Νέο «Χαράτσι» στα παλιά αυτοκίνητα – Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας το 2025

10:54 7/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ύστερα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήρθε η ώρα να λάβει η Ελλάδα μέτρα για τα παλιά ρυπογόνα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Η παλαιότητα του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μας είναι το «αγκάθι» στην υποχρέωση μείωσης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει αλματώδη βήματα για την απεξάρτησή της από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και το κάρβουνο

για την παραγωγή ρεύματος και ενώ έχει καταφέρει μία ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ακόμα και κατά 70%, εξακολουθεί να έχει 16 ετών μέσο όρο ηλικίας τα Ι.Χ. της και πάνω από 20 τα φορτηγά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού εξετάζονται σοβαρά κίνητρα αλλαγής των παλιών αυτοκινήτων με νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κυρίως ηλεκτρικών, παράλληλα με τη σταδιακή εφαρμογή αντικινήτρων χρήσης των παλιών, αρχής γενομένης με τα τέλη κυκλοφορίας του 2025.

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας το 2025

Τα επόμενα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να έχουν για όλους μικρές αυξήσεις, εκτός των ηλεκτρικών που θα συνεχίσουν να έχουν πλήρη απαλλαγή. Τα οχήματα που θα επηρεαστούν άμεσα θα είναι κυρίως εκείνα με ηλικία άνω των δέκα ετών, με στόχο την απομάκρυνση των πιο ρυπογόνων οχημάτων από τους δρόμους.

Οι νέες ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 και μετά, προβλέπουν τα οχήματα που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους να υπόκεινται σε μια κλιμακωτή κλίμακα τελών, ανάλογα με το επίπεδο των εκπομπών τους.

Εντούτοις, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να εξετάσει τις ήδη υπάρχουσες φορολογικές δομές και να βρει τρόπους ώστε να μην επιβαρύνει υπερβολικά τους ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι ενδέχεται να μην έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης του οχήματός τους.

Με στόχο τη δίκαιη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία, προβλέπεται η δυνατότητα παροχής κινήτρων για την απόσυρση των παλαιότερων οχημάτων, όπως οικονομικές ενισχύσεις, προγράμματα ανταλλαγής ή επιδοτήσεις για την αγορά πιο φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.

Keywords
Αναζητήσεις
neo-charatsi-sta-palia-aftokinita--ti-allazei-sta-teli-kykloforias-to-2025.htm
Τυχαία Θέματα