Η κυβέρνηση ποντάρει στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για το 2024

15:37 31/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μιλώντας την Τρίτη στο καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο  υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε θα καταγραφεί αύξηση 15% στις επενδύσεις εντός του 2024, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο υπουργός στάθηκε στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

ώστε να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδος ως επενδυτικός προορισμός, την περαιτέρω εξυγίανση και ενίσχυση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση ορισμένων ενδημικών, όπως είπε, αδυναμιών του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «φέτος θα φέρουμε προς ψήφιση ένα νέο πλαίσιο φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας».

Σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το 2024 προβλέπεται συνολικά να δαπανηθούν μέσω του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης, πόροι συνολικού ύψους 12,167 δισ. ευρώ, ενώ, όπως ανέφερε, έως τα μέσα του έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σημαντική μεταρρύθμιση για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αποσκοπώντας στη συγκεντρωτική καταγραφή, αναθεώρηση, και όπου κριθεί σκόπιμο, διαγραφή διατάξεων – πολλές εκ των οποίων έχουν ηλικία πενήντα ετών.

Ο Κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης ότι, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, μέσω παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ενώ χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση και ένα νέο ξεκίνημα για το Υπερταμείο τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, «το οποίο θα κινητροδοτεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε τομείς προστιθέμενης αξίας και τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του, ώστε να λειτουργούν σαν μικρές ΔΕΗ, με κανόνες αποτελεσματικότητας και προσφοράς προς το Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο».

Keywords
Αναζητήσεις
i-kyvernisi-pontarei-sto-ethniklo-ependytiko-tameio-gia-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα