Ο Μητσοτάκης ζητά ισχυρό μήνυμα στις Ευρωεκλογές «προτάσσοντας» την ΚΑΠ

21:58 17/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μιλώντας στα Γιαννιτσά στην Πέλλα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ελλάδα. Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της τελευταίας πενταετίας της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως λόγω της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν θα υπάρχουν περικοπές για τους Έλληνες αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Στάθηκε στο ότι εξασφάλισαν

36 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετους πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Θέλω να θυμίσω, αν κάνουμε μια ανασκόπηση του τι κάναμε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ προσωπικά εξασφάλισα ότι δεν θα έχουμε καμία περικοπή για τους Έλληνες αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς μας. Θα εξακολουθεί η Ευρώπη να μας στηρίζει. Σκεφτείτε πού θα ήμασταν τώρα χωρίς αυτή τη στήριξη, χωρίς το Ταμείο Συνοχής, χωρίς τα ΕΣΠΑ, χωρίς τα μεγάλα έργα τα οποία έχουν κατασκευαστεί. Όλα αυτά πρωτίστως φέρουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό το οποίο πετύχαμε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη είναι η φωνή μας επιτέλους να ακούγεται δυνατά. Το 2019, όταν μας εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες για πρώτη φορά, η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη ήταν επιεικώς προβληματική. Ήμασταν περίπου ο αποδιοπομπαίος τράγος, η χώρα εκείνη η οποία δεν θα μπορέσει τελικά ποτέ να σταθεί στα πόδια της, καταδικασμένη να είναι ουραγός της Ευρώπης.

Σήμερα η φωνή μας ακούγεται δυνατά στην Ευρώπη. Έχουμε αποκτήσει νέα αυτοπεποίθηση και νέα διαπραγματευτική ισχύ. Το λέω αυτό διότι οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη είναι σύνθετες. Απαιτούν γνώση, εμπειρία, κύρος και δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης και στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης έχουμε αποδείξει ότι τον ξέρουμε και ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά υπέρ του Έλληνα πολίτη.

Το καλοκαίρι του 2020, σε μια μαραθώνια πενθήμερη διαπραγμάτευση, τρεις μέρες δεν κοιμηθήκαμε κλεισμένοι μέσα σε ένα δωμάτιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ξέρετε, έχει αξία να το γνωρίζετε αυτό, ότι όταν βρισκόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είμαστε μόνοι μας, ολομόναχοι. Δεν υπάρχει σύμβουλος, δεν υπάρχει Υπουργός, ό,τι κάνουμε το κάνουμε εμείς, Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι. Τότε διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, 750 δισεκατομμύρια συνολικά για την Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίρνει ποσοστιαία τη μεγαλύτερη αναλογία. Και εξασφαλίσαμε 36 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετους πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Συνοχής, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

«Να μην υπάρχει αμφιβολία το βράδυ των Ευρωεκλογών»

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αυξήσεις των μισθών που έχουν δοθεί την τελευταία πενταετία, υποστηρίζοντας ότι πλέον οι εργοδότες ζητούν εργαζόμενους και δεν είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που ζητούν δουλειά από τους εργοδότες, προσθέτοντας πως για να βελτιωθούν οι μισθοί θα πρέπει να πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις. Ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν ξεκάθαρο μήνυμα στις Ευρωεκλογές υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

«Όταν ήρθα και σας μίλησα στην Κρύα Βρύση πριν από ένα χρόνο, σας είπα ότι εγώ δεσμεύομαι για ένα πράγμα για την επόμενη τετραετία: θα αυξήσουμε τους μισθούς και ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ. Ήδη, ο κατώτατος πήγε στα 830 και ο μέσος μισθός προσεγγίζει τα 1.300. Και σήμερα, το ξέρετε καλά, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, κοιτάξτε να δείτε πώς τα φέρνει η ζωή. Το 2019, με ανεργία 17%, έρχονταν νέοι στα γραφεία μας και μας έλεγαν “βρείτε μου μία δουλειά“. Τώρα έρχονται εργοδότες και μας λένε “βρείτε εργαζόμενους“. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.

Ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχει δυσκολία στην εύρεση εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα. Και ναι, εκεί που είναι απαραίτητο θα κάνουμε μεγάλες διακρατικές συμφωνίες για οργανωμένη μετάκληση, για να φέρουμε και εργάτες από το εξωτερικό εκεί όπου χρειάζεται. Δεν χρειάζεται σε όλους τους κλάδους. Και βέβαια, στον τουρισμό, ας πούμε, που ακούω μερικές φορές γκρίνια από τους ξενοδόχους μας, μας λένε “δεν βρίσκουμε εργαζόμενους”, τους λέω “ε, αν αυξήσετε και λίγο παραπάνω τους μισθούς και δώσετε ακόμα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, θα βρείτε εργαζόμενους“. Έτσι βελτιώνονται οι μισθοί. Πάνε καλά οι επιχειρήσεις, πάνε καλά και οι εργαζόμενοι.

Αυτή είναι, λοιπόν, η εικόνα της Ελλάδας σήμερα. Όχι μια κατεστραμμένη χώρα, μία χώρα η οποία βγήκε από μία πρωτοφανή δεκαετή κρίση με την κοινωνία όρθια. Στάθηκε όρθια η χώρα και τώρα πια συγκλίνει με μεγάλη ταχύτητα με την Ευρώπη. Και γι’ αυτό στα εσωτερικά πολιτικά συμπεράσματα που θα βγουν από τις εκλογές, θέλω το βράδυ των εκλογών να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για ένα πράγμα: Η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις»

Keywords
Τυχαία Θέματα