Σε πλήρη παραγωγική λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024 ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης – Οι αλλαγές που φέρνει

18:21 16/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γεώργιος Στασινός, στάθηκε στο πόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή των πολιτών και των επαγγελματιών με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και στην πλατφόρμα έκδοσης αδειών «e-Αδειες».

Συγκεκριμένα, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, τα σημαντικά οφέλη που αναμένεται να προκύψουν στα αμέσως επόμενα χρόνια μέσα από την «πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση», όπως τη χαρακτήρισε, του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη,

που «υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι μηχανικοί και εξυπηρετούνται πολίτες και επενδυτές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μια ψηφιακή πύλη, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θεσμικά και γεωχωρικά δεδομένα, μεταξύ άλλων για την αδειοδότηση κάθε επένδυσης σε γη και ακίνητα, λύνοντας τα χέρια πολιτών και επαγγελματιών.

Ο program manager του εγχειρήματος, Στρατής Τσαμουράς, εκ μέρους της εταιρείας Netcompany- Intrasoft, που υλοποίησε το έργο για λογαριασμό του ΤΕΕ, ανέφερε πως χρειάστηκε -μεταξύ άλλων- να ψηφιοποιηθούν περίπου 86.700 σχέδια χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, να δημιουργηθεί ορθοφωτοχάρτης και να γίνει αποτύπωση κτηρίων 2D και 3D σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Τρίκαλα, ήτοι σε έκταση 640 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Εργου του ΤΕΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι παράλληλα με την ψηφιοποίηση το έργο «μάζεψε την (πολεοδομική) ιστορία 100 χρόνων της Ελλάδας και την έφερε από χάρτινη σε ψηφιακή μορφή, κάτι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι αρκετές χιλιάδες (έγχαρτα) πολεοδομικά σχέδια, σχεδόν το 8%-10% του συνόλου δεν μπορέσαμε να τα εντοπίσουμε».

Παράλληλα, ανέφερε πως ο Ψηφιακός Χάρτης θα ενημερώνεται από ειδική υπηρεσία που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το Επιμελητήριο έχει την υποχρέωση να συντηρεί, να βελτιώνει και να διορθώνει τα λάθη στη λειτουργία του, ενώ έχει ήδη θέσει σε πιλοτική λειτουργία help desk (ηλεκτρονικό γραφείο υποστήριξης χρηστών) στις κεντρικές εγκαταστάσεις του στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό πίσω από την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Χάρτη ήταν και είναι «να ξέρουμε όλοι τι επιτρέπεται (στη δόμηση), τι δεν επιτρέπεται και ποιες είναι οι προϋποθέσεις σε αυτό που επιτρέπεται. Εγώ πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Δεν εμπιστεύεται η μία πλευρά την άλλη, πολλές φορές ίσως δίκαια.  Θεωρώ ότι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, το να έχουμε το ισχύον δίκαιο επί της γης σε κοινή χρήση, είναι ένα θέμα που μοιάζει με πόλεμο, δηλαδή αν δεν κερδίσουμε σε αυτό το πράγμα μέρα με τη μέρα, το χρεώνουμε στα παιδιά μας».

Ο Γ. Στασινός δήλωσε ότι σε δεύτερο επίπεδο, θα μπει σε τροχιά υλοποίησης, μέσω του Χάρτη, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ένα πληροφοριακό σύστημα, όπου θα αποτυπωθούν τρισδιάστατα όλες οι δημόσιες υποδομές (πχ, γέφυρες, οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτήρια κ.ά), μαζί με όλα τα τεχνικά τους στοιχεία (άδειες, εγκρίσεις, μελέτες), αλλά και κυρίως με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και συντήρησης.

Keywords
Αναζητήσεις
se-pliri-paragogiki-leitourgia-mechri-to-telos-tou-2024-o-eniaios-psifiakos-chartis--oi-allages-pou-fernei.htm
Τυχαία Θέματα