Έρευνα ΙΟΒΕ: Το 61% των Ελλήνων «μόλις που τα βγάζει πέρα»

11:24 10/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα τον μήνα Απρίλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ελληνικών νοικοκυριών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά τη βελτίωσή της σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Από την έκθεση προκείπτει πως το 60% (από 68%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης τους προηγούμενους 12 μήνες, ενώ μόλις το 4% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Αυτό αντιστοιχεί στις -43,2 μονάδες, με τους αντίστοιχους δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη να διαμορφώνονται

στις -11,6 και -12,0 μονάδες αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις προβλέψεις των νοικοκυριών για τους επόμενους 12 μήνες, το 51% (από 57%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση, ποσοστό που αντιστοιχεί στις -36,7 μονάδες. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -3,1 και -4,0 μονάδες αντίστοιχα.

Σε αντίστοιχα ποσοστά κινείται η πρόβλεψη των νοικοκυριών και για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο, καθώς τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις -41,0 (από –42,3) μονάδες. Το 59% των καταναλωτών προέβλεψε εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 22% (από 19%) το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -23,7 και -25,6 μονάδες αντίστοιχα.

Τα νοικοκυριά που «μόλις τα βγάζουν πέρα» αποτελούν το 61% του συνόλου, ενώ το 12% δήλωσε πως αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους για να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 19% (από 18%) του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε εκ νέου στο 7-8%. 

Πρόθεση για αποταμίευση

Παρόλο που ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκε οριακά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις –65,3 μονάδες (από -66,6), το συντριπτικό ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο. Συγκεκριμένα, αυτή την απαισιοδοξία την εκφράζει το 83% των νοικοκυριών, ενώ μόλις το 15% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +7,4 μονάδες στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αντίστοιχα.

Προβλέψεις για την ανεργία

Αποκλιμάκωση σημείωσε ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, καθώς το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας υποχώρησε στο 33% (από 40%), με το 24% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του ΙΟΒΕ εδώ: Αποτελέσματα Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας (Απρίλιος 2024)

Keywords
Αναζητήσεις
erevna-iove-to-61-ton-ellinon-molis-pou-ta-vgazei-pera.htm
Τυχαία Θέματα