Το 5% της ΔΕΗ, οι 30 μετοχές της Εβροφάρμα, ο Σωκράτης Κόκκαλης που γύρισε τη μετοχή και τα καλά deal του Θεόδωρου Φέσσα

08:22 29/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Φεβρουάριος βγήκε και παρά την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα το αργό πετρέλαιο brent παραμένει ακόμα μισό δολάριο κάτω από τη μέση τιμή του 2023, κυμαινόμενο στα 82 δολάρια το βαρέλι. Κάποιος Θεός μας έχει φυλάξει έως τώρα, καθώς ο ΟΠΕΚ από κόψιμο, σε κόψιμο της παραγωγής το πάει.

Κάτι όμως τα πλεονάσματα των ΗΠΑ

και κάτι η πολύ μεγάλη πτώση του φυσικού αερίου ως ανταγωνιστικό καύσιμο στη θέρμανση, αλλά και στην παραγωγή, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα που περνάει σιγά-σιγά και η τιμή κάπως έχει κρατηθεί. Θεωρητικά βεβαίως η τιμή δεν έχει λόγο να ανεβεί επειδή άλλαξε η ρότα, παρά μόνον αν υπάρχει έλλειψη. Η αιτία είναι απλή.

Οι χώρες παραγωγοί της Αραβικής χερσονήσου, διαθέτουν ένα εμπόρευμα που έχει μεγάλο κόστος μεταφοράς και γίνεται έτσι λιγότερο ανταγωνιστικό. Έχουν πρόβλημα λοιπόν και γι’ αυτό οι Σαουδάραβες είχαν μειώσει τον Ιανουάριο μόνοι τους την τιμή, σύμφωνα τουλάχιστον με βρετανικά μέσα.

Βλέπουμε το Γουόρεν Μπάφετ να συνεχίζει να αγοράζει μετοχές και εταιρίες στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με τη Wikipedia έχει γεννηθεί το 1930. Μπήκε στα 94. Έχασε και τον φίλο του τον Τσάρλι Μάνγκερ. Είναι κακό πράγμα σε αυτή την ηλικία να χάνεις την παρέα σου. Ο Μάνγκερ ήταν αυτός που τον έπεισε να αγοράσουν μετοχές της Apple.

Δεν το σκέφτηκαν και πολύ νωρίς. Το έκαναν το 2015-2016, με το Τζομπς να έχει ήδη φύγει, από το μάταιο τούτο κόσμο.

Μια και τα λέμε αυτά, τα ΕΛΠΕ είχαν πωλητές χθες και πιέστηκαν σε όλη τη συνεδρίαση. Η μετοχή δεν έχει πιάσει ακόμα τη σχέση τιμής που έχει μακροχρόνια με τη Motor Oil και με τα διυλιστήρια γενικώς να είναι περιζήτητα όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.

Μένοντας στην ενέργεια να πούμε ότι η ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά 19.119.758 μετοχές της που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,0052% του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης, μετά τις τελευταίες αγορές ιδίων. Ο CEO Γιώργος Στάσσης δε σταματάει κινείται, η Επιχείρηση έχει μπει για τα καλά σε δρόμο επιτυχιών και κάποιοι εγκατέλειψαν τη μετοχή στην πρώτη στροφή. Μικρή σημασία έχει όμως τελικά. Ουδείς αναντικατάστατος.

Εμάς μας άρεσε η Εβροφάρμα απλά ως εταιρία, και την επισημάναμε κάποια στιγμή, αν και η στήλη έχει μία σχετική προτίμηση σε πιο βαριά χαρτιά. Δεν μπορεί να κινείται μόνον η ΚΡΙ-ΚΡΙ, όταν και η άλλη εταιρία είναι επίσης καλή και φθηνή και στον ίδιο κλάδο. Από τα τέλη Νοεμβρίου άρχισε να συμμαζεύει τις συναλλαγές και μετά τις βελτίωσε. Όχι μέχρι του σημείου να κάνει πάνω από 260.000 τεμάχια ασφαλώς, να εξηγούμαστε. Αλλά τελευταία είχε ημέρες με καλές συναλλαγές και μπορούσε να την παρατηρήσει κανείς και να την ψάξει. 

Δεν υπάρχει άλλη πληροφορία, αλλά τελευταία είχε επίσης και άλλες συνεδριάσεις με μεγάλη άνοδο. Κι όταν η μετοχή είναι κούφια προς τα πάνω και μπορεί να κάνει άνοδο 6% με συναλλαγές 30 μετοχών (στις 27 Οκτωβρίου), μπορεί να κάνει και 15% με περισσότερα τεμάχια. Και μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον και με τους δύο τρόπους. Να προκαλέσει πολύ ενδιαφέρον, δεν μας αρέσει, αλλά αυτό πάει έγινε τώρα.

Τελευταία, η αγορά έχει αρχίσει να έχει κάποιες φήμες. Όχι πολλές, αλλά ούτε και αστήρικτες εντελώς ακόμα. Για παράδειγμα η Quest έχει πράγματι δεχθεί προτάσεις και τελευταία για την αγορά της ACS. Δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, αλλά ουσιαστικά η πληροφορία επιβεβαιώθηκε. Τώρα η αγορά ανεβάζει τη μετοχή γιατί ξέρει ότι ο κ. Φέσσας ξέρει να κάνει επικερδή deals και αναμένει αυτό;

Την ημέρα που έκαναν το επιτυχημένο ντεμπούτο τους οι ομολογίες της INTRALOT επέλεξαν κάποιοι για να πουλήσουν τη μετοχή της; Η μετοχή έκλεισε ανοδικά βεβαίως, ενώ η απάντηση ήρθε μετά με ανακοίνωση. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αγόρασε 400.000 μετοχές συνολικής αξίας 452.894,71 ευρώ και γύρισε τη μετοχή ανοδικά. Κι έστειλε και την ανακοίνωση αυθημερόν! Στο μεταξύ η μετοχή έχει μπει στους δείκτες MSCI και είναι ημέρα rebalancing. Ήταν ευκαιρία αγορών στα χαμηλά, όχι πωλήσεων.

Το ΔΑΑ λοιπόν. Κάθε φορά που βρίσκεται στην περιοχή των 8,60 ευρώ βγαίνουν οι αγοραστές και μαζεύουν. Συνέβη και πάλι χθες. Στη μετοχή αυτή αγοράζουν μακροχρόνιοι παίκτες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι το πρώτο μέρισμα δεν θα είναι πολύ μεγάλο, αλλά ούτε και αντιπροσωπευτικό των επόμενων. Και αγοράζουν και έμπειροι που αντιλαμβάνονται ότι αυτού του τύπου οι μετοχές, είναι ιδανικές για margin.

Keywords
Αναζητήσεις
to-5-tis-dei-oi-30-metoches-tis-evrofarma-o-sokratis-kokkalis-pou-gyrise-ti-metochi-kai-ta-kala-deal-tou-theodorou-fessa.htm
Τυχαία Θέματα