Εντοπίστηκαν περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων από ΟΠΕΚΕΠΕ – Αυστηρό μήνυμα Αυγενάκη σε όσους παρανομούν

18:15 19/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αυστηροί έλεγχοι πραγματοποιούνται προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου αποκαλυφθούν όλα τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή και την αγορά, όπως επισημαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Όπως δήλωσε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ελέγχονται μία προς μία, όλες οι περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων)

που εντοπίσθηκαν από τις διωκτικές αρχές, μετά από ενημέρωση που είχαν από το ΥΠΑΑΤ.

Ο Λ. Αυγενάκης ανέφερε πως πρόκειται για περίπου 1.000 περιπτώσεις που βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά ζώων στη βιολογική κτηνοτροφία και ήδη από τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει υπάρχουν τέσσερις προφυλακίσεις. «Δεν θα κάνουμε πίσω γιατί έχουμε δεσμευθεί στους Έλληνες κτηνοτρόφους και γεωργούς ότι οι ενισχύσεις πρέπει να δίνονται στην ώρα τους και σωστά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και με συνέπεια, αλλά κυρίως σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τέσσερις προφυλακίσεις.

«Γι’ αυτό το λόγο δεσμευόμαστε ότι θα ελεγχθούν μία προς μία η κάθε περίπτωση που εντόπισαν οι διωκτικές αρχές, ύστερα από ενημέρωση που έγινε από το ΥΠΑΑΤ. Υπάρχουν ήδη τέσσερις προφυλακίσεις μετά την έρευνα που έκανε η αστυνομία. Πρόκειται για περίπτωση που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση. Όλα αυτά είναι προϊόν της αποφασιστικής πρωτοβουλίας που ακολούθησε το ΥΠΑΑΤ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Και θα συνεχίσουμε. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ελέγχων των μικτών κλιμακίων σε όλο το φάσμα της αγοράς και στις πύλες εισόδου της χώρας. Υπενθύμισε ότι έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα 2 εκατ ευρώ για διάφορες παραβάσεις και αναφέρθηκε και στις 167 «ξεχασμένες» υποθέσεις στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ, για τις οποίες, μετά από εντολή του, γίνεται πλήρης έλεγχος. Επισήμανε  ότι το νέο κυρωτικό πλαίσιο για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, έρχεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ώστε να γίνει νόμος του κράτους. Όπως τόνισε, στόχος των ελέγχων και των προστίμων που επιβάλλονται είναι «να σταλεί ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής».

Keywords
Αναζητήσεις
entopistikan-periptoseis-paranomon-enischyseon-apo-opekepe--afstiro-minyma-avgenaki-se-osous-paranomoun.htm
Τυχαία Θέματα