Γ. Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολή: Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι

11:09 22/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρευρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Δήλωσε πως η τρέχουσα κατάσταση είναι μια «μια πραγματικά οδυνηρή συγκυρία για την υφήλιο, με την κρίση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Υποσαχάρια Αφρική».

«Κρίσεις, οι οποίες έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Διαρκώς επιδεινώνουν τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των κρίσεων αυτών και από την άλλη πλευρά διαρκώς διαμορφώνουν συνθήκες κινδύνου για την εξάπλωσή τους και την επέκταση σε πεδία

και χώρες ανά την υφήλιο. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Ήδη έχει κάνει πολλά. Θα επιλέξει είτε να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων με περισσότερο ενεργή παρουσία, είτε θα παραμείνει στην κατάσταση αυτή» πρόσθεσε.

Τέλος, δήλωσε πως στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών που γίνονται, αμέσως μετά το Συμβούλιο θα ταξιδέψει στις χώρες του Κόλπου, στο Κατάρ και το Κουβέιτ, ώστε να προσπαθήσουν από κοινού να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία συντελείται.

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται ύστερα από την απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό. Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζει να ανεβάζει τον πυρετό στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων εκεί. Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που κόστισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους. Εξάλλου χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς επεσήμανε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 48 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 79 στη Γάζα.

Από την πλευρά τους οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι 60 πτώματα ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιούνις, εβδομάδες αφού οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από αυτό. Με τους νεκρούς αυτούς αυξάνεται σε 210 ο αριθμός των πτωμάτων που έχουν βρεθεί στην αυλή του νοσοκομείο από τις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 2.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στα ερείπια στη Χαν Γιούνις όπως και άλλοι 1.000 στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, με τα πτώματά τους να μην μπορούν να ανασυρθούν από τα συντρίμμια καθώς δεν υπάρχουν βαριά μηχανήματα.

Keywords
Αναζητήσεις
g-gerapetritis-gia-mesi-anatoli-i-evropi-vrisketai-brosta-se-ena-simantiko-stavrodromi.htm
Τυχαία Θέματα