Γιατί ο Γιάννος Κοντόπουλος περιμένει νέους επενδυτές στο ΧΑ

13:46 29/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς επισήμανε μιλώντας χθες με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος. Ο κ. Κοντόπουλος τόνισε την ισχυρή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την προσπάθεια ανάπτυξης και εξωστρέφειας που επιχειρεί η ΕΧΑE και το εγχείρημα της μετάβασης του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές, ως σημαντικούς μοχλούς περαιτέρω ανάπτυξης.

Όπως είπε ο κ. Κοντόπουλος, η ένταξη του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές θα φέρει νέους επενδυτές στην αγορά, θα συμβάλλει

ανοδικά στις αποτιμήσεις των εισηγμένων και θα ενισχύσει τη ρευστότητα του συστήματος και την ελκυστικότητα του ΧΑ προς νέους εκδότες.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση του ΧΑ, που έδωσε ο CEO της ΕΧΑΕ, καθώς ο κ. Κοντόπουλος εκτιμά, ότι τουλάχιστον ένας μεγάλος ξένος οίκος θα τοποθετήσεις φέτος το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεταξύ 18 και 24 μηνών μέχρι να ανακοινωθεί η μετάταξη αρχικά και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Γίνεται φανερό έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το ΧΑ δεν πηγαίνει χωρίς πρόγραμμα κι υπάρχει σχέδιο και χρονοδιαγράμματα σε αυτή την πορεία.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΧΑΕ το 2023, ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι «αυξήσαμε τον τζίρο μας και τα κέρδη. Εξαιρετική ήταν η πορεία της αγοράς και έκλεισε η χρονιά με σημαντική άνοδο 39,1% με την κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται στα 80,7 δισ. ευρώ και τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 111 εκατ. ευρώ, από 73,7 εκατ. ευρώ το 2022».

Νέα προϊόντα, νέο μοντέλο συστημάτων, επενδύσεις, αλλά και προσπάθειες να έρθουν νέοι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, ήταν μεταξύ των στρατηγικών προσπαθειών της διοίκησης.

Ποιοι είναι οι στόχοι τώρα; «Το 2024, με την εμπειρία που έχουμε, εστιάζουμε σε διάφορες κινήσεις για να αυξήσουμε περαιτέρω τα μεγέθη μας», είπε ο κ. Κοντόπουλος, κάνοντας επίσης ειδική αναφορά στην είσοδο του Αεροδρόμιου Αθηνών στο ΧΑ, όπου, όπως είπε, άλλαξε τα δεδομένα και έφερε περισσότερο ενδιαφέρον και νέους επενδυτές.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις δημόσιες προσφορές μετοχών των τραπεζών, οι οποίες έστειλαν ισχυρά μηνύματα.

 «Είμαστε αισιόδοξοι για τον όμιλο και την ελληνική οικονομία και παρά τις προκλήσεις θα πετύχουμε τους στόχους, που είναι και η κατάκτηση της βαθμίδας τα επόμενα δύο χρόνια», κατέληξε ο κ. Κοντόπουλος.

Keywords
Αναζητήσεις
giati-o-giannos-kontopoulos-perimenei-neous-ependytes-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα