Ρωσία και Ιράν «πετάνε» το δολάριο από τις εμπορικές συναλλαγές τους

Η Ρωσία και το Ιράν προχώρησαν σε ιστορική συμφωνία, η οποία «κόβει» το δολάριο στις εμπορικές τους συναλλαγές, δηλαδή αντί του δολαρίου, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο θα πραγματοποιούνται πλέον με τα δικά τους νομίσματα.

Σύμφωνα με τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης, «η συμφωνία ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών στη Ρωσία».

«Οι τράπεζες

και οι οικονομικοί φορείς μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν τις υποδομές συμπεριλαμβανομένων των διατραπεζικών συστημάτων που δεν υπάγονται στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT για να συναλλάσσονται σε εγχώρια νομίσματα», επισημαίνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), της οποίας ηγείται η Ρωσία, υπέγραψαν μια πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν, καθώς και οι δύο χώρες υπόκεινται σε σοβαρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Επιπλέον, ύστερα από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν σημαντικό τροχοπέδη στους εμπορικούς δρόμους της Ρωσίας στο εξωτερικό και την αναγκάζουν να αναζητεί αγορές εκτός Ευρώπης, Το Ιράν έχει κατακτήσει σημαντική θέση για το Κρεμλίνο. 

Σε αυτά τα πλαίσια, η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται.  

Σημειώνεται πως το Ιράν είχε αποκαλύψει τον Νοέμβριο ότι είχε οριστικοποιήσει τις ρυθμίσεις προκειμένου η Ρωσία να του παράσχει μαχητικά αεροσκάφη Su-35, επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130.

Keywords
Αναζητήσεις
rosia-kai-iran-petane-to-dolario-apo-tis-eborikes-synallages-tous.htm
Τυχαία Θέματα