Να παρκάρεις ή να μην παρκάρεις (στο κέντρο της Αθήνας); Ιδού η απορία

15:00 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το πάρκινγκ στους δρόμους της Αθήνας και ειδικά στο κέντρο της είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει, εκ των πραγμάτων, από την αύξηση του πληθυσμού στην πόλη, άρα και των οχημάτων. Το μέγεθος της πόλης δεν άλλαξε, άλλαξαν όμως τα δεδομένα. Και αν το ερώτημα «θα βρω να παρκάρω εκεί που θα πάω για δουλειά, για ψυχαγωγία, για διασκέδαση ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο» δεν είναι πια ρητορικό γιατί η απάντηση είναι αρνητικά δεδομένη, οι λύσεις που προτάθηκαν ή εφαρμόστηκαν δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα.

Ναι,

η έλευση του Μετρό τα τελευταία χρόνια και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γενικότερα διευκολύνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες στις μετακινήσεις τους, αλλά η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στη δουλειά σου, γιατί και οι συγκοινωνίες δεν καλύπτουν όλα τα σημεία της πόλης, γιατί έχουν καθυστερήσεις και εν πάση περιπτώσει, γιατί υπάρχουν λόγοι που υποχρεώνουν κάποιους κατοίκους τής, ομολογουμένως, μη βιώσιμης και ταλαίπωρης αυτής πόλης, να χρησιμοποιούν το δικό τους Μέσον (θέμα χρόνου, προβλήματα υγείας κτλ).

Η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας ευνόησε την άνθιση των ιδιωτικών πάρκινγκ που χρεώνουν κατά το δοκούν: στο Κολωνάκι για παράδειγμα θα πληρώσεις από 11 ευρώ για μία ώρα και θα φτάσεις για λίγες ακόμη ως τα 50 ευρώ.

Στο ρεπορτάζ που έγινε για το Business Voice βρήκαμε πάρκινγκ που χρεώνουν για έναν μήνα, το καθημερινό οκτάωρο 250 ευρώ και το ολοήμερο 290 ευρώ. 

Τι θα κάνει ο μέσος πολίτης που θέλει να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας με το όχημά του και διαπιστώνει ότι οι δρόμοι δεν είναι ελεύθεροι; Γιατί στο κέντρο οι δρόμοι «ανήκουν» στον Δήμο και σε εκείνους που μένουν μόνιμα εκεί. 

Στους δρόμους της Αθήνας υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις ώστε να παρκάρουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. (Επισκέπτης στην ίδια σου την πόλη δηλαδή αν δεν μένεις στο «στενό» κέντρο). Γιατί θα παρκάρεις εκεί που σου επιτρέπουν και όχι εκεί που βρίσκεις  -ακόμη και να είναι «νόμιμο» κατά τα άλλα, δεν δημιουργεί δηλαδή πρόβλημα στην κυκλοφορία. Τι ισχύει, λοιπόν, με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και ποιο είναι το κόστος;

Ψάχνεις πάρκινγκ στο κέντρο;

Το PARKinATHENS είναι το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) του Δήμου Αθηναίων που βελτιώνει την πρόσβαση των διερχόμενων οχημάτων στις κεντρικές κυκλοφοριακές αρτηρίες της πόλης (εμπορικό τρίγωνο, Ιστορικό Κέντρο κ.α.) και διευκολύνει τους πολίτες/επισκέπτες στην εξεύρεση θέσεων στάθμευσης.

To Σ.Ε.Σ. περιλαμβάνει 12 συνολικά ζώνες μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και 4 βασικές κατηγορίες θέσεων στάθμευσης για οχήματα (επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων, ειδικών θέσεων και δίκυκλων).

Το σύστημα καλύπτει:

– 5177 θέσεις οχημάτων κατοίκων

– 3463 θέσεις επισκεπτών

-1604 θέσεις δικύκλων και

-1000 ειδικές θέσεις για ΑΜΕΑ.

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει θέσεις:

@ για τους μόνιμους κατοίκους (κατακόρυφη σήμανση Ρ70 “Ρ-Κάτοικοι”, ενδεικτική μπλε γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος),

@ θέσεις για τους επισκέπτες (κατακόρυφη σήμανση Ρ69 “Ρ-Με πληρωμή”, ενδεικτική λευκή γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος) και

@ θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες (κατακόρυφη σήμανση Ρ40 “Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Εξ/νται οχήματα…”, ενδεικτική κίτρινη γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος).

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ενώ στις θέσεις των κατοίκων και στις ειδικές θέσεις, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες.

Αν είσαι μόνιμος κάτοικος, λοιπόν, δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα. Αν όμως έχεις «κατέβει» στο κέντρο γιατί δουλεύεις εκεί θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνεις. Κάθε μέρα. 

Η πληρωμή για τους επισκέπτες γίνεται με τρεις τρόπους:

@ Μέσω την εφαρμογής myathenspass και την χρήση πιστωτικής κάρτας

@ Μέσω POS σε όλα τα εξουσιοδοτημένα περίπτερα ή καταστήματα

@ Με την αγορά ξυστής κάρτας

«Οι “Έξυπνες εφαρμογές όπως το myAthensPass κάνουν τη ζωή μας στην Αθήνα πιο εύκολη. Χρησιμοποιώντας απλά το κινητό μας, εξασφαλίζουμε θέση στάθμευσης για το όχημά μας στην πόλη, χωρίς να ταλαιπωρούμαστε, αλλά και χωρίς να ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας», διαβάζουμε στο site του Δήμου Αθηναίων. Και συνεχίζει με οδηγίες:

Κατεβάζουμε την εφαρμογή myAthensPass στο κινητό μας, συμπληρώνουμε τα απαραίτητα στοιχεία και επιλέγοντας το ποσό που θέλουμε, παρκάρουμε σε μια από τις ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας σε λιγότερο από ένα λεπτό.

»Γιατί να χρησιμοποιoύμε την ξυστή κάρτα στάθμευσης, ενώ μπορούμε να αγοράσουμε ηλεκτρονικά, πιο γρήγορα και πιο εύκολα, χρόνο στάθμευσης για το αυτοκίνητό μας; Eπιπλέον το σύστημα μας στέλνει υπενθύμιση, ώστε αν χρειαστεί, να ανανεώσουμε το χρόνο ηλεκτρονικά. Είναι αυτές οι λεπτομέρειες, σαν το myAthensPass, που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας και απλουστεύουν τη ζωή όλων μας». 

Είναι όμως έτσι; Η απάντηση λίγο πιο κάτω, υπομονή.*

Για τους επισκέπτες, η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται σε 50 λεπτά για στάθμευση μισής ώρας και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ.

Για στάθμευση δυόμισι ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και τριών ωρών 6 ευρώ.

Δηλαδή αν θέλεις να αφήσεις το αυτοκίνητό σου παραπάνω υπολογίζεις την ώρα ή τις ώρες που θέλεις να παρκάρεις και ξαναβάζεις νέα ξυστή κάρτα. Οι εν λόγω κάρτες διατίθενται από τριτοπωλητές (περίπτερα κλπ.)

Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση

Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να παρκάρουν σε θέση όπου υπάρχει μπλε διαγράμμιση  -αυτές οι θέσεις αφορούν αποκλειστικά οχήματα που ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους και φέρει το ειδικό σήμα στάθμευσης, το οποίο είναι επικολλημένο σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ.

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις κατοίκων (σήμανση Ρ-70 Ρ-Κάτοικοι) χωρίς ειδικό σήμα κατοίκου, επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ.

Όποιος σταθμεύσει το όχημά του στις θέσεις επισκεπτών (σήμανση Ρ-69 «Ρ Με πληρωμή») χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί τον χρόνο στάθμευσης του καταβληθέντος τέλους ή τον μέγιστο χρόνο δυνατότητας στάθμευσης (3ωρο), επιβάλλεται πρόστιμο αξίας 10 €. Εδώ, να τονίσουμε πως τα 10 € αφορούν την πρώτη ώρα. Οπότε αν έρθει η Δημοτική Αστυνομία έπειτα από 1 ώρα, μπορεί να επιβάλλει νέο πρόστιμο.

Αυτό μπορεί να έχε τη λογική τού «όλοι πρέπει να εξυπηρετηθούμε», αλλά αν εργάζεσαι εκεί, τότε τι κάνεις; Να πληρώνεις 6 ευρώ κάθε 3 ώρες και έχοντας πρώτα φύγει από τη δουλειά σου για να κάνεις την ανανέωση με τη ξυστή κάρτα και να την τοποθετήσεις σε εμφανές σημείο στο αυτοκίνητο. Σου δίνεται η δυνατότητα να το κάνεις μέσα από την εφαρμογή βέβαια, αλλά δεν μπορούν όλοι να εξοικειωθούν με τη διαδικασία, ούτε να έχουν το μυαλό τους εκεί κάθε 3 ώρες. 

*Και δεν είναι μόνο αυτό. Και να η απάντηση στον ανωτέρω αστερίσκο.

Η Ελενη Στεφανίδου πάρκαρε το αυτοκίνητό της στα Ιλίσια και πλήρωσε για μία ώρα μέσω της εφαρμογής. Μία ώρα, ένα ευρώ. Λίγη ώρα αργότερα, ένας αστυνομικός της δημοτικής αστυνομίας περνάει από το παρκαρισμένο όχημά της και της επέβαλε κλήση για παράνομη στάθμευση. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να καλέσει στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου για να της απαντήσουν ότι πρέπει να κάνει ένσταση ηλεκτρονικώς.

Η κ. Στεφανίδου μπορούσε να την κάνει ηλεκτρονικά, ένας άλλος άνθρωπος που δεν έχει εξοικειωθεί με αυτές τις ψηφιακές διαδικασίες θα έπρεπε να πάρει άδεια από τη δουλειά του ή να βρει χρόνο, αν δεν ήταν εργαζόμενος και να στηνόταν στην ουρά για να υποβάλλει την ένσταση.

Η κ. Στεφανίδου καταθέτοντας όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν για να αποδείξει ότι είχε πληρώσει και της υπεβλήθη πρόστιμο άδικα, πήρε την απάντηση ότι η ένσταση δεν γίνεται δεκτή.  

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣΣε απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 10232/2024 ένστασής σας, σας ενημερώνουμε ως ακολούθως:
Το όχημα με αριθμό κυκλοφορίας ΥΡΤ1311 κατελήφθη στην οδό ΙΛΙΣΙΩΝ 5 στις 03/04/2024 ώρα 16:21:26, κατά παράβαση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. (όπως ισχύει):
• Άρθρο 4, παρ.3 που ορίζει ότι: Ρ-69 Χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης
Για την ανωτέρω παράβαση συντάχθηκε η υπ’ αριθμ. RF33902848240403162126832 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης Οχήματος με την οποία επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις.
Περαιτέρω, από την εξέταση της ένστασής σας, των διαλαμβανομένων σε αυτήν αιτιάσεων και των αποδεικτικών μέσων δεν στοιχειοθετήθηκε το βάσιμο των προβαλλόμενων ισχυρισμών, ενώ παράλληλα δεν συντρέχουν λόγοι ακύρωσης της ατομικής διοικητικής πράξης βάσει του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και των διατάξεων του άρθρ. 48 του π.δ. 18/1989. Συνεπώς, επειδή η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε βάσιμα και αιτιολογημένα, σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους, η υπηρεσία μας στερούμενη νομικού ερείσματος αδυνατεί να ακυρώσει το επιβληθέν διοικητικό πρόστιμο.Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το δικαίωμα της ένστασης διαπιστώσαμε ότι έχει επί της ουσίας «καταργηθεί» γιατί πολλοί συμπολίτες μας που μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία πήραν την ίδια απάντηση. Καμία ένσταση δεν γίνεται δεκτή στην πραγματικότητα, παρά ελάχιστων, ίσως εξαιρέσεων.  

Εκείνη πλήρωσε το πρόστιμο των δέκα ευρώ γιατί η αλήθεια είναι ότι παρά την αδικία φτάνεις στο σημείο να μην έχεις όρεξη, δυνάμεις, ίσως και χρόνο για να ασχοληθείς περισσότερο.

Αλλά το θέμα «πάρκινγκ στην Αθήνα» ήταν ανέκαθεν μια ρώσικη ρουλέτα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της καραντίνας που τα αυτοκίνητα που μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ήταν ελάχιστα, οι κλήσεις έπεφταν σωρηδόν σε κάθε παρκαρισμένο αυτοκίνητο που προφανώς είχε μετακινηθεί με επίσημο λόγο, ο οποίος είχε δηλωθεί στο μήνυμα που όφειλες να στείλεις για να κυκλοφορήσεις. Το έπαθαν πολλοί συνάδελφοι που πάρκαραν σε άδειες θέσεις (όλοι οι δρόμοι ήταν άδειοι). Πολλοί έκαναν ενστάσεις, κάποιοι είχαν βαρεθεί με την… παράνοια και δεν έκαναν τίποτα. Κι έτσι τα ταμεία γεμίζουν.

Οδηγίες προς (μόνιμους) ναυτιλλομένους  

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο Αθηναίων για να τους χορηγηθεί το ειδικό σήμα κατοίκου που θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματός τους. Δικαιολογητικά γίνονται δεκτά στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας-Τμήμα Ελέγχου Στάθμευσης, Αγίου Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος με ωράριο κατάθεσης δικαιολογητικών Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-15:00.

Πάρκινγκ για ΑμεΑ

Τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους, όλες τις ημέρες και ώρες.

Ο Δήμος Αθηναίων εγκατέστησε 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι- με στόχο να εντοπίσουν οχήματα που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.

Επιπλέον,

-Διαγράμμισε με ειδική σήμανση, 400 θέσεις ραμπών ΑΜΕΑ, σε ράμπες που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία που υποδείχθηκαν από την δημοτική αστυνομία.

-Δημιούργησε 4 προσβάσιμες διαδρομές για άτομα με οπτική αναπηρία και 4 διαδρομές για άτομα με κινητική αναπηρία μέσα στην πόλη.  Οι διαδρομές είναι διαθέσιμες σε ελληνικά και αγγλικά σε μία -πλήρως προσβάσιμη- ιστοσελίδα https://accessibleroutes.thisisathens.org

-Χωροθέτησε νέες θέσεις ΑΜΕΑ

-Στα δύο δημοτικά πάρκινγκ (Κλαυθμώνος και Βαρβάκειο) έφτιαξε συνολικά 16 θέσεις ΑΜΕΑ (όσες προβλέπονται από το νόμο)

Keywords
αθηνα, ιδου η απορια, μεσα μαζικης μεταφορας, εν λόγω, μετρο, συγκοινωνιες, business, voice, αμεα, μπλε, site, νέα, ελενη, διευθυνση, σωρηδόν, συνταγμα, https, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ωραριο καταστηματων, τατιανα στεφανιδου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, δικαιολογητικα, ελενη, δημοτικη αστυνομια, το θεμα, αδεια, αμεα, αστυνομια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δημος αθηναιων, δουλεια, θεμα, ιλισια, ωρα, αγορα, αδικια, αυξηση, αρθρο, ανθρωπος, αναπηρια, απλα, βραδυ, γινεται, γινονται, δευτερα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, εγινε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εν λόγω, ενσταση, επρεπε, εφαρμογες, ζωη, ζωνες, ιδια, υπηρεσια, υπομονη, ισχυει, ιστορικο, κινητο, λευκη, λεπτομερειες, λογο, μπλε, μυαλο, ομονοια, ορια, οχηματων, οχηματα, οχημα, οκταωρο, προβληματα, πρωι, σαββατο, σωρηδόν, τμημα, φτανει, ωρες, business, δημοτικα, δικαιωμα, εφαρμογη, ελληνικα, https, ηλεκτρονικα, κληση, κωνσταντινου, νομικου, ουρα, ρωσικη ρουλετα, σημα, site, θεσεις, υγειας, voice
Τυχαία Θέματα