Το «βαρύ χαρτί» του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν μπόρεσε να σηκώσει το ΧΑ

21:09 7/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πανηγυρική ήταν η πρώτη συνεδρίαση του ΔΑΑ (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα ήταν και μία συνεδρίαση των άκρων, χωρισμένη δηλαδή στα δύο.

Από τη μία πλευρά, ήταν η μετοχή του ΔΑΑ που έκανε τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ δηλαδή συναλλαγές μίας ολόκληρης

ημέρας για όλη την αγορά πριν εισαχθεί η εταιρία. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η εταιρία δεν είναι ακόμα σε δείκτες και ειδικά το Γενικό Δείκτη ή το μεγάλο FTSE.

Από την άλλη, είχαμε τα blue chips και ειδικά τις τράπεζες και τη ΔΕΗ που κινήθηκαν χαμηλότερα μετά από ράλι οι πρώτες οπότε μία φυσιολογική διόρθωση κι ενόψει μεγάλου placement στην Τράπεζα Πειραιώς, είναι απόλυτα φυσιολογική κι επιθυμητή από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να τοποθετηθούν από τη μία άλλα τόσο οι ίδιοι όσο και τα διάφορα παθητικά κεφάλαια ανέβασαν τη μετοχή της.

Κι έτσι βρήκαν την ευκαιρία να αποσύρουν τις αγοραστικές εντολές στη συγκεκριμένη συνεδρίαση για να μπορέσουν να τοποθετηθούν με μεγαλύτερη
άνεση, τόσο στην Πειραιώς, όσο και στις άλλες τραπεζικές μετοχές, διότι έχουν αρχίζει και αντιλαμβάνονται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα.

Η ΔΕΗ τώρα είχε την ατυχία σε μία ιδιαίτερη συνεδρίαση όπως η χθεσινή, να εμφανιστεί μία παλαιά εκκρεμότητα, για την οποία η Επιχείρηση απάντησε
επαρκώς. Μετά από αυτά λοιπόν ένα τμήμα της αγοράς διόρθωσε και έμπειροι επαγγελματίες και αναλυτές, τονίζουν τώρα την ευκαιρία που δημιουργείται για τους επενδυτές πελάτες τους, τους οποίους προστάτευσαν τις προηγούμενες ημέρες, εφόσον έχουν διαθέσιμα να αναζητήσουν τις καλές εταιρίες που διορθώνουν.

Ο Γενικός Δείκτης ήταν χθες μαγική εικόνα, αφού η μετοχή με το μεγαλύτερο τζίρο και εντυπωσιακή άνοδο, δεν αποτυπώνεται στην κίνησή του. Το ΔΑΑ πράγματι έκλεισε με άνοδο 11,71% και συναλλαγές άνω των 90 εκατ. ευρώ, σε σύνολο συναλλαγών 232 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με υποχώρηση 0,47% στις 1.397,14 μονάδες. Από τα 232 εκατ. ευρώ του τζίρου τα πακέτα ήταν μόλις 6,6 εκατ. ευρώ, δείγμα κι αυτό, ότι οι μεγάλοι παίκτες εγχώριοι και ξένοι ασχολήθηκαν με το ΔΑΑ περισσότερο.

Οι περισσότερες μετοχές έκλεισαν πτωτικά και συγκεκριμένα 74 μετοχές υποχώρησαν και 60 σημείωσαν άνοδο. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις
1.224,96 μονάδες με πτώση 1,61%, ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,77% στις 3.401,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας σημείωσε άνοδο 0,39% στις 2.360,49 μονάδες, όταν η αγορά ανέκαμπτε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά μετά τις 14.30 κι είχε μεγαλύτερη διάθεση προς το κλείσιμο, σε σχέση με τους άλλους δείκτες.

Keywords
Αναζητήσεις
to-vary-charti-tou-eleftherios-venizelos-den-borese-na-sikosei-to-cha.htm
Τυχαία Θέματα