμένα πλοία μεταφοράς . Μισό λεπτό να τσεκάρω -πέρασαν πέντε λεπτά αν διπλασιάστηκε ή ακόμα; Όχι εντάξει από τα 3.300 ο δείκτης για τα ναύλα στα πλοία χύδην φορτίου ξεκίνησε να πέφτει το Δεκέμβριο και τσακίστηκε κάπου στα 1.300, ε, από εκεί πήγε στα 1500, δεν ανέβηκε ακόμα.

Παρεμπιπτόντως η Eurobank από μόνη της είναι μία τεράστια εφεδρεία για τον τραπεζικό δείκτη. Και είχε καιρό να μιλήσει στο ταμπλό, η πλέον διεθνής ελληνική τράπεζα. Γερό μέρισμα, με κέρδη και από Κύπρο. Νέα υψηλά οκταετίας για τη μετοχή.

Στα υψηλά οκταετίας επίσης βρίσκεται και η ΕΤΕ. Στο άψε σβήσε εξέδωσε το ομόλογο, άντλησε 600 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,5% και με 200 επενδυτές να δίνουν μάχη για να μπουν στην έκδοση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε spread περίπου 181 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο mid-swap.

Το 85% του ομολόγου κάλυψαν ξένοι θεσμικοί, ενώ το 70% διατέθηκε σε διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία. Η τράπεζα έχει καλύψει τις ανάγκες της σε MREL και για του χρόνου. Ναι θα δώσει πλούσιο μέρισμα η Εθνική.

Το κοινό στοιχείο των Microsoft και NVIDIA που είναι οι ηγέτες των 7 στις ΗΠΑ, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό είναι το μυστικό. Και οι άλλοι προσπαθούν, αλλά η Microsoft επένδυσε στην σωστή εταιρεία που προηγείται τώρα. Η NVIDIA όμως τι κάνει;

Πρώτον είναι πανάκριβη για να ξέρουμε τι λέμε. Αλλά πότε έπαιζε αυτό ρόλο στην τεχνολογία; Εδώ μιλάμε για τεχνολογία. Εκείνο που κάνει η εταιρία, είναι αυτό που έκανε και στα cryptos. Οι χρυσοθήρες κυνηγούσαν το χρυσάφι στα cryptos και τώρα στην AI. Η NVIDIA τους πουλάει τα τσιπ. Τους πουλάει τα φτυάρια, γι αυτό και σηκώνει όλο το χρήμα.

Η εταιρεία είναι ο ηγέτης στον κλάδο. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης κυμαίνεται μεταξύ 70% και 90%. Οι επεξεργαστές γραφικών υψηλής ισχύος, οι οποίοι είναι ιδανικοί για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και τη λειτουργία τους, έχουν τεράστια ζήτηση. Όπως παλαιότερα ήθελαν τις κάρτες γραφικών για τις «εξορύξεις». Το ίδιο πράγμα.

Τον περασμένο Ιούνιο, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Και δεν είναι μόνον τα τσιπάκια της που ρωτείστε τα παιδιά του STARTUPPPER  να σας πουν αν είναι τα καλύτερα.

Είναι ότι πουλάει και το λογισμικό Cuda που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές για να δημιουργήσουν πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης. Ένα λογισμικό που λέγεται – είπαμε που να αποταθείτε να σας πουν αν ισχύει – ότι είναι πρακτικό και εύκολο και μπορεί να δουλέψει μαζί του και άπειρος που δεν ξέρει και πολλά από γράψιμο κώδικα. Εμπορικά πάντως είναι λύση, με το κλειδί στο χέρι…

Ποιοι είναι ανταγωνιστές της στα φτυάρια κι έχουν ενδιαφέρον; Οι αντίπαλοι Intel και AMD. Άλλοι ανταγωνιστές με διαφορετικό τρόπο, με τα λεγόμενα ASIC ή ολοκληρωμένα κυκλώματα για συγκεκριμένες εφαρμογές, είναι πάροχοι υπηρεσιών cloud, με πρώτη και καλύτερη τη Microsoft που παίζει και από το άλλο ταμπλό. Επίσης η Google, αλλά και οι Amazon και META. Είναι όλοι τους πίσω όμως. Στην NVDIA κάνουν πάντα πρώτοι κάτι, μετά οι άλλοι τρέχουν να προφτάσουν και μετά η εταιρεία πάλι κάνει κάτι πρώτη και ξεφεύγει.

Keywords
jp morgan, ειδήσεις, ττε, νέα, τραπεζες, ηπα, μαρινακης, morgan, ceo, optima, ebitda, eurobank, motor, δεη, απε, jumbo, τιταν, index, εφεδρεια, κυπρος, ετε, spread, microsoft, nvidia, εταιρεία, λύση, intel, amd, cloud, google, amazon, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, www.google.gr, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, αποτελεσματα, δουλεια, εθνικη, ετε, ηγετης, ηπα, πειραιως, πλαισιο, ρουμανια, τιταν, ττε, amazon, amd, ceo, eurobank, jp morgan, jumbo, microsoft, nvidia, αγορα, απε, απειρος, βιβλιο, βρισκεται, γινει, γριπη, δευτερα, δωσει, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εξελιξη, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, ιδιο, ισχυει, κλιμα, λαμψη, λειτουργια, λύση, μυστικο, μητσοτακης, μυτιληναιος, νοημοσυνη, παντα, οικος, παιδια, πλατφορμες, πλοια, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, σχεδια, τιμη, τιτλος, φτυαρια, χρημα, αγορες, cloud, ebitda, ειπαμε, ηγετες, intel, index, κυριακου, μοιαζει, morgan, optima, swap, τραπεζα, θετικα, motor, ξεκινησε
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-ellinikes-metoches-se-istorika-ypsila.htm
Τυχαία Θέματα