Ο «οδηγός» για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων

17:05 12/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όλες οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που κατέχουν ακίνητο στην Ελλάδα, θα πρέπει μέχρι τις 20 Μαΐου να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων.

Ο φόρος ανέρχεται στο 15% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και αφορά τις εταιρείες εκείνες για τις οποίες τα φυσικά πρόσωπα, που είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των περιουσιών τους, είναι άγνωστοι. Ωστόσο, η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί και από τις εταιρείες για τις

οποίες οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι ολοφάνεροι.

Το 2002 που επιβλήθηκε η δήλωση του Ειδικού Φόρου Ακινήτων, είχε κάποιο νόημα. Οι πραγματικοί δικαιούχοι των εταιρειών θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι άγνωστοι. Επίσης, δεν υπήρχε ο ΕΝΦΙΑ, οπότε η ακίνητη περιουσία των εταιρειών δεν ήταν σωστά καταγεγραμμένη.

Το 2024 η δήλωση των πραγματικών δικαιούχων είναι υποχρέωση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εταιρείες που τους αποκρύπτουν είναι τερατώδη. Επίσης, όλη η ακίνητη περιουσία των εταιρειών είναι καταγεγραμμένη στον ΕΝΦΙΑ. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας απολύτως λόγος να υποβάλλεται δήλωση του Ειδικού Φόρου Ακινήτων.

Αν υπάρχει κεφαλαιουχική εταιρεία, για την οποία οι πραγματικοί δικαιούχοι δεν είναι γνωστοί, η ΑΑΔΕ θα έπρεπε αυτομάτως να επιβάλλει τον φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποβάλλονται μηδενικές δηλώσεις από τις εταιρείες που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

Ωστόσο, στην ελληνική φορολογική διοίκηση έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να σκέφτονται με στοιχειώδη λογική. Λειτουργεί με όρους θρησκείας. Δεν αλλάζει τίποτα από την παράδοση, για να ικανοποιήσει μια αόρατη αρχή, χωρίς κανένας να γνωρίζει για ποιο λόγο γίνονται όσα γίνονται. Και όσοι τολμούν να αναρωτιούνται χαρακτηρίζονται ως αιρετικοί.

Αν ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων ήταν μια εξαίρεση, το πρόβλημα θα ήταν αμελητέο. Δυστυχώς, αντί για εξαίρεση είναι ο κανόνας. Υπάρχει πληθώρα γραφειοκρατικών διαδικασιών που στον σύγχρονο κόσμο δεν έχουν πλέον καμία απολύτως χρησιμότητα.

Δυστυχώς όμως ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις υποχρεώνοντάς τις να σπαταλούν πολύτιμες εργατοώρες. Και αυτό, όσο και αν αδιαφορούμε, έχει πραγματικό αποτύπωμα και στην παραγωγικότητα της οικονομίας και στα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Keywords
Αναζητήσεις
o-odigos-gia-ton-eidiko-foro-akiniton.htm
Τυχαία Θέματα