«Σύννεφα» για τη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ

17:38 8/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ανησυχητικά μηνύματα έρχονται για τη μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη τον Ιούνιο από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Παρά το ότι πολλά μέλη του ΔΣ της Τράπεζας έχουν δηλώσει άμεσα ή έμμεσα πως η κίνηση αυτή θα γίνει πράξη, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αναβολή.

Συγκεκριμένα, ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης, Pierre Wunsch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

της ΕΚΤ, στάθηκε στους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση που η Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) δεν προχωρήσει με τη σειρά της σε άμεση μείωση των επιτοκίων, λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

«Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι γύρω από την τροχιά της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού στον κλάδο των υπηρεσιών. Δεν είναι ακόμη η ώρα να δεσμευτούμε σε μια προκαθορισμένη πορεία δράσης. Ένας γνωστός άδηλος παράγοντας παραμένει ο ρόλος της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ο κίνδυνος εισαγωγής πληθωρισμού. Οι αποκλίνουσες οικονομικές συνθήκες και πολιτικές στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές επιπτώσεις από τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Ενώ η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ήταν εντυπωσιακά συγχρονισμένη σε όλο τον κόσμο, οι κύκλοι χαλάρωσης φαίνεται απίθανο να παρουσιάσουν παρόμοιο συγχρονισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βέλγος στο Κέντρο Κεντρικών Τραπεζών στη Φρανκφούρτη.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των επιτοκίων είναι ανοικτό για φέτος, αλλά αυτό ίσως και να μη συμβεί άμεσα. «Αν και οι προοπτικές παραμένουν ομιχλώδεις, βλέπω μια πορεία για την έναρξη περικοπών επιτοκίων φέτος. Το κόστος της παραμονής σε περιοριστική νομισματική πολιτική για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να υπερτερεί του κόστους μιας πρόωρης χαλάρωσης».

Keywords
Αναζητήσεις
synnefa-gia-ti-meiosi-epitokion-ton-iounio-apo-tin-ekt.htm
Τυχαία Θέματα